Reisetips til Barcelona fra A – Å

Park Guell av Antoni Gaudi, Barcelona

A

Antoni Gaudi, er det umulig å unngå når man er i Barcelona. Han var en katalansk arkitekt som bodde i Barcelona. Du ser hans mest kjente byggverk rundt omkring i byen, og mange av de ligger på UNESCOs verdensarvliste. Byggene kjennetegnes av hans tanker om naturlige former, der mange linjer ikke er rette. Du finner opp til flere felter med mosaikk som er integrert i flere deler av de ulike verkene. På takene er luftekanalene og skorsteinene gjerne kledd i plante- og blomsterlignende former. Deler av inventaret kan ligne på art deco eller jugendstil. F.eks søylene som bærer takene i Sagrada Familia er formet som stilker og strå. Her kan du se noen klipp av Antoni Gaudis hovedverk

B

Badebyen
Sitges er et sjarmerende sted som ligger en time med tog fra Barcelona. Det er veldig populært å reise hit for spanjoler, spesielt på søndager. Så dersom man velger akkurat denne dagen gjelder det å være tidlig ute. Byen er også et populært reisemål for homofile par, og generelt sett et kult og avslappet sted med mange koselige smågater. Musèene Cau Ferrat og Maricel (en blanding av Modernista og Historicist) er beundringsverdige severdigheter, og du bør ta deg tid til å besøke gamlebyen, som også har noen flotte bygninger. Ikke forlat Sitges uten å ha smakt byens lokale spesialitet, “xato”.

C

Colombus-statuen finner du i havnen, og på lørdager pleier det å være et marked med gamle antikviteter rett nedenfor statuen. Metrostasjon: Drassanes.
Nede ved havnene finner du også mange andre aktiviteter. Blant annet et stort flott akvarium.

D
Det er siesta mellom 13:30 og 16:00. Da kan mange restauranter og butikker være stengt. Du vil finne steder som er åpne i de områdene med flest turister, som i gågaten Las Ramblas. Men om du føler for en liten siesta selv, kan det være en idé å nyte siestaen i de vakre parkene i byen. Det beste alternativet er Güell park, som er designet av Antonio Gaudí. Det er den mest berømte parken i Barcelona, og har blitt utnevnt som et av verdens kultur- og naturarv-steder av UNESCO. Det er en meget spesiell park, som bare må sees for å forstås.
Parc de la Ciutadella, er et utmerket sted å slappe av om du vil ha et vakkert grøntområde, sentralt i byen.
Park Collsera, er stedet å dra om du ønsker å ta en joggetur, sykle, eller bare ha en deilig piknik.

Se vårt utvalg av hoteller i Barcelona her

 

Til Barcelona med Ving

En hyggelig kveld på en utekafé med en mugge sangria må oppleves mens du er i Barcelona. Prøvesmak før du reiser – Lag din egen sangria slik. Om du ønsker å smake på flere drinker, finnes det utallige alternativer til uteliv i Barcelona. Start kvelden på en hyggelig bar i det gotiske kvarter, og beveg deg etterhvert videre til området L’Eixample, hvor du finner opp til flere barer og nattklubber som passer for enhver smak.

Flamenco er tradisjonsrik spansk dans, og når man først er i Spania, bør man også ta seg tid til å se et ekte Flamenco-show. Vi har funnet et par steder du kan se live flamenco-show.

Tablao Cordobes
El de Tablao Carmen

GOOOOAL! Dra på fotballkamp på Camp Nou, hvor FC Barcelona spiller sine kamper.

Hør fantastisk musikk når du er i Barcelona. Du finner mange steder i Barcelona som tilbyr live-musikk. Men det finnes også store musikkhaller.
Gran Teatre del Liceu er et grasiøst sted, dekorert i gullblader, røde fløyelstepper og flotte utskjæringer.
L’Auditori er et lekkert sted med 2400 sitteplasser, her kan du blant annet høre vakker klassisk og jazz.
Palau de la Música Catalana her hylles mer moderne arkitektur og musikk.

