Reiseeksperten: På Bali med Kesuma

Kesuma Sari (37) er født og oppvokst på Bali, og har vært reisemålsansvarlig der i over 15 år. Vi har spurt henne hva man må oppleve på Gudenes øy.

Δ Templer og religiøse ritualer

Kjært barn har mange navn, og Bali kalles også De tusen templers øy. Øya er et av de få områdene i Indonesia hvor den tradisjonelle hinduismen og den gamle indonesiske kulturen er godt bevart, og det finnes (som kallenavnet antyder) tusenvis av templer her.

Kesuma anbefaler et besøk i Tanah Lot-templet, et av de største på Bali. Tanah Lot ligger på en liten, isolert klippeformasjon i strandkanten på Balis vestkyst, og bader hver kveld i en glødende solnedgang og dønningene fra Det indiske hav.

Opplev Balis fargesprakende og orientalske kultur

Δ Ubud

Den lille fjellbyen Ubud har i lang tid blitt regnet som Balis kulturelle sentrum, og er kjent for sin produksjon av kunst og håndverk. På grunn av sin beliggenhet er klimaet svalere og tempoet roligere her oppe, og byen er perfekt for et par netter i kombinasjon med en av strendene langs kysten. Når du har opplevd kunst, kultur og frodig natur er det bare å kaste seg om bord – i Ubud kan du også prøve elverafting på den skummende Ayungelven .

Kesuma anbefaler et besøk på et av de mange museene her, samt et besøk i palasset Puri Saren (også kalt Ubud Palace). I Puri Saren kan du oppleve tradisjonell balinesisk dans og musikk (gamelan).

Psst! Ubud er også kjent fra filmen Eat Pray Love.

Opplev kunst, kultur og frodig natur i Ubud

 Δ Mount Batur

I nordøst rager den aktive vulkanen Mount Batur 1717 meter over det frodige landskapet nedenfor. For de ekstra eventyrlystne er det muligheter for å klatre til topps av vulkanen og nyte utsikten over høylandet Kintamani – det vil si om du ikke befinner deg over skyene, da.

For de litt mindre klatrelystne er en båttur på innsjøen Lake Batur et godt alternativ. Vær obs på at temperaturen i dette området er kjøligere enn langs kysten, og særlig på kveldstid. På dagtid er det ofte overskyet og fuktig, tipser Kesuma.

Δ Strender, surfing og snorkling (og mer!)

Det er fantastiske strender både i Kuta og Nusa Dua. Legian Beach, nord for Kuta Beach, er takket være sine høye bølger en favoritt blant surfere.

Kesuma anbefaler:

Δ Dykking i Tulamben (et av Balis mest populære dykkesteder, nordøst på øya)
Δ Snorkling på Menjangan Island (ca. 8 km nordvest for Bali)
Δ Surfing på Kuta, Legian, Canggu, Bukit Peninsula eller Nusa Lembongan
Δ Waterboom, en stor vannpark i Kuta (fin for barnefamilier)
Δ Strendene Padang – Padang og Pandawa beach

I tillegg til strendene er det mye, mye annet å se og oppleve på Bali. Tusenvis av templer, tradisjonelle danseforestillinger, palasser, golf, frodig regnskog, elverafting, hiking, paragliding, huler, yrende dyreliv, fossefall, varme kilder – listen er nesten uendelig.

Surf’s up! På Bali blir det aldri kjedelig.

Δ Mat og drikke

Nygrillet kjøtt, grønnsaker, rekepasta og krydder som chili, ingefær, koriander og hvitløk preger det balinesiske kjøkkenet og pirrer smaksløkene.

Kesuma anbefaler:

Δ Matbodene ved Jimbaran Bay

Hvis du liker sjømat er dette stedet for deg. Pek på fisken (eller sjømaten) du vil ha, se den frese på grillen. De fleste bodene har bord på stranden nedenfor. Jimbaran bay ligger i nærheten av Kuta, og omtrent 30 minutter fra Nusa Dua.

Δ Made’s Warung

Velg mellom balinesiske eller internasjonale retter. Hyggelig atmosfære, imøtekommende servitører og bra service. Finnes i Kuta og Seminyak.

Δ Mozaic Beach Club Krobokan and Mozaic Restaurant in Ubud

Restauranten Mozaic ble i år kåret til den beste på Bali, og søsterrestauranten serverer god mat, herlige drinker og en avslappet atmosfære.

Δ Og sist men ikke minst – lokale spesialiteter du må prøve:

Δ Babi guling

Tradisjonell  svinerett. Kjøttet skjæres opp og serveres i en trebolle med ris, friterte involler (!), sterkt krydrede grønnsaker og balinesisk saus.

Δ Nasi campur

Kylling, kjøtt, ris og grønnsaker blandes og serveres sammen.

Δ Bebek betutu

And toppet med urtepasta, stekt i bananblader over glødende kull. Metoden brukes også for å tilberede kylling, men kalles da ayam betutu.

Nam!

Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia 

Har du vært på Bali og vil dele tips eller opplevelser med oss? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor ⇓