Nordmenns storbyfavoritter: Dubrovnik

Nylig gjennomførte Ving en undersøkelse der reiseglade fra hele landet ble spurt hvilke storbyer de har øverst på ønskelisten. Blant byene på topp finner vi både klassikere og nykommere. En av favorittene er Dubrovnik.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig ble publisert i 2017 og kan inneholde utdatert informasjon. 

Utfordringen med storbyreiser ligger ofte i å finne de unike stedene: de beste hotellene, de kuleste restaurantene, de stiligste barene og de mest spennende severdighetene. Vi skal oppleve mye på få dager, så litt råd og tips er alltid kjærkomment. Dette er Vings egne eksperter (og noen andre) sine beste tips fra Dubrovnik.

En av Kroatias mest kjente byer får fortjent fjerdeplassen på listen. Dubrovnik sjarmerer gjestene med sin flotte bymur fra middelalderen, krystallklart hav, trange smug og vakre torg med kafeer og restauranter.

Byen er oppført på UNESCOs verdensarvliste, noe som er veldig fortjent. Få byer kan skryte av et like godt bevart og samtidig levende middelaldermiljø.

Dubrovnik passer perfekt for deg som liker å vandre i koselige trange handlegater, mens du lar tankene vandre tilbake til noe som kanskje er din favorittserie; Game of Thrones. Mange av scenene fra den populære serien er nemlig spilt inn der, både ved bymuren og øyene rundt. Og det finnes flere guidede turer, for deg som er ekstra interessert.

Har du sett Game of Thrones? Mange av scenene fra den populære serien er spilt inn i Dubrovnik.

Bare tre kvarter med ferge utenfor middelalder-byen finner du den lille, sjarmerende og bilfrie øya Lopud, med rundt 250 fastboende. Et fantastisk sted å «rømme» bort til, forteller Camilla Svennæs Bergland.

– Dette er en skjult perle med små gjestehus og restauranter. Hvis du reiser alene, slik jeg gjorde, kommer man alltid i prat med noen, for «alle kjenner alle».

På andre siden av øya ligger den fantastiske langgrunne stranden Sunj. For å komme seg dit kan du ta beina fatt og gå gjennom «jungelen», eller ta en billig golf-taxi.

– Litt bortgjemt, bak stranden, finner du hengekøye-baren Bindo Bar. Her får du en pause fra solen og mulighet til å ta deg en avslappende, kald øl. Hvis du i tillegg ønsker å vise frem det lille du kan på gitar, har også eierne av baren en stående til utlån. Hvem takker vel nei til en slik utfordring?

Camilla meldte seg på en organisert kajakktur, hvor hun fikk mulighet til å se mange av de andre små øyene rundt Dubrovnik. På programmet sto blant annet grotte-dykking, gåturer i fjellene og sykkelturer langs lokale vingårder på øya Sudjuradj.

– Dette vil jeg anbefale på det sterkeste. Når man reiser alene, er det alltid deilig å ha et opplegg. Samtidig som man blir kjent med nye folk.

Camilla Svennæs Bergland prøvde grottedykking i Dubrovnik. Foto: Privat

Hvor skal du bo i Dubrovnik?

  • Du som reiser på budsjett: Lero Hotel er nok der du får mest for pengene.
  • For barnefamilien: Lero Hotel ligger sentralt og har både familierom og basseng.
  • Til venneturen: Kompas har perfekt beliggenhet – kort vei til både strand og sentrum.

Eksperttipsene fra de andre favorittbyene finner du her: