Sommerens guide til de små greske øyene

I Hellas møtes du av knallblått hav og idylliske badeviker rundt hvert hjørne, og med så mange fine steder er det ikke alltid så lett å vite hvor du skal reise. Finn din egen favorittøy med denne guiden.

År etter år er Hellas en klar sommerfavoritt blant nordmenn. Det greske øyriket består av tusenvis av øyer med alt fra lange sandstrender og olivenlunder til dramatiske klipper og spektakulære solnedganger.

Det skal mye til ikke å la seg friste av deilig mat, late dager på bortgjemte strender og den unike greske atmosfæren.

Thassos har mange fine, små badeplasser der du kan ligge nærmest uforstyrret og nyte ferien.

Thassos – livsnyternes paradis

Glem alt om masseturisme og overfylte strender. Reiser du til Thassos er det litt som å reise tilbake i tid til en gresk ferieøy som enda ikke er blitt oppdaget av turiststrømmen.

Den grønne øya har flere hyggelige byer med små familiedrevne hotell, store, barnevennlige hotell og lekre boutiquehotell for voksne.

– Thassos er det ultimate reisemålet for livsnytere. Du drar hit for å slappe av, kose deg på stranden og spise skikkelig god, gresk mat. Øya passer for alle – enten du reiser alene, som par eller med barn, forteller halvt greske Maria Gjøslien Metaxenioy, som jobber som frilansskribent i Tønsberg.

Med Thassos som sitt andre hjemsted, er Maria lokalkjent på den fredelige øya som ligger helt nord i Egeerhavet, en kort fergetur fra Kavala på fastlandet.

– Limenaria og Potos er mine favorittsteder. Bor du her har du nærmest alt i gangavstand, både butikker, restauranter og barer. I tillegg er det flere flotte strender i nærheten. I Limenaria er du nødt til å besøke Mouragio, en fantastisk restaurant med en litt annerledes meny og supergod mat, fortsetter hun.

Les også: Thassos er grekernes ferieøy

Limenaria på Thassos

Dra på tur med leiebil

Maria anbefaler å leie en bil noen dager for å oppleve Thassos på egen hånd. En tur rundt øya tar bare et par-tre timer og på veien kan du se forskjellige byer, stoppe ved en taverna, ta en matbit og nyte noen timer på ulike strender.

For er det én ting Thassos er kjent for, er det de fine strendene.

En av Marias favoritter er Aliki, en bukt med hvite marmorblokker i havet og knallturkist vann. Her ligger tavernaene tett i tett langs stranden – perfekt for en matbit etter en lang dag i solen.

Et annet sted verdt et besøk er det vakre naturbassenget Giola, et populært stopp for et hopp og et bilde, ifølge Maria.

Tre gode restauranter:

  • Mouragio i Limenaria. En hyggelig restaurant med en litt annerledes meny.
  • Hello Snack bar i Limenaria. Stedet for deg som er glad i gyros. Serverer også utrolig gode pannekaker.
  • Mesogeios Taverna i Thassos by. Ligger i havnen og serverer greske spesialiteter av høy kvalitet med utmerket service.

Byen Molivos på Lesvos ligger fint til i en åsside kronet med en middelalderborg på toppen.

Lesvos – en smak av det ekte Hellas

– Det som slo meg da jeg kom hit første gang, var at jeg ikke følte meg som en turist, sier Katrine Rakeng. Hun har feriert på Lesvos i mange år og deler gjerne sine beste tips fra den greske øya.

– Lesvos har vakre landsbyer, koselige tavernaer og en herlig gresk atmosfære. Selv om det er en god del feriegjester her, føler du deg inkludert i lokalmiljøet. Den genuine greske opplevelsen kan være noe så enkelt som å sitte på en fortauskafé med en frappé eller et glass vin og betrakte hverdagslivet, fortsetter Katrine, som jobber på Vings hovedkontor i Oslo.

– Hotellene er veldig sjarmerende og personlige – jeg har faktisk aldri opplevd et reisemål med så hyggelige hotell, forteller Katrine, som tror den personlige kontakten som oppstår når eieren selv bor på hotellet utgjør forskjellen.

Er du ute etter en ferie med lange, avslappende dager på stranden, kommer du til å trives i en av de hyggelige badebyene på Lesvos.

