Barcelona fra A – Å

Foto: Turid Lismoen

Barcelona er en av Vings mest populære storbyer, enten du skal hit for en helg eller litt lenger. Her venter kultur, uteliv, shopping og fotball i verdensklasse.

Antoni Gaudí er det umulig å unngå når du besøker Barcelona. Gaudí var en katalansk arkitekt som står bak en rekke særpregede byggverk og et parkanlegg i Barcelona. Du ser mange av hans berømte bygninger rundt omkring i byen, og mange av dem står på UNESCOs verdensarvliste. Bygningene kjennetegnes av hans tanker om naturlige former, der rette linjer sjelden forekommer. Han var glad i å bruke mosaikk som dekorative elementer, og på takene er luftekanalene og skorsteinene gjerne utsmykket med plante- og blomsterlignende former. Interiørene hans har innslag av Art Nouveau, for eksempel søylene som bærer taket i katedralen la Sagrada Familia, kirken som er Barcelonas kjennemerke og et evigvarende byggverk. Sjelden har en arkitekt satt slikt preg på en by som Gaudí. Her kan du se noen klipp av Antoni Gaudís hovedverk

Badebyen Sitges er et sjarmerende sted en snau times togtur sør for Barcelona. Det er veldig populært blant spanjoler å reise hit, spesielt på søndager. Så dersom man velger akkurat denne dagen gjelder det å være tidlig ute. Byen er også et populært reisemål for homofile, og generelt sett et kult og avslappet sted med mange koselige smågater og en fin bystrand. Byens to kunstmuseer Cau Ferrat og Maricel verdt et besøk, og du bør ta deg tid til å gå en tur i den vakre gamlebyen. Ikke forlat Sitges uten å ha smakt byens lokale spesialitet, “xató”.

Her finner du reiser til Barcelona

Strandpromenaden i Sitges. Foto: Turid Lismoen

 

Colombus-statuen finner du i nede ved havnen, i enden av La Rambla. På lørdager pleier det å være et marked med salg av antikviteter rett nedenfor statuen. Nede ved havnen er det også mange andre severdigheter, blant annet et stort, flott akvarium.

Det er siesta mellom 13.30 og 16.00. Da holder mange restauranter og butikker stengt. Du vil finne steder som er åpne i områdene med flest turister, som i hovedgaten La Rambla. Men om du føler for en liten siesta selv, kan det være en idé å nyte siestaen i en av byens vakre parker. Det beste alternativet er Park Güell, et av Antonio Gaudís mesterverk. Det er den mest berømte parken i Barcelona, og har blitt utnevnt som et av verdens kultur- og naturarvsteder av UNESCO. Husk å bestille inngangsbilletter til mosaikkdelen av parken – det er så mange som vi se den at turistene slippes inn i tidsbestemte puljer. Parc de la Ciutadella er et utmerket sted å slappe av om du vil ha et vakkert grøntområde, sentralt i byen. Park Collsera er stedet å dra om du ønsker å ta en joggetur, sykle, eller bare ha en deilig piknik.

Gaudís Park Güell

En hyggelig kveld på en utekafé med en mugge sangria må oppleves mens du er i Barcelona. Om du ønsker å smake på flere drinker, kan du dykke ned i Barcelonas heftige uteliv. Start kvelden på en hyggelig tapasbar i gamlebyen, Barri Gòtic, Det gotiske kvarter, og beveg deg etterhvert videre til bydelen L’Eixample, hvor du finner barer og nattklubber som passer for enhver smak.

Sangria på La Rambla

Flamenco er tradisjonsrik spansk dans, og når man først er i Spania, bør man også ta seg tid til å se et ekte flamenco-show.

GOOOOAL! Opplev en fotballkamp på Camp Nou, hvor FC Barcelona spiller sine kamper.

Hør fantastisk musikk når du er i Barcelona! Du finner mange steder i Barcelona som tilbyr live-musikk. Men det finnes også store musikkhaller. Gran Teatre del Liceu er et elegant sted, dekorert med bladgull, røde fløyelstepper og flotte utskjæringer. L’Auditori er et konsertlokale med 2400 sitteplasser hvor du blant annet kan høre vakker klassisk musikk og jazz. Palau de la Música Catalana med moderne arkitektur og musikk.

Ikke glem å lese “Vindens skygge av Carlos Ruis Zafón  før du reiser slik at du kan gå i Barcelonas smug på leting etter De glemte bøkers kirkegård. Nå kan du følge romanfiguren Daniel Semperes spor fra Calle Arco Del Teatro, til Xampanyet i Calle Montcada og opp i høyden ved Avenida Tibidabo. På veien er du innom Ateneo Barcelones i Calle Canuda, “et av de hjørnene i Barcelona hvor 1800-tallet ennå ikke har fått beskjed om sin pensjon.”

Casa dels Paragües (Paraplyhuset) på La Rambla. Foto: Turid Lismoen

Ja, det er mange festivaler i Barcelona. I slutten av september bør du få med deg Festes de la Mercè. Dette er den største av alle festivalene i Barcelona. En stor hyllest til Jomfru Maria. Ellers arrangeres også:

  • Dia de Sant Jordi (23. april). Denne dagen er en hyllest til San Jordi, Catalonias skytshelgen. Minner litt om Valentinsdagen slik vi kjenner den, men med en latinsk tvist. Menn gir kvinnene en rose, og tilbake gir kvinnene mennene en bok. Hele La Rambla blir et eneste stort blomster- og bokmarked – en romantisk dag i Barcelona.
  • Festival de Sant Joan (2324. juni) – Starten på sommeren feires med fyrverkeri og bål på stranden.
  • Grec Arts Festival (Juniaugust) – om du liker dans, teater og musikk er dette festivalen for deg.

Kirkesafari, kanskje? I Barcelona må du besøke de vakre kirkene. Om du ikke var religiøs fra før, blir du kanskje i de vakkert utsmykkede kirkerommene? Ta deg god tid til å utforske de fantastiske bygningene. Sant Pau del Camp er et sjeldent eksempel på romersk arkitektur, og kjent som Barcelonas eldste kirke. Du finner den ved gaten Calle Sant Pau 101. Gratis inngang.
Santa Maria del Mar er kanskje det beste eksemplet fra katalansk-gotisk kultur. Dette er et uslåelig sted å nyte en klassisk konsert. Catedral de la Seu fra 1298 er et praktfullt byggverk i gotisk stil, som det tok mer enn 100 år å bygge. Ligger på plassen Placa de la Seu.

La Pedrera. Selve bygningen er selve museet. La Pedrera er en av Gaudis kreasjoner, og er det nest mest besøkte museet i Barcelona. La Pedrera må være en av de mest uvanlige leilighetsbygningene noen gang bygget. I begynnelsen var mange potensielle leieboere skeptiske til bygningen, fordi veggene var så asymmetriske. De var redde for at møblene ikke ville passe inn! I dag er La Pedrera et av de viktigste museene i Barcelona, og huser blant annet tegninger fra renessansen, og en samling med moderne kunst.

Gaudís La Pedrera

Montjuic må også oppleves. For å komme opp på fjellhøyden tar man en taubane, enten fra havneområdet, eller via metrostasjonen Parallel (grønn linje). På toppen venter en fantastisk, gammel borg med flott utsikt, og et militærmuseum. Du kan også gå opp fjellsiden, som bare er en kort spasertur fra den det olympiske stadion og den botaniske hagen Jardi Botànic.

Nyt et herlig måltid på en av Spanias absolutt eldste restauranter – Los Caracoles  som ligger i en bakgate ved La Rambla. Snegler er spesialiteten!

Paella hører med i Barcelona. Foto: Turid Lismoen

Oktober = cavafeiring. Ja, du leste riktig! I midten av oktober går cava-uken av stabelen. Besøk Sant Sadurní d’Anoia, kjent som cava-hovedstaden, og nyt de forfriskende boblene.

Picasso tilbrakte sine første år i Barcelona. Han husket Barcelona som vakker og lys. Du kan gå i Picassos fotspor ved å følge landemerker som formet hans ungdomstid. Gå bortover Calle Reina Christina, og kryss over til 3 Carrer de la Mercè for å se hvor familien hans bodde. Bygningen er dessverre ødelagt i dag. Stopp ved the Els Quatre Gats, en stilig liten kafé med historisk atmosfære. Gå så direkte ned til Museu Picasso, som gir et godt innblikk i Picassos tidlige år.

