Reis tilbake i tid på Thassos

Glem alt om masseturisme og overfylte strender. Når du reiser til Thassos reiser du tilbake i tid til en ekte, gresk ferieøy som enda ikke har blitt oppdaget av turiststrømmen.

SKREVET AV: MARIA ARTIN
Opprinnelig publisert i Vings Värld

Full av forventning stiger jeg i land i Limenas havn og ser meg omkring. Det føles som den gangen da jeg var barn og besøkte det uoppdagede Kreta, men det er også annerledes. Thassos er idyllisk, grønn og frodig sammenlignet med Kreta, som i lang tid har vært en favoritt blant oss nordboere. Kreta er også nesten 20 ganger større. Jeg har vært grekofil i mange år, og har rukket å besøke mange av de greske øyene i løpet av årene. Ikke uventet nyter jeg i fulle drag å kunne slå meg ned på Mesogeios Taverna der både osten og olivenene smaker akkurat som de skal. Åh, som jeg har lengtet tilbake til dette – til det ekte Hellas!

LES OGSÅ: Grekernes egen favorittøy

Limenas havn ligger i Thassos by, som til tross for at den er øyas største by er ganske liten og pittoresk. Byen har et amfiteater og koselige, brosteinsbelagte gater med tavernaer og suvenirbutikker. I sistnevnte for du kjøpt alt fra syltede oliven i honning til tradisjonell olivenolje. Bare et par kilometer unna ligger Makryammos, et idyllisk sted der strendene utvilsomt kan sammenlignes med de karibiske.

VSGRKVATHA1095

Godsaker venter dem som tar turen innom en klassisk taverna i Thassos by

Jeg reiser videre til Golden Beach som ligger i en liten bukt på østkysten. Der møtes jeg av henførende natur og asurblått hav – så vakkert at det er vanskelig å sette ord på det. googler du «det genuine Hellas» burde Golden Beach dukke opp øverst i listen av søkeresultater, spør du meg. Det er overhodet ikke overraskende at mange grekere tilbringer ferien sin akkurat her. Små innbydende tavernaer ligger strødd langs den glitrende sandstranden. Min favoritt er Krambousa, der fisken er sprellfersk og all mat lages fra bunnen av. Vil du ha en skikkelig gourmetopplevelse bør du bestille bogiourtsi (uttales bojortsii) til forrett. Dette er en rett bestående av intet mindre enn 4-5 forskjellige greske oster bakt i leirform. Til hovedrett bør du prøve Krambousas fantastisk gode fiskesuppe.

VSGRKVA1096

Det greske kjøkkenet er en fryd for smaksløkene!

Neste dag reiser jeg videre på oppdagelsesferd og kjører sørover til Limenaria og Potos, der øyas beste uteliv skal finnes. Barer, nattklubber og restauranter ligger tett i tett på den koselige strandpromenaden, og hvis du liker gode drinker og loungebarer (som meg), så kommer du til å elske Potos.

Potos.

Livlig stemning i Potos.

I Potos finner du også Vings Family Garden-hotell Alexandra Beach, som må være et av øyas beste familiehotell. Alexandra Beach har ikke bare perfekt beliggenhet rett ved stranden, men også en organisk hage, velutrustet spa og selvfølgelig muligheter for lek og moro for de små. Reiser du uten barn kan jeg anbefale et av voksenhotellene du finner i Skala Rachoni, for eksempel Louloudis Boutique Hotel, der ligger alt til rette for en avslappende og herlige ferie. På stranden kan du ligge uforstyrret og lese eller nyte en iskald øl uten en nabo i sikte.

Godt om plassen på stranden i Skala Rachoni.

Det er godt om plassen på stranden i Skala Rachoni.

Det finnes mange gode grunner til å reise til Thassos. Prisene er generelt sett lavere enn på andre greske øyer, og for en forrett, hovedrett og en øl trenger du ikke å betale mer enn 15 euro pr. peson. Og ikke minst – maten er skikkelig god! I løpet av turen trenger jeg ikke å klage over et eneste souvlakispyd, og jeg nyter både moussaka, gjouvetsi og andre godsaker. At strendene på Thassos er lekre og de fastboende gjestmilde gjør det ikke akkurat mindre hyggelig å være her.

 

Bli kjent med Thassos

THASSOS BY

Liten og koselig by med muligheter for oppdagelsesferder i både kultur og histore. Det ligger et par strender i nærheten av havnen. Ikke gå glipp av restauranten Simi som serverer dagsfersk fisk og skalldyr. Solnedgangen ved byens nordligste punkt, Karnagio Café, bør du heller ikke gå glipp av.

GOLDEN BEACH

Grekernes egne feriefavoritt. Lite og avslappende badested. Her finner du Thassos lengste strand (mellom byene Skala Potamia og Skala Panagia. Mange restauranter og tavernaer langs strandpromenaden.

SKALA RACHONI

Liten, pittoresk by på vestkysten. Passer for deg som foretrekker en avslappende atmosfære og uforstyrret strandliv – og for par som vil ha en romantisk ferie.

LIMENARIA

Ligger sør på øya og er Thassos’ nest største øy. Stranden er flere kilometer lang, og her kan du snorkle.

Potos

Limenarias nabo og et fint reisemål for barnefamilier. Samtidig er det her du finner øyas beste natteliv. Potos øker stadig i popularitet takket være sine fine sandstrender, hotell og underholdningstilbud.