I Anaxos finner du øyas kanskje beste sandstrand på hele tre kilometer og en livlig strandpromenade med koselige små tavernaer.

Nord på øya ligger Petra, en liten badeby kjent for den vakre Jomfru Maria-kirken som ligger på toppen av en klippe midt i sentrum. Hvis du tar turen forbi den populære strandpromenaden finner du også sjarmerende bakgater.

I Molivos ligger restaurantene på rekke og rad, her kan du nyte middagen med utsikt over havet.

Middelaldersjarm i Molivos

Katrines absolutte favoritt er middelalderbyen Molivos. Den lille byen har en helt særegen atmosfære med brosteinslagte smug og lokale kafeer og butikker der det greske dagliglivet går sin gang.

I den stemningsfulle havnen kan du spise herlig sjømat og greske spesialiteter med utsikt over Egeerhavet. Etter middag kan du ta en drink på en hyggelig bar eller et stilfullt utested.

Byen har status som kulturminnesmerke, derfor er bygningene og det opprinnelige miljøet godt bevart.

– Maten er kjent for å være ekstra god her, ikke minst den ferske sjømaten, forklarer Rakeng, som avslutter med sitt beste Lesvos-tips:

– Molivos har en fantastisk hyggelig utendørskino hvor du kan sitte under stjernehimmelen og kose deg med snacks og en kald Mythos. Anbefales på det varmeste.

Les også: 10 greske matretter du må prøve

Idylliske lille Tilos ligger en time fra Rhodos by og byr på fredelig landsbyliv og uforstyrrede strender.

Tilos og Symi – Rhodos’ ukjente naboer

Rhodos er en velkjent ferieklassiker, og like ved ligger det to små øyer som fortsatt er uoppdaget for mange.

Tar du båt en times tid fra Mandraki-havnen kommer du til Tilos. Her ankommer du en herlig liten havn med et lite bysentrum og en koselig strandpromenade.

Når du går av båten på Tilos er det rolige og behagelige tempoet det første du legger merke til.

Er du glad i fotturer bør du sjekke ut naboøya Symi med grønne skoger, klippekyst og karakteristiske hus høyt oppe i åssidene. Gå en tur innover øya og opplev det autentiske landsbylivet i den sjarmerende lille byen Yialos.

En ukes ferie på Tilos eller Symi kan fint kombineres med en uke på den mer travle og livlige hovedøya Rhodos.

Les mer: Den store Rhodos-guiden

Skiathos har over 60 strender og badeviker du kan utforske i ferien.

Skiathos – strandparadiset

Med knallblått hav og over 60 strender er det mange som har forelsket seg i den lille øya nord i øygruppen Sporadene.

En av dem er Ann-Renée Degnes, som jobber som salgskoordinator i Ving. Hun har tilbrakt mange ferier på den populære ferieøya.

– Noe av det beste med Skiathos er de fine strendene. For å se mest mulig anbefaler jeg at du leier en båt, med eller uten kaptein. Ta en tur til rullesteinsstranden Lalaria og fortsett videre til Kasto der du kan se ruiner fra den gamle hovedstaden. Spis lunsj på den lille tavernaen som ligger der – en kjempehyggelig opplevelse, forteller Ann-Renée.

For litt ekstra luksus anbefaler Ann-Renée en tur til beachklubben Mystique. Du kommer deg enkelt dit med buss, og på den luksuriøse klubben kan du tilbringe dagen på en deilig loungeseng og skjemmes bort av hyggelige servitører.

Skiathos by er hjertet av øya og her finner du de fleste aktivitetene og severdighetene. Hit reiser både par og familier, men også ungdommer som er ute etter fest og moro.

Skiathos by er full av liv om sommeren med massevis av hyggelige restauranter og barer i den gamle havnen.

– Det er masse hyggelige restauranter og barer å velge mellom. Et fint sted å sitte om kvelden er steintrappene med utsikt over den gamle havnen, tipser Ann-Renée.

Tre gode mat- og drikketips:

  • Bestill tsipouro på Bathis – en hyggelig taverna i trappene ovenfor den gamle havnen. Tsipouro er gresk brennevin som drikkes med eller uten vann. Du får en liten smårett pr. tsipouro du bestiller, så hvis du vil drikke litt tsipouro trenger du ikke bestille så mye mat fra menyen.
  • Gyros er et must når du er i Hellas. Den er enkel å ta med seg og du får kjøpt den nesten overalt. Den består av grillet svinekjøtt i tynne, sprø biter og serveres i myke pitabrød med tomat, løk, tzatziki og friterte poteter.
  • Spis en lunsj bestående forskjellige meze-retter. Prøv for eksempel tzatziki, brød, saganaki (fritert ost) og agurksalat sammen med noe avkjølende i glasset.

