5 fine ferietips fra tyrkiske Side

“Passe stor” er et dekkende uttrykk for Side. Her møtes gammelt og nytt i skjønn forening, og på kveldstid er gatene fulle av både lokale og turister som lar seg lokke til feriebyens spisesteder og butikker.

Dette blogginnlegget er skrevet av Therese Rand, som jobber for Ving i Side.

Tyrkia er et fantastisk land med lang historie og vennlige mennesker. Tyrkerne vil gjerne bli kjent med deg, og de byr ofte på en chai (te) og baklava (dessert). I Side får du fort mange venner, og Vings stamgjester kommer stadig tilbake blant annet fordi de har møtt folk som har blitt gode venner, de har funnet en yndlingsfrisør eller kanskje et favoritthotell med upåklagelig service. Jeg har jobbet seks sesonger i Tyrkia, fem av disse i Side. I løpet av årene har jeg fått venner som jeg treffer hvert eneste gang jeg kommer tilbake, og forhåpentligvis vil fortsette å treffe.

1. Gamlebyen og moskeene

Gamlebyen i Side rommer romerske ruiner fra 400 f.Kr., og er en fantastisk bydel med mye historie. Den gamle bymuren og det godt bevarte romerske teateret ved bygrensen vitner om en rik historie, og mye av den gamle bebyggelsen er her fremdeles. Du må betale en liten avgift for å komme inn i amfiteateret, men det er verdt det. Tyrkia et muslimsk land med veldig mange moskéer, og den største i nærområdet ligger i Manavgat. Denne moskéen har fire minareter og plass til hele 3000 mennesker. Flott arkitektur og verdt et besøk.

Mye i Side vitner om byens rike kulturhistorie

2. Strandpromenaden

Strandpromenaden i Side fra 2009 strekker seg fra gamlebyen og ut til området Evrenseki. Promenaden er ca. 8 kilometer, og perfekt for en jogge- eller gåtur. Langs promenaden ligger det flere hotell og restauranter som du kan ta deg en velfortjent pause på.

Det er trivelig langs den 8 km lange strandpromenaden

Det er trivelig langs den 8 km lange strandpromenaden i Side. 

3. Lørdagsmarkedet

Hver uke er det et stort marked, også kalt basar, i Side. Markedