New York for store og små

VSUSNYC1051

Lurer du på hvor du skal ta med barna når dere er i New York? Dette er de beste stedene for både voksne og barn!

Tekst: Jan Gradvall

Fao Schwarz

USAs eldste lekebutikk, grunnlagt i 1862. (Bare noen steinkast unna ligger Apples store butikk – en lekebutikk for voksne!) Butikken ble udødeliggjort i filmen Big der Tom Hanks og Robert Loggia danser på butikkens elektroniske gulvpiano, The Big Piano. Magisk utvalg av alt fra elektroniske leker til gigantiske bamser med gorillaer og giraffer i sin faktiske størrelse. (767 5th Avenue)

Dylan’s Candy Bar

Perfekt strategisk beliggenhet, et par minutter fra det gigantiske kjøpesenteret Bloomingdales. Når noen i familien får et blodsukkerfall der inne redder man ettermiddagen på Dylan’s – en fleretasjes godteributikk med over 5000 ulike sorter snop. Grunnleggeren er ikke Bob Dylan, men derimot Dylan Lauren, Ralph Laurens datter. (1011 Third Avenue)

Prospect Park

Ikke like stort og kjent som central Park, men morsommere lekeplasser. Mens de voksne som passer barna i Central Park er barnepiker, så er foreldrene som passer barna i Prospect Park skuespillere, forfattere og rockemusikere – eller så ser de i alle fall ut som det. Er det ikke Lena Dunham som spiser is der borte? (Brooklyn)

American Museum of Natural History

Avdelingen med dinosaurer er mind blowing, ikke minst for unge dinosaurentusiaster. Det er også i dette museet Ben Stiller jobber som nattevakt i filmen En natt på museet. Hele museet er akkurat sånn man skulle ønske undervisningen i geografi og biologi hadde vært. Voksenbonus: sluttscenen i filmen The squid and the whale utspiller seg her og Ross jobber på museet i tidlige sesonger av Friends. (Central Park West, ved 79th Street)

Nathan’s Famous

Herlig klassisk Brooklyn-sted i Coney Island, udødeliggjort av Lou Reed. Nesten en hangar fylt med pølser, pølser og pølser. De har holdt åpent alle dager siden åpningen i 1916, unntatt 29. oktober 2012 da orkanen Sandy tvang dem til å stenge. I gangavstand ligger kjempefime New York Aquarium, som i stor grad ble ødelagt av Sandy, men nå er åpent igjen og skal være ferdigrenovert i 2016. (1310 Surf Avenue, Brooklyn)

Empire State Building

King Kong klatret opp til toppen. Hva mer trenger vi å si? (350 Fifth Avenue)

Madison Square Garden

En av verdens beste arenaer. Det er magisk å se en Rangers-kamp her. (4 Pennsylvania Plaza)

Forbidden Planet

Mange superheltfilmer utspiller seg i New York, alt fra Spiderman til Avengers. Denne butikken føles som det heles utspring. Et tempel for tegneserier, samlekort (til og med japanske), byggmodeller, t-skjorter – you name it. Kjeden finnes i andre byer, men det er bare i denne butikken på Broadway man kan forestille seg Spiderman svinge seg mellom husfasadene utenfor vinduene. (832 Broadway)

Central Park Zoo

Perfekt liten dyrepark for de minste. Pingviner, seler, isbjørn og litt av hvert. Omgivelsene er uslåelige. Skyskraperne står høyreist i enden av Central Park og man kjenner storbypulsen. Lad opp på flyet med filmen Madagaskar, som begynner i nettopp denne dyreparken. Voksenbonus: Hør på Simon & Garfunkels At the zoo fra 1967 og tenk på at alle dine New York-helter har vært i denne dyreparken. (Central Park East)

Jan Gradvall er en av Sveriges mest kjente kulturjournalister. Denne artikkelen sto på trykk i Vings värld nr 1. 2015. Teksten har blitt noe forkortet. 

Kategorier