Mange av scenene i Mamma Mia-filmen fra 2008 ble spilt inn på Skopelos. Vil du bo som skuespillerne gjorde, kan du ta inn på hotellet Skopelos Village.

Skopelos – kunstnerøya

En times båttur fra Skiathos ligger Skopelos. Den lille øya er grønn og frodig med krystallklare badeviker. I Skopelos by klamrer de hvitkalkede husene seg til fjellveggene over havnen, og det er det fantastisk utsikt over havet.

Er du kunstinteressert er dette stedet å gjøre et kupp; mange kunstnere har nemlig bosatt seg her på grunn av de vakre omgivelsene og selger arbeidene sine i egne butikker.

Dette skaper en helt spesiell stemning i byen som også kryr av koselige barer, restauranter og tavernaer.

Fun fact: Du kjenner kanskje igjen landskapet på Skopelos? Har du sett Mamma Mia-filmen fra 2008 med Meryl Streep og Amanda Seyfried, har du garantert sett det før. Store deler av filmen er nemlig spilt inn her, inkludert det berømte bryllupet på toppen av det stupbratte fjellet.

Tips! Vil du bo som Mamma-Mia-skuespillerne? Da kan du bestille et opphold på Skopelos Village, hotellet de bodde på under innspillingen.

Ferien på Skopelos kan fint kombineres med en uke på Skiathos eller Alonissos, den enda mindre naboøya som passer for den som vil ha en virkelig avslappende ferie i rolige omgivelser.

Les også: Slik tar du med barna på øyhopping

AKTIV FERIE: På Kalymnos kan du prøve mange forskjellige aktiviteter. Øya er blant annet populær blant fjellklatrere.

Kalymnos – yoga og fjellklatring

Kalymnos er en av Hellas rimeligste ferieøyer, og hit reiser både de som vil ta livet helt med ro på stranden og de som er ute etter en mer aktiv ferie. Den lille øya ligger sørøst i Egeerhavet, like ved Kos.

– Kalymnos er populær blant fjellklatrere i hele Europa, og er du eventyrlysten kan du melde deg på et kurs. For meg som ikke er så vågal, passer det bedre med yoga, forteller Ann-Renée og fortsetter:

– Er du yogainteressert er du nødt til å prøve sunset yoga. Den holdes på et hustak med nydelig utsikt mot naboøya Telendos – en helt unik opplevelse.

Telendos er en vulkansk klippeøy med relativt liten omkrets. Den ligger bare fem minutter med båt fra Kalymnos og har ingen biler eller asfalterte veier.

En ganske annerledes opplevelse, med andre ord, og perfekt for den som vil bo i den mer urørte delen av det greske øyriket.

– Jeg foretrekker rullesteinsstrender, og Vlichadia på Kalymnos er superfin. Tilbring gjerne dagen her og spis lunsj på en av de gode tavernaene, tipser Ann-Renée.

Landskapet på Lefkas er vilt og dramatisk – perfekt for deg som vil oppleve noe utenom det vanlige.

Lefkas – oppdagelsestur

– Familieferie på Lefkas er helt fantastisk! Maten er herlig, menneskene er hyggelige og stemningen er avslappende samtidig som det er mange aktiviteter å finne på for store og små, forteller Åse Næss Frengstad, som reiste på ferie hit med mannen, sønnene Brage og Gard og datteren Elise for noen år siden.

– Vi koste oss veldig på hotellet Porto Galini utenfor byen Nidri. Hotellet er flott med fantastisk personale, nydelig beliggenhet og vakker utsikt. Barna var spesielt fornøyd med de fine bassengområdene og vannsportaktivitetene på stranden nedenfor, sier Åse, som er finansdirektør i Ving.

Familien på fem leide en bil og kjørte rundt på øya, noe som er et must når du er på Lefkas, ifølge Åse. Hun anbefaler å kjøre vestover til den vakre stranden Porto Katsiki.