Kunstgalleri i gamlebyen. Foto: Turid Lismoen

Questions? Barcelonas turistinformasjon Ring eller besøk dem gjerne og få svar på alle dine spørsmål om byen.

La Bouqeria. Foto: Turid Lismoen

La Rambla er den mest kjente gågaten i Barcelona. Her kan du stikke innom det enorme matmarkedet La Boqueria med sitt overveldende utvalg av frukt, kjøtt, fisk, bakevarer og godterier. Det er relativt billig her, og alt ser utrolig lekkert ut. Prøv en av de gode fruktjuicene som selges i mange av bodene. Ellers er det alltid mye liv på La Rambla både på dagtid og på nattestid. Gatene fylles av gatemusikanter, gjøglere og salgsboder. Metrostasjon: Liceu.

Sagrada Familia er en gigantisk katedral som ble påbegynt i 1882. Bygningen er Barcelona mest berømte attraksjon, og har over to millioner besøkende hvert år. Kirken er Antoni Gaudis livsverk, og er bygd i en veldig fantasifull stilart, og er et utrolig syn, både utvendig og innvendig. Byggearbeidet pågår fortsatt. Gaudí ligger selv begravd i krypten. Når katedralen er ferdig om noen år vil den ha 18 tårn; 12 dedikert til apostlene, 4 til evangelistene, 1 til Jesus og 1 til Jomfru Maria. Husk å bestille inngangsbillett på forhånd – køen for å komme inn er lang.

Sagrada Familia

Tibidabo. Om sommeren bør man ta turen opp på fjellet Tibidabo. På denne toppen har man en fantastisk utsikt over Barcelona og en av de eldste fornøyelsesparkene i Europa ligger her. Attraksjonene passer best for barn, men selve stedet har mye sjel og sjarme og er flott for alle aldre.

Unngå å spise og drikke på La Rambla. Dette er en litt for rask og enkel løsning, i tillegg til at det kryr av turister her. Beveg deg inn i smågatene i områdene rundt, hvor du finner små, bortgjemte hull i veggen-steder. En veldig populær måte å servere tapas på i Barcelona er varianten der du selv plukker tapas med noe som ser ut som tannpirkere. På slutten av kvelden betaler du for antall tannpirkere du har brukt.

Tapas i Barri Gòtic. Foto: Turid Lismoen

Vandring langs Port de Barcelona er en fin og behagelig aktivitet til alle døgnets tider. Etter OL i 1992 ble havneområdet renovert, noe som har resultert i både arkitektoniske perler og bittesmå, trivelige steder med god tapas. Prisene er relativt høye, men opplevelsen er fantastisk.

Walking tours! En av de beste måten å utforske Barcelona på er til fots. Bli med en guide rundt i byens spennende gater og smug.

”Xthslthsl si aglasgh!!” er kanskje det du hører når spanjolene setter i gang på lynrask spansk. Prøv å lære deg noen fraser forhånd, eller ha en liten ordbok lett tilgjengelig for å gjøre deg forstått litt enklere.

Yes, tid for shopping! Barcelona har et godt utvalg av butikker, og store kjeder som Zara og Mango er godt representert. Du finner også et par store markeder hvor du finner alt fra spesielle matvarer til klær og skinnprodukter. I tillegg til matmarkedet på Las Ramblas bør du besøke Fira de Bellcaire som ligger ved Placa de les Glories Catalanes, ikke langt fra Sagrada Familia.

Shop ’till you drop! Foto: Turid Lismoen

Zorro, er en spansk-amerikansk helt, men filmen ble ikke filmet i Barcelona. Andre filmer derimot som har blitt filmet i Barcelona er Pedro Almodóvars «All about my Mother» med Penelope Cruz. «Vicky Cristina Barcelona» av Woody Allen er også en film som gir et visst inntrykk av hva Barcelona har å by på.

“Æsj” til tyrefekting. Mange spanjoler (og vi) misliker denne typen “underholdning”, og den regionen Catalonia gjorde tyrefekting ulovlig i 2012. Vi håper flere følger etter!

Østers. Botafumeiro er en fantastisk sjømatrestaurant, med stil fra topp til tå. Her kan du teste utmerkede østers.

Åh, for en vakker by! Barcelona har flust med fine bygninger, rene kunstverk plassert rundt om i byen. Ta deg til til å rusle rundt i gatene og la deg begeistre av denne flotte byen.