 

Ikke glem å lese Vindens skygge før du reiser. Slik at du kan gå i Barcelonas smug på leting etter de glemte bøkers kirkegård. Nå kan du følge romanfiguren Daniel Semperes spor fra Calle Arco Del teatro, til Xampanyet i Calle Montcada og opp i høyden ved Avenida Tibidabo. På veien er du innom Ateneo Barcelones i Calle Canuda “et av de hjørnene i Barcelona hvor 1800-tallet ennå ikke har fått beskjed om sin pensjon.” Les mer, og bestill en guidet tur i Barcelonas gater her.

Ja, det finnes mange festivaler i Barcelona. Er du ute etter at det skjer noe ekstra når du er der? Da har vi funnet frem noen festivaler man absolutt bør prøve å få med seg, hvis du kan legge ferien til disse tidene. I slutten av september bør du få med deg Festes de la Mercè. Dette er den største av alle festivalene i Barcelona. En stor hyllest til Jomfru Maria.

Dia de Sant Jordi (23 april). Denne dagen er en hyllest til San Jordi. Denne dagen ligner litt på Valentinsdagen slik vi kjenner den, men med en latinsk tvist. Menn gir kvinnene en rose, og tilbake gir kvinnene mennene en bok. Hele Ramblas blir ett eneste stort blomster- og bokmarked, en romantisk dag i Barcelona.

Festival de Sant Joan (23-24 juni) – Her feirer de starten på sommeren med fyrverkeri og bål på stranden.

Grec Arts Festival (June-August) – om du liker dans, teater og musikk, er dette festivalen for deg.

K
Alle som kommer til Barcelona MÅ besøke de vakre kirkene. Om du ikke var religiøs fra før, blir du kanskje det av å suge inn den herlige atmosfæren du finner i de vakkert utsmykkede bygningene. Ta deg god tid til å utforske de fantastiske bygningene.
Sant Pau del Camp er et sjeldent eksempel romersk arkitektur. Kjent for å være Barcelonas eldste kirke. Kirken sies å være byens viktigste romerske monument. Du finner den ved gaten Calle Sant Pau 101. Det er gratis inngang
Santa Maria del Mar er kanskje det beste eksemplet fra katalansk-gotisk kultur. Dette er et fantastisk sted for å nyte en klassisk konsert.
Catedral de la Seu – Denne katedralen fra 1298 er et fantastisk byggverk i gotisk stil, og det tok mer enn 100 år å bygge den. Catedral de la Seu ligger på plassen Placa de la Seu.

Klassisk musikk og fonteneshow kan du finne ved foten av Montjuic-fjellet. Her danser fontener i mange farger i takt med klassisk musikk, og det er utrolig vakkert. Selve området er dessuten en skjønnhet i seg selv, så dette må oppleves. Om sommeren holdes fonteneshowet fra rundt 20 til 23 hver kveld. Metrostasjon: Plaza España.
Se bilder av fontenen her

 

La Pedrera, Barcelona med Ving

L
La Pedrera. Selve bygningen er selve museet. La Pedrera er en av Gaudis kreasjoner, og er det andre mest besøkte museet i Barcelona. La Padrera må være en av de mest uvanlige leilighetsbygningene noen gang bygget. I begynnelsen var mange potensielle leieboere skeptiske til bygningen, fordi veggene var så usymetriske. De var redde for at møblene ikke ville passe inn. I dag er La Pedrera et av de viktigste museene i Barcelona, og huser blant annet tegninger fra renessansen, og en kolleksjon moderne kunst.
.
.

M
Montjuic er en fjellhøyde man også må oppleve. For å komme opp hit tar man en taubane, enten fra havneområdet, eller via metrostasjonen Parallel (grønn linje). Her befinner det seg en fantastisk, gammel borg med flott utsikt og et militærmuseum. Om du ønsker kan du også gå opp fjellsiden, som bare er en kort spasertur fra den det Olympiske Stadion og den botaniske hage, Jardi Botànic.

N
Nyyyt et herlig måltid på en av Spanias absolutt eldste restauranter som du finner midt i Barcelona, i en bakgate ved Las Ramblas. Los Caracoles heter restauranten. Her finner du mye god mat, og snegler er spesialiteten.

O
Oktober er det mulig å feire Spanias egen “Champagne”, nemlig Cavaen! Og da kan du besøke Sant Sadurní d’Anoia som er kjent for å være Cavas hovedstad. Her blir 90 % av all cava produsert. Vær her 12. oktober, og nyt Cava i store mengder under den store Cava-uken.

 

P
Picasso tilbrakte sine første år i Barcelona. Han husket Barcelona som vakker og lys. Du kan følge i Picassos fotspor ved å følge landemerker som formet hans ungdomstid. Gå bortover Calle Reina Christina, og kryss over til 3 Carrer de la Mercè for å se nærmere på hvor familien hans bodde. Bygningen ble dessverre ødelagt på et senere tidspunkt. For et lite avbrekk, stopp ved the Els Quatre Gats, en stilig liten cafe med historisk atmosfære. Gå så direkte ned til Museu Picasso. Et galleri som gir et godt innblikk i Picassos formative år.
.
.
Q
Questions? Barcelonas turistinformasjon Ring eller besøk dem gjerne og få svar på alle dine spørsmål om byen.

R
Las Ramblas er den mest kjente gågaten i Barcelona. Her finner blant annet La Boqueria som er et enormt fruktmarked. Her kan du finne utrolig mye godt både av frukt, kjøtt, fisk og godterier! Det er relativt billig her, og alt ser utrolig lekkert ut. Prøv en av de gode fruktjuicene som selges i mange av bodene. Ellers finner du alltid mye liv på Las Ramblas både på dagtid, og på nattestid. Gatene fylles av gatemusikanter, jøglere og boder. Metrostasjon: Liceu.
Les mer om fruktmarkedet La Boqueria

S
Sagrada Familia, er en gigantisk katedral som ble bygget i 1882. Bygningen er den mest besøkte attraksjonen i Barcelona, og har over 2 000.000 besøkende hvert år. Bygningen er Antoni Gaudis hovedverk, hvor åtte av de totalt tolv planlagte spirene er reist. Denne kirken er bygget med en meget fantasifull arkitektur, og er et meget vakkert syn. Det bygges fortsatt. Når katedralen er ferdig rundt 2030 vil den ha 18 tårn; 12 dedikert til apostlene, 4 til evangelistene, 1 til Jesus og 1 til Jomfru Maria. Les mer om Sagrada Familia her

 

Tibidabi i Barcelona, med Ving

T
Tibidabo. Om sommeren bør man ta turen opp på fjellet Tibidabo. På denne toppen har man en fantastisk utsikt over Barcelona og en av de eldste fornøyelsesparkene i Europa ligger her. Selve attraksjonene passer best for barn, men selve stedet har mye sjel og sjarme og er flott for alle aldre.

U
Unngå å spise og drikke på Las Ramblas. Dette er en rask og enkel løsning, i tillegg til at det kryr av turister her. Beveg deg inn i smågatene i områdene rundt. Her kan du finne små bortgjemte steder. Prøv den nye mattrenden, som er en ny måte å servere tapas på. Den har blitt veldig populær i Barcelona. Det du gjør er å plukke tapas med noe som ser ut som tannpirkere. På slutten av kvelden betaler du for antall tannpirkere du har brukt. Bilbao Berria er en veldig bra restaurant hvor all mat blir servert med tannpirkere!

V
Vandre langs Port de Barcelona er en fin og behagelig aktivitet, på alle døgnets tider. Etter OL i 1992 gjennomgikk byen en betydelig oppløftning nede ved havnen. Det har resultert i enda flere arkitektoniske perler og steder, hvor man kan nyte god drikke og bittesmå tapasresturanter nede ved stranden. Det finnes 6 strender nede ved havnen, så det er mulig å komme seg litt bort fra byens pulserende liv. Her nede er prisene på mat og drikke relativt dyre, men opplevelsen er fantastisk.

Strender du har lett tilgjengelig er:
Platja de la Barceloneta – Ligger midt i byen. Det er mye liv her, med musikk,barer og mye folk. Morsomt sted å ha ta en titt på, helt greit vann, ikke krystallklart. Pass på verdisakene dine, her er det mange lommetjuver.
Platja de Sant Sebastià – Ligger ved siden av Barceloneta. Strekker seg fra havneområdet til gata Carrer Almirall Cervera. Stranden holdes ren til enhver tid, og er den mest populære stranden blant de lokale og turister.
Fra Port Olímpic ligger de fem øvrige strendene på rekke og rad. Disse er Platja Nova Icària, Platja de Bogatell, Platja de la Mar Bella, Platja de la Nova Mar Bella og Platja de Llevant. Den nyeste av dem, Platja de Llevant, ble åpnet sommeren 2006. Der hvor Platja del Bogatell møter Platja de la Mar Bella er det et lite naturistområde.

W
Walking tours of Barcelona! Det finnes mange spennende og inspirerende turer og ta hvor du kan bli guidet gjennom Barcelonas gater og smug.

Barcelona med Ving
X
”Xthslthsl si aglasgh!!” kan spansk høres ut som, om man ikke kan spansk. Spanjoler er som franskmenn. Veldig glad i sitt eget språk, og gjør lite for å skitne det til med engelsk-kunnskaper. Så om du ikke kan spansk, prøv å lære deg noen fraser, eller ha en liten ordbok lett tilgjengelig for å gjøre det litt enklere å bli forstått. De fleste vil gjerne prøve å forstå engelsk, men veldig få skjønner hva du egentlig prøver å si.

.
.
.
Y
Yes, tid for shopping! Barcelona har et godt utvalg butikker, og store kjeder som Zara og Mango er godt representert. Du finner også et par store markeder hvor du kan finne alle slags produkter fra spesielle matvarer, til klær og skinnprodukter. I tillegg til fruktmarkedet på Las Ramblas bør du besøke Fira de Bellcaire som ligger ved Placa de les Glories Catalanes, ikke langt fra Sagrada Familia. Dette markedet heter offisielt Els Encants Vells og holder åpent hele dagen mandager, onsdager, fredager og lørdager.

Noen utvalgte butikker/magasiner i Barcelona
El Corte Ingles (ved Placa de Catalunya), Spanias mest kjente varemagasin.
FNAC (ved Placa de Catalunya), enorm bokhandel som også har «alt» av musikk- og film/DVD.
Heron City (ved Passeig de Andreu Nin), kjempestort kjøpesenter.

Z
Zorro, er en spansk helt, men filmen ble ikke filmet i Barcelona. Andre filmer derimot som har blitt filmet i Barcelona er All about my Mother med Penelope Cruz. Vicky Cristina Barcelona av Woddy Allen er også en film man burde se før man reiser, for å få en følelse av hva Barcelona har å by på.

Æ
Æsj, vil noen kanskje si om tyrefekting, og mange spanjoler liker heller ikke denne formen for underholdning. Derfor har den spanske regionen Catalonia blitt den første på det spanske fastlandet som gjør tyrefekting ulovlig. Så om du vil prøve å få med deg en slik forestilling må du dra hit før 2012, når forbudet blir aktivert.

Ø
Østers! Ingen har reist fra Barcelona uten å ha slurpet i seg noen østers. Botafumeiro er en fantiastisk sjømatsrestaurant, hvor det er stil fra topp til tå. Her får du smakt på østers som er utmerket tilberedt.

Å
Åååååååååååå for en vakker by! I Barcelona er det mange fine bygninger og kunststykker plassert rundt i byen, og på havna. Sett av tid til å bare vandre rundt og se. Husk å se opp på bygningene. Her er det bare å suge inn alt det vakre du omgir deg med når du vandrer rundt i Barcelonas vakre gater og smug. Ikke glem å lade batteriene til kameraet!