På veien kan du stoppe å spise lunsj på en hyggelig taverna i fjellene. Den fine kjøreturen i det vakre landskapet er nesten verdt turen alene, forklarer Åse.

Hun anbefaler også en middag i fiskelandsbyen Vassiliki sør på øya, der det er mange tavernaer å velge mellom. Vassiliki er kjent som et paradis for surfere og er et morsomt sted å observere aktiviteten ute på vannet.

Utfluktstips: Feriens høydepunkt for både voksne og barn var båttur med M/S Christina. Avreisen går fra Nidris havn tidlig om morgenen. På turen er det flere badestopp med muligheter for snorkling, og vannet er ubeskrivelig vakkert.

POSTKORTMOTIV: Santorini er et av verdens vakreste steder. Her kan du oppleve alt fra vinsmaking til fotturer i et helt unikt landskap.

Santorini – postkortvakkert

Santorini er en klar favoritt blant øyhoppere og byr på både spennende fotturer, vinsmaking, historie og en av verdens vakreste solnedganger. Øya er en del av Kykladene helt sør i Egeerhavet, og reiser du hit med Ving kan du velge mellom fire forskjellige byer. Kamari på østkysten, den livlige hovedstaden Thira, roligere Imerovigli og litt mer eksklusive Oia, som ligger høyt over havet på den nordlige odden av øya.

Den spektakulære øya med dramatisk landskap, lavastrender og kvitkalkede hus er et av de mest fotograferte stedene i hele Hellas, og du kjenner sikkert igjen bildet av den karakteristiske kritthvite kirken med det blå taket og havet i bakgrunnen.

Idylliske Parga ligger på det greske fastlandet, men er like hyggelig og intim som en liten gresk øy, ifølge Kaja Olafsen.

Parga – sjarmerende småbyliv

Parga er det mest sjarmerende stedet jeg noen gang har vært. Grekerne bor her hele året, og du kommer tett på lokalbefolkningen som tar deg imot med åpne armer, sier Kaja Olafsen, som jobber i Vings gruppeavdeling og både har jobbet og feriert i den lille byen nordvest i Hellas.

– Hellas-idyllen assosieres ofte med de små greske øyene, så jeg var litt betenkt med tanke på at Parga er en del av fastlandet. Men det sekundet jeg fikk øye på den vakre byen, forsvant bekymringen som dugg for solen. Byen føles like intim og hyggelig som en liten gresk øy, forklarer Kaja og legger til:

– Parga byr på nydelig mat, en herlig miks av greske tradisjonelle retter som kleftiko, souvlaki, gresk salat, tzatziki, grillet halloumi og saganaki, for å nevne noe. Det finnes også flere gode restauranter som serverer en blanding av gresk og italiensk mat.

Les også: Parga – kjærlighet ved første blikk

Fra havnen i Parga by går det daglige båtturer til øyer og strender i nærheten. Du kan også ta ferge til Korfu som kun er noen timer unna.

Oppdag mer av det greske fastlandet

Leier du bil kan du kjøre langs kystveien. På veien finnes det mange strender med kule beachbarer, små tavernaer og øde strender der du kan være helt for deg selv.

Kjører du litt innover i landet kan du besøke den lille storbyen Ioannina som byr på shopping, hyggelige kafeer og gode restauranter.

Hvis du ikke ønsker å leie bil er det enkelt å komme seg rundt med taxibåt, ifølge Kaja.

– Ordet taxibåt får det til å krible i feriemagen! Jeg anbefaler en tur til noen av de idylliske strendene i området. Lichnos er kun minutter unna med krystallklart vann og hyggelige restauranter der du kan spise lunsj.

Turen over til Lichnos kan du også ta til fots. Da får du med deg den fine utsikten over kysten på kjøpet. Hvis du ikke orker turen tilbake etter en lang dag på stranden, er det bare å ta taxibåten tilbake.

Fire gode restauranter:

  • Gemini – gresk-italiensk restaurant ved havnen.
  • Aegis Dine & Drink – moderne gresk kjøkken som spesialiserer seg på sjømat.
  • Sodia – tradisjonell, gresk restaurant med flott utsikt over havnen.
  • The 5 Senses Restaurant – eksklusiv restaurant som serverer gresk mat med internasjonalt preg.

Les mer om Hellas her: Den store Kreta-guiden

 

Kategorier