Fredagstaco på sitt beste

Mexmat_blogg

Én ting kan vi love deg – reiser du til Mexico vil du aldri se på norsk fredagstaco på samme måte igjen.

Det norske folk har for lengst lagt sin elsk på fredagstaco, men hvor mye ligner den egentlig på den originale mexikanske? Svært lite, faktisk. Tacoen i Norge med krydret kjøttdeig og sprø tacoskjell er en Tex Mex-variant – altså meksikansk mat laget på amerikansk vis. Sprø tacoskjell finner man sjelden i tacoens hjemland. Rømme, hvetetortillas og kjøttdeig er også lite utbredt. Istedet venter nyrørt guacamole, sprøstekte maischips, sterk salsa, ferske tortillas, grillet fisk, chili, osterike quesedillas og en hel masse andre godsaker.

Den meksikanske maten er velsmakende, men ikke altfor krydret. Krydderet kommer heller i form av ulike sauser. Nesten alle spisesteder setter skåler med totopes (maischips) med pico de gallo (salsa) på bordet når du bestiller middag. Liker du kruttsterk mat er retter som inneholder den grønne chilien habañeros midt i blinken, da dette er en av de aller sterkeste chilisortene som finnes. Kjøkkenet langs Mexicos kyst er preget av fisk og skalldyr, og mexicanerne har gjerne dette i tortillaene.

Mange matretter i Yucatán-området er laget etter gamle oppskrifter som har gått i arv i generasjoner og inneholder råvarer fra regionen. Dette er råvarer som chaya (grønn plante som minner litt om spinat), besk appelsin, achiote (knallrødt krydder) og habañeros. En av de vanligste matrettene uten tortillas er kanskje cochinita pibil, kjøtt marinert i achiotekrydder og besk appelsin. På gaten kan du få kjøpt små pakker, innpakket i bananblader som selges fra store, rykende gryter. Pakkene heter tamales og er laget av maismasse fylt med kjøtt.

God tur, og god smaksopplevelse!

Les også: 3 retter du må prøve i Mexico

Typiske meksikanske retter:

Guacamole: Most avokado med hakket løk, tomat, chili, lime og koriander.
Mole: Bønnestuing med kakao. Serveres til de fleste retter.
Pico de gallo «hanenebb»: Salsa med hakket tomat, løk, chili og koriander.
Tostadas: Sprøstekte, flate tortillas. Lesses på med kjøtt, salsaer, guacamole etc.
Tacos: Små, myke tortillas som fylles med kjøtt, guacamole, pico de gallo, stekt løk og paprika etc.
Burritos: Kjøtt, ris og ost innpakket i en stor tortilla.
Enchiladas: Brettede eller rullede, friterte tortillas med ulike typer fyll.
Quesedillas: Tortillas fylt med enten bare ost, eller også kjøtt kylling eller fisk, og grillet i ovnen.
Fajitas: Tortillas med strimlet kylling, marinert storfekjøtt eller reker med pico de gallo, stekt løk, guacamole og mole.
Gorditas: Tykke, friterte, kaker av maismel som kan åpnes som lommer, noe i nærheten av pitabrød. Fylles med kjøtt, salat og chilisaus
Sopa de lima: Kyllingsuppe med grønnsaker og masse limesaft.
Ceviche: Fisk eller skalldyr marinert i lime med løk, tomat, chili og koriander.

Hvilket verdenskjøkken foretrekker du? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet nedenfor ⇓

Kategorier