Reisetips fra Roma – fra A til Å

Alle veier fører til Rom(a)! Det gamle uttrykket stammer fra da Roma var hovedstaden i Romerriket, og romerne bygde et omfattende veinett over større deler av Europa – som alle på en eller annen måte ledet til hovedstaden.

Antikkens mesterverk

Pantheon er det best bevarte bygget i Europa fra antikken, og har stått så og si uendret fra det ble oppført i Roma for 2.000 år siden. Pantheon ble bygget av keiser Hadrian mellom 118 og 125. Kuppelen er et stort ingeniørverk som er bygget av gradvis tynnere og lettere materialer ettersom du nærmer deg toppen. Det kjente “hullet” i taket av kuppelen er ni meter i diameter, og danner en dramatisk lyskilde inn i Pantheon. Selve kuppelen måler 44,4 meter i diameter. Det gjør den større enn kuppelen på Peterskirken!

Byens mest berømte nøkkelhull

Du finner det på Piazza dei Cavalieri di Malta, sørvest for Colosseum. Nøkkelhullet er i den enorme døren til Malteserordenens priori, og byr på et glimt av en hemmelig hage med en allé av trær.

Colosseum, selvfølgelig!

Colosseum ser nesten litt uvirkelig ut, der det står mellom moderne bygg og veltrafikkerte veier. Colosseums historie startet med keiser Vespasian i 72 e. Kr. Den øverste etasjen ble bygget av Titus, og amfiteateret ble innviet i år 80. Det massive anlegget forfalt i kristen tid, og deler ble ødelagt av jordskjelvet i 1349. Colosseum hadde marmorbenker med sitteplass til over 50 000 tilskuere, ordnet etter rang, slik at de minst betydningsfulle – som kvinnene – satt øverst. Nærmest arenaen var det en losje for keiseren, hans familie og vestalinnene.

Den berømte Spansketrappen

På Piazza di Spagas ligger en av Romas mest kjente severdigheter. Spansketrappen, eller Scalinata della Trinità dei Monti som italienerne sier.

En rusletur i Trastevere

Trastevere er en liten, koselig bydel som ligger på den andre siden av elven fra de mer kjente turistområdene. Få turister finner veien hit. Her finner du trange, sjarmerende smug, balkonger overstrødd med klesvask og potteplanter. Åpne plasser med vakre fontener. Trastevere er et mekka for deg som liker spesialforretninger. Her finner du alt fra spesialister på treleker, til bokhandlere som spesialiserer seg på kunstbøker.

Federicos verksted

Gjennom utstillingsvinduet stirrer en haug dukkehoder i porselen ut på deg. Går du inn gjennom døra kommer du inn til et lite rom fylt med ødelagte tallerkener, gamle marionettedukker og pyntegjenstander fra gulv til tak. Midt oppi alt sitter Federico Squatriti, en glattbarbert og tatovert muskuløs mann som tilbringer dagene i det lille familieverkstedet. Ligger rett ved Piazza del Popolo og Via di Ripetta.

Gardens of the Villa Borghese

Den vakre parken like nord for sentrum huser i dag et av Romas mest berømte museer, The Gallergia Borghesa. Huset det ligger i ble bygget på 1700-tallet, for Kardinal Borghese, av Flaminio Ponzio. Gå av på metrostopp Spagna (Linje A) og følg skiltene til Via Veneto, eller ta buss 116 fra Via Veneto.

Hestetur i historiske omgivelser

Gjør som de gamle romerne og opplev Roma fra en hestekjerre. Det finnes mange arrangører, og du kan velge mellom forskjellige tema.

Italiensk is

Il Gelato di San Crispino – byens beste is. Smakene som tilbys avhenger av sesong. Om du er der riktig årstid – prøv Summertime Lampone (bringebær) og den med gule plommer.

Julianello

Okei, så heter den lille landsbyen egentlig Giulianello, men legg godviljen til! Landsbyen ligger litt utenfor Roma, og her står vin- og olivenproduksjon i fokus. Få et innblikk i hvordan landsbylivet fungerer, og smak på lokale produkter. Kanskje du finner noe å kjøpe med deg hjem?

Kapusinerkrypten

I den eksklusive handlegaten Via Veneto finner du en av Romas mest spennende severdigheter. Mellom butikker og smykkeforretninger ligger nemlig Kapusinerkrypten. Flere små kapell er utsmykket med skjelett- og beinrester etter 4000 kapusinerbrødre som døde en gang mellom 1528 og 1870. Noen synes sikkert at denne kunsten er litt makaber, men også veldig fasinerende.

La Roma være Roma, og reis til Pompeii på dagstur!

Pompeii (utenfor Napoli) ble som kjent tragisk rammet av et dødbringende vulkanutbrudd fra Vesuv den 24. august år 79 e.Kr. Byen er gravd ut fra størknet lava og avslører verdens best bevarte minne om livet i Romerriket.

Myten om Romas opprinnelse …

…sier at to tvillinggutter – sønner av guden Mars – ble satt ut på Tibern og funnet av en ulvinne som foret dem opp. Guttene Romulus og Remus fikk senere vite av sin gudfar at det var deres skjebne å grunnlegge en by, og ifølge legenden skjedde det i år 753 f.Kr. De ble imidlertid ikke enige, og det endte med at Remus ble drept av sin bror. Over hele byen vil du se statuer og avbildninger som viser ulvinnen og de to guttebarna.

