Nordmenns storbyfavoritter: Budapest

Nylig gjennomførte Ving en undersøkelse der reiseglade fra hele landet ble spurt hvilke storbyer de har øverst på ønskelisten. Blant byene på topp finner vi både klassikere og nykommere. En av favorittene er Budapest.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig ble publisert i 2017 og kan inneholde utdatert informasjon. 

Utfordringen med storbyreiser ligger ofte i å finne de unike stedene: de beste hotellene, de kuleste restaurantene, de stiligste barene og de mest spennende severdighetene. Vi skal oppleve mye på få dager, så litt råd og tips er alltid kjærkomment. Dette er Vings egne eksperter (og noen andre) sine beste tips fra Budapest.

Unike og spennende Budapest er også med på den norske ønskelisten. Olve og Vibeke Lundetræ reiste til Budapest for et par år siden. En av opplevelsene de tok med seg hjem, var besøket i Memento Park.

– Parken ligger en liten busstur utenfor Budapest sentrum, og er en samling med statuer fra kommunisttiden (1949-1989). Parken har statuer av Lenin, Marx og Engels, i tillegg til flere ungarske kommunistledere. Den er ikke stor, men den er veldig interessant. Det var en ganske spesiell følelse å vandre rundt og se på fortiden, som tross alt ikke er så fjern, forteller Vibeke.

– Man kan også få kjøpt souvenirer med motiver fra kommunisttiden, eller posere med en gammel Trabant. I tilliggende bygg er det bildeutstilling og filmvisning. Størst inntrykk gjorde kanskje statuen der bare støvlene står igjen. Statuen ble ødelagt av demonstranter i oktober 1956, og alt som sto igjen var støvlene, sier hun.

Gaterestauranter er det flust av i Ungarns vakre hovedstad.

Kjersti Engebrethsen fra Ving var i Budapest med mannen sin i november. Da var de på en «ruinbar» som Budapest er kjent for.

– Den vi var på heter Szimpla Kert og er nok den mest kjente. Der var det veldig god stemning og et bra utvalg av drikkevarer. Lokalene var skikkelig fascinerende – jeg har aldri sett lignende. Mange barer under samme tak, skriblerier, tagging og rar dekor over alt. Man kunne også få låne en penn eller tusj og skrive hilsener på veggene, forteller Kjersti.

Szimpla Kert i Budapest byr på en helt spesiell opplevelse og fantastisk stemning. Foto: Privat

– Vi spiste også på en kjempebra burgerbar som heter Tuning Bar&Burger. Masse godt på menyen, digge burgere og god service! Det var et ganske lite sted, så det er mulig man bør bestille bord. Et annet bra tips er Zeller Bistro. Det er en autentisk ungarsk familiedrevet restaurant. Kjempekoselig, og all vinen på restauranten kommer fra mindre ungarske vingårder.

Tuning Bar&Burger har burgere som metter godt. Foto: Privat

Merete Borg Larsen fra Oslo arrangerte blåtur for venninnegjengen for noen uker siden og la turen til nettopp Budapest. Hun hadde ordnet det slik at jentene ble hentet med limousin på flyplassen og drakk bobler i bilen på vei til Boscolo Residence, hvor de delte en stor leilighet over to etasjer.

– Første dagen tok vi en guidet tur som het «Gourmet walk». Da gikk vi fra restaurant til restaurant og fikk smake alt fra streetfood og gourmet underveis. Vi nøt mye deilig vin, og spesielt god var den vi fikk servert på toppen av Aria Hotel til solnedgangen, forteller Merete.

Jentegjengen fra Oslo forelsket seg i Budapest. Her fra takterrassen på Aria Hotel. Fra venstre: Marte Laukvik, Ingunn Nesheim, Merete Borg Larsen, Cathrine Brochmann, Mona Eltoft og Helén Tonsjø. Foto: Privat

Jentene fra Oslo prøvde også et elvecruise, som de var veldig fornøyd med. God mat og vakker utsikt. På denne måten fikk vi også sett litt mer av byen, sier hun. Vi ble veldig overrasket over maten, og det var fin underholdning om bord, både sang og dans.

Et av høydepunktene for gjengen var et besøk på vingården Hernyak Estate. Dette er en liten vingård, der vi fikk servert deilig vin og hjemmelaget mat samt historier om familiegården.

– Vi var generelt sett veldig fornøyde med Budapest. En nydelig by med masse flott å se. Prisene er også veldig vennlige og vinen god. Vi skal helt klart tilbake, sier Merete.

Eksperttipsene fra de andre favorittbyene finner du her: