Slaget om Kreta

20. mai 1941 gikk tyskerne til et massivt luftangrep på Kreta og startet det som skulle bli en tre år lang kamp om øya.

Angrepet var en av de største og mest voldsomme militære operasjonene under annen verdenskrig, og kampene som fulgte i kjølvannet ble siden kjent som Slaget om Kreta.

Den tyske fallskjerminvasjonen som gikk under kodenavnet ”Operasjon Merkur” skulle bli Tysklands eneste, og var unik og avgjørende i historisk sammenheng. For selv om det tyske angrepet på Kreta ble gjennomført av det tungt bevæpnede og teknologisk overlegne tyske flyvåpenet, møtte tyskerne så kraftig motstand at invasjonen av Kreta ble svært vanskelig. Den kretiske lokalbefolkningen anså ikke nederlag som et alternativ, og kjempet med alt fra steiner til landbruksredskap. Sammen med innsatsen til britiske, australske og newzealandske styrker førte dette til at tyskerne led betydelige tap.

De store tapene skulle medføre at Adolf Hitler nærmest la ned forbud mot ytterligere fallskjerminvasjoner, og at Kreta ble kjent som den tyske fallskjermsoldatens grav.  Angrepet skulle derimot inspirere de allierte landene til å etablere sine egne fallskjermstyrker.

Slaget om Kreta var unikt på flere måter. De allierte styrkene benyttet for første gang informasjon fra Enigma, tyskernes krypteringsmaskin. Dette var også første gang under annen verdenskrig at det tyske riket møtte hard motstand fra lokalbefolkningen, og mange mener at den kretiske innsatsen til slutt fikk avgjørende betydning for hvordan krigen til slutt endte. Utfordringer på Balkan tvang tyskerne til å utsette angrepet på Sovjetunionen, noe som igjen fikk innvirkning på Hitlers nederlag ved Stalingrad og til at tyskerne til slutt tapte annen verdenskrig.

Den dag i dag, 70 år senere, markeres denne skjebnesvangre maidagen på Kreta rundt den 20. mai. Mange av heltene fra den gang er nå avgått med døden, men æres hvert år for sin innsats med blant annet et spektakulært flyshow.  En innsats som Churchill en gang i tiden foreviget med sitatet:

All Cretans are heroes – and heroes fight like Cretans.

Bildet er fra den tyske gravlunden i Maleme. 

 • Kurt Gjerde

  Jeg og kona besøkte den Tyske gravlund i Maleme og den Alliertes gravlund som ligger i Souda bay på Kreta i 2016 på samme dag når vi hadde liebil. For meg som er veldig interessert i historie og krigen den gang var det vel vært å besøke å kjekt å få med seg. Ved den Tyske gravlunden kom vi i snakk med en dame som bodde nærmest parkeringsplassen ved gravlunden. Hun var skikkelig koselig og drev en liten kafee med kiosk som var intregret i huset der hun solgte, brus, øl, is, suvenirer osv. Hun snakket veldig godt Engelsk. Vel verdt å besøke som innbrakte minner for oss for livet.

  • lenkongerud

   Hei Kurt. Tusen takk for at du deler ferieopplevelsene dine med oss! Det setter vi stor pris på, og hvem vet – kanskje du inspirerer noen andre til gjøre det samme som deg. Det høres i alle fall ut som om dere hadde en fin dag på øya. God sommer til dere!

   • Kurt Gjerde

    Hei, takk for det.

    Joda turen er bestilt og går ned til Kreta igjen til samme sted senere i høst.

    Blir nok ny tur til både den Tyske gravlunden i Maleme og den Alliertes gravlund som ligger i Souda bay på Kreta igjen. Samt en tur til krigsmuseet om andre verdenskrig samt en tur til å se plassen hvor den tyske General Heinrich Kreipe ble kidnappet.

    Vil også reise opp en tur å se bygningen hvor General Heinrich Kreipe bodde når han var stasjonert på Kreta under krigen frem til han ble kidnappet. Alfred Fenske ble drept i aksjonen og ligger begavet på den Tyske gravplassen i Maleme. Alle tyske soldatene som falt under okkupasjonen ble samlet sammen etter krigen og ligger nå samlet på gravplassen i Maleme.

    Har også planer om å reise til Stavros hvor den kjente filmen (Zorba the Greek er spilt inn) som er en gresk-amerikansk dramafilm fra 1964, tipset fikk vi av en som jobbet på hotellet hvor vi bodde.

    Det blir nok en tur til hovedstaden samt byen hvor hovedstaden ble flyttet til i en lengre periode etter krigen frem til hovedstaden var oppbygget på ny på grunn av krigshandlingene.

    Dessuten hadde vi en kjempetur forrige år til Spinga Longa, den blå lagune og flere andre plasser forrige år. Knosnos var vi å besøkte i 2006 sammen barna våre og med med venner.

    Kanskje det blir en lengre gåtur med gruppe denne gangen? Viktigst for vår del er å få med seg historien, folkene som bor der, mat og drikke kultur, sang og musikk og mye mer når vi er på tur. God sommer!

Kategorier