Slaget om Kreta

20. mai 1941 gikk tyskerne til et massivt luftangrep på Kreta og startet det som skulle bli en tre år lang kamp om øya.

Angrepet var en av de største og mest voldsomme militære operasjonene under annen verdenskrig, og kampene som fulgte i kjølvannet ble siden kjent som Slaget om Kreta.

Den tyske fallskjerminvasjonen som gikk under kodenavnet ”Operasjon Merkur” skulle bli Tysklands eneste, og var unik og avgjørende i historisk sammenheng. For selv om det tyske angrepet på Kreta ble gjennomført av det tungt bevæpnede og teknologisk overlegne tyske flyvåpenet, møtte tyskerne så kraftig motstand at invasjonen av Kreta ble svært vanskelig. Den kretiske lokalbefolkningen anså ikke nederlag som et alternativ, og kjempet med alt fra steiner til landbruksredskap. Sammen med innsatsen til britiske, australske og newzealandske styrker førte dette til at tyskerne led betydelige tap.

De store tapene skulle medføre at Adolf Hitler nærmest la ned forbud mot ytterligere fallskjerminvasjoner, og at Kreta ble kjent som den tyske fallskjermsoldatens grav.  Angrepet skulle derimot inspirere de allierte landene til å etablere sine egne fallskjermstyrker.

Slaget om Kreta var unikt på flere måter. De allierte styrkene benyttet for første gang informasjon fra Enigma, tyskernes krypteringsmaskin. Dette var også første gang under annen verdenskrig at det tyske riket møtte hard motstand fra lokalbefolkningen, og mange mener at den kretiske innsatsen til slutt fikk avgjørende betydning for hvordan krigen til slutt endte. Utfordringer på Balkan tvang tyskerne til å utsette angrepet på Sovjetunionen, noe som igjen fikk innvirkning på Hitlers nederlag ved Stalingrad og til at tyskerne til slutt tapte annen verdenskrig.

Den dag i dag, 70 år senere, markeres denne skjebnesvangre maidagen på Kreta rundt den 20. mai. Mange av heltene fra den gang er nå avgått med døden, men æres hvert år for sin innsats med blant annet et spektakulært flyshow.  En innsats som Churchill en gang i tiden foreviget med sitatet:

All Cretans are heroes – and heroes fight like Cretans.

Bildet er fra den tyske gravlunden i Maleme. 

Kategorier