Nyt den verdenskjente italienske pastaen

Det finnes utallige trivelige fortausrestauranter som serverer pasta i verdensklasse. Finn en som ligger litt avsides, kanskje i en appelsinhage, eller olivenlund? Ta deg tid til å senke skuldrene, se på hverdagslivet og nyt den italienske atmosfæren.

Obelisken på Piazza Navona

Piazza Navona er sportsplassen i det gamle Roma. Her har det tidligere vært bane for hesteveddeløp, og teater, men plassen er mest kjent for den store egyptiske monolitten. Det ligger mange fine restauranter rundt plassen, men de er noe dyrere enn gjennomsnittet. Smugkikk på menyen og se om noe frister før du slår deg ned.

Peterskirken 

Sannsynligvis en av verdens mest berømte kirker. Bygget over apostelen Peters gravsted, men faktisk ikke den opprinnelige Peterskirken. Denne versjonen ble vigslet i 1626. Kolonnadene som brer seg ut på hver side av Petersplassen og kirken, består av fire parallelle søylerekker på til sammen 284 søyler. På toppen står det statuer av 140 helgener.

NB! Inne i Peterskirken er det strenge regler for påkledning. Unngå shorts, korte skjørt, utringninger og bare skuldre. 

Quanto costa?

Eller Hva koster det? som det heter på norsk. Shopping i Roma er ikke billig, men er du ute etter noen plagg fra kjente italienske designere finnes det mange muligheter. I Via Condotti ligger blant annet Armani, Gucci, Prada, Valentino og MaxMara. I hovedgaten Via del Corso finner du billigere butikker med kjedenavn som Zara og Mango.

Rødvin til alle måltider

Roma er byen man skal nyte i lange drag. Sett deg på en lokal restaurant. Nyt et glass rødt mellom alle opplevelsene, og send et bilde eller to til de som sitter hjemme for å fortelle hvor fantastisk du har det.

Sykkelutflukt langs Via Appia Antica

Hver søndag er en betydelig del av Via Appia Antica stengt for nesten all biltrafikk. Da blir den gamle militærveien fra 312 f. Kr, som en gang var Romas viktigste vei, et populært utfluktssted for fotgjengere og syklister. Her kan du se alt fra mausoleer, kirkeruiner og minnesmerker til restene av et romersk sirkus. Det finnes flere steder å leie sykkel inne i byen.

Trevifontenen

Kaster du en mynt i vannet, vil du en gang komme tilbake til Roma – i alle fall ifølge legenden. Navnet har fontenen fått fra de tre gatene som går inn på den lille plassen der fontenen dominerer bybildet. 80.000 kubikkmeter vann gjør fontenene levende hver dag. Opprinnelig kom vannet fra en akvedukt som ble påbegynt allerede i 19 f.Kr. Fontenen er imidlertid fra 1700-tallet.

Utsikten fra Pinciohøyden

Noen bratte minutter fra Piazza del Popolo, og ikke langt fra sekstenhundretallsparken Villa Borghese ligger Pinciohøyden, eller Monte Pincio. Høyden er omgitt av store villaer med vakre hager, og byr på fantastisk utsikt over Roma. Spesielt ved solnedgang er byen et flott skue, og du kan se Romas kupler, St. Peterskirken og Pantheon.

Vatikanstaten

Verdens minste uavhengige stat, voktes av gardesoldater i fargerike uniformer. De fleste av bygningene er stengt for publikum, med unntak av Peterskirken, Vatikanmuseet og deler av Vatikanhagene.

When in Rome…

…do as the Romans. Spis pizza, spagetti og gelato, og drikk cappucino og rødvin fra melkeglass. En lokal favoritt ved navn Ristorante Maccheroni ligger i et av de trange italienske smugene, og her får du servert utsøkt italiensk mat til en god pris.

X

Dere legger vel ikke merke til det om vi hopper over X?  😉

Yes, in these streets..

Har du lest Dan Browns berømte bok Engler og demoner? I Roma kan du følge Robert Langdon og Vittoria Vetras fotspor. På jakt etter vitenskapens altere, forsvunne kardinaler, mystiske illuminati og engler som viser vei.

Zzzz

Sov som en kongelig på Raphael Hotel i Largo Febo 2. Dette er et av de mest berømte og eksklusive hotellene i Roma. Bortgjemt i Navonas bakgater, og tildekket av grønne blader, byr dette hotellet på ekte luksus. Dersom lommeboken ikke strekker til for et hotellrom, bør du likevel ta turen opp til takterrassen på hotellet.

Æ kjem tilbake!

Har du først vært i Roma, kommer du som regel tilbake! Den romantiske storbyen har så mye å tilby, at en aldri blir lei den fantastiske atmosfæren.

Ønsker du å se mer av Italia?

Ta ferge eller fly til Sardinia! Nyt noen deilige dager på denne vakre grønne øya før du reiser tilbake til Roma.

Åååå, sier du det?

Ja, mange filmer har blitt produsert i Romas gater. Få litt inspirasjon før du reiser til Roma, og se filmer som The Talented Mr. Ripley, La Dolce Vita og Gladiator.