Gjesteblogg: Velkommen til Tilos

Tilos passer utmerket for hellaselskere som søker en rolig, avslappende ferie nær havet, naturen og det greske hverdagslivet.

Dette blogginnlegget er skrevet av Finn Larssen-Aas

Fra Mandhraki-havnen på Rhodos tar det ca. halvannen time med katamaranen Sea Star til havnebyen Livadia på Tilos. Fra havnen strekker stranden seg 8-900 meter østover, og langs strandpromenaden ligger små hotell og trivelige tavernaer på rekke og rad. Rundt havnen er det et lite sentrum med et torg, der samles folk ofte. På fjellet over byen troner den gamle Agrosykia-borgen, én av flere gamle ridderborger som finnes på øya.

Det er bare vel 15 km vei på Tilos, og denne går vestover fra Livadia. Endepunktet er 1500-tallsklosteret Ayiou Pandelimora, som ligger vakkert til i en bratt fjellside på vestkysten. På vei tilbake passerer du Plaka-stranden, der plassen er god og muligheten for et usjenert bad er stor. Etterpå kan du dra innom den lille fiskerlandsbyen Ayios Andonios med Taverna Delphini helt nede ved kaien.

Megalo Xorio er øyas hovedstad med ca. 180 innbyggere. Den enveiskjørte hovedgaten er den eneste gaten i byen, som ellers består av trange, bratte smug og trapper. I andre etasje i rådhuset ligger Elefantmuseet der du kan få med deg historien om minielefantene som ble funnet i Harkadhio-grotten, som ikke ligger langt fra byen. Funnet av minielefantene tas som et bevis på at Tilos en gang har vært landfast med lilleasia.

Fra Megalo Xorio er utsikten over Eristos-sletten og ned til Eristos-stranden flott. Denne sletten er fruktbar, grønn og vakker. På Eristos-stranden er det god plass. Noen få tavernaer finnes også i området, vi spiste for eksempel lunsj helt alene på Taverna Tropicana, som hovedsakelig tilbereder mat som er produsert på egen gård.

Nærmere Livadia ligger Mikro Xorio, en fraflyttet by, der det en gang bodde 1200 mennesker. På 50-tallet flyttet folk ned til sjøen i Livadia og husene ble stående tomme. Takene tok de med for å gjenbruke på sine nye hus. Kirken er holdt i hevd, og et av husene er satt i stand og brukes til musikkbar i sene nattetimer. Det er en helt spesiell opplevelse å gå rundt i denne tette, lille byen og forestille seg hvordan der var før fraflyttingen.

På Tilos er det godt tilrettelagt for fotturer etter alt fra kjørbare veier, bra stier og til knapt synlige geitetråkk. Gode sko er en forutsetning. Apropo sko; badesko er lurt å anskaffe når en besøker Tilos, strendene består av stein, noen av grov sand og stein. Ved enden av strandpromenaden, like ved kirken, ligger Taverna Irina. Det ble vår favoritt-taverna.