Parga – kjærlighet ved første blikk

Kjærlighet. Det er den følelsen du får når du kommer til Parga. En indre følelse av lykke, velbehag, ro og harmoni.

Skrevet av gjesteblogger Elisabet Jacobsen

Jeg var på jakt etter noe når jeg dro til Parga. Jeg visste ikke helt hva, bare at det manglet i livet mitt. Søken etter å finne min egen indre ro. Gå noen runder med meg selv eller bare det å finne den følelsen av kjærlighet. Den helt spesielle følelsen som du deler med helt spesielle mennesker. Kjærligheten kommer i mange nyanser i Parga. Og det var akkurat det jeg trengte, men som jeg først skjønte når vi ankom denne skjønne, gamle, rolige og romantiske byen.

Jeg var på jakt etter noe når jeg dro til Parga. Jeg visste ikke helt hva, bare at det manglet i livet mitt.

Det tar rundt én time å kjøre buss fra flyplassen til Parga, men turen byr på noen noen spektakulære utsiktsopplevelser. Klippene bomfavner det turkisblå vannet, og bølgene slår mykt innover hvite, langstrakte strender. Så vakkert det er når frodig, grønn skog møter turkise den mest turkise nyansen av hav!

Hotellet Bacoli ligger like ved byen, og bussen stopper ved en hvit port som står på gløtt. Der venter koselige, søte og romantiske rom, flott hage, hyggelig personale og akkurat passe gåavstand ned til havnen. Mannen min og jeg kommer sent på ettermiddagen og  slenger oss ned på senga, kikker oss rundt og kjenner roen krype stille inn i kroppen.

Skuldrene senker seg, og etter bare en liten stund i Parga har vi blitt “slowmotion”-mennesker.

Svette tottelitter får omsider en velfortjent pause fra sokker og finner seg snart til rette i flipfloppene. Jeans og genser byttes ut med shorts og singlet, og vi tusler ut i den greske, varme, imøtekommende byen vi er i.

Alle er så koselige her. De smiler og hilser kalispera– god kveld på gresk. Først føler vi oss litt forvirret, vi vet jo ikke vet hvor noe er, men det tar ikke lang tid å gjøre seg kjent. Byen er lett å forstå og det er enkelt å se hvor ting er. På havnepromenaden er fantastisk koselig med den ene restauranten etter den andre, og mellom dem finner vi søte små butikker.

Parga har tre strender i gåavstand. I havneområdet ligger Krioneri-stranden eller bystranden. Litt bortenfor, nesten litt gjemt, ligger Piso Krioneri. Rundt 15 minutters spasertur oppover, bortover og nedover, finner du Valtos, som straks ble vår favoritt. En langstrakt strand med god plass. Valtos er en rullestenstrand, så du slipper sand overalt. Flere hoteller, spisesteder og små matbutikker langs strandpromenaden gjør at du fint kan være der fra morgen til kveld – her er strandlivet helt komplett.

Fantastiske smaksopplevelser

Mat blir du glad i, for alt smaker ekstra godt her nede. Frukten bugner i regnbuens farger i små, søte greske dagligvarebutikker. Fersken og nektariner er dobbelt så store som hjemme og dobbelt så saftige. Lukten av nybakt bakst kryper inn i nesen mellom hylle på hylle med gresk og internasjonal vin, og mengder av fetaost og oliven. Bodene på havnepromenaden selger ekte gresk honning, og den er en ny, fantastisk smaksopplevelse. Hver morgen spiser jeg gresk yoghurt, en stor spiseskje med denne søte, gylne honningen og litt nøtter til frokost. Det smaker kjempegodt, gir deg masse energi og du får en følelse av sol i hjertet.

For ikke å glemme kleftiko med lam! En slags langtidsstekt gryte med lammekjøtt og grønnsaker. Smaksløkene får kjørt seg skikkelig når du spiser denne retten. En av de siste dagene går vi langs hele havnepromenaden og forbi bystranden, forbi Piso Krioneri-stranden og videre ut av byen. Ved enden av veien fant vi restauranten Perivoli og den beste kleftikoen. 

Følelsen jeg fikk i Parga glemmer jeg aldri, og jeg lengter tilbake.

En utflukt vi sent glemmer

Den indre harmonien, lykkefølelsen og roen er med oss på båttur, og  turen går til Paxos og Antipaxos. Enda en opplevelse du ikke må la gå fra deg. Båtturen tar ca. to timer, og hvis du møter opp tidlig kan du sitte på toppdekket og få sol på kroppen og vind i håret mens båten tøffer utover. Båten er ganske stor, så det er plass til mange. Vi møter opp veldig tidlig og får sjefsplassen på toppen med utsikt, sol og hele dekket foran oss. Mens vi sitter der løper tankene.

Ingen hører hva vi sier og få forstår norsk, så mannen min og jeg prater lavt om de som kommer om bord, én etter én. Gir de navn og historier. Humrer og storkoser oss.

Paxos’ grotter sloss om oppmerksomheten i turkisblått og krystallklart vann.Vi kan bade og alle på båten hopper gledesfylt ut i vannet. Nok en ubeskrivelig følelse, så deilig, så godt for kroppen og den uslåelige følelsen av å flyte fritt rundt i dette behagelige vannet. Båten går videre til Antipaxos og til Gaios, havnen med små restauranter, sjarmerende små barer, hyggelige tavernaer. Turen koster ikke mer enn 25-30 euro pr. person og er vel verdt det.

Kjærligheten blomstrer i Parga, i takt med blomster og natur, yrende liv, avslappet puls, fantastisk mat og uendelige mengder med kos. Vi koste oss masse, nøt hver dag og fikk virkelig senket skuldrene. Skal vi tilbake igjen? Selvsagt! Dette fantastiske, sjarmerende, søte lille stedet, hvor dine sanser løper løpsk og man virkelig finner roen og kjærligheten i hverandre.

Skal vi tilbake igjen? Selvsagt!

Dette blogginnlegget ble skrevet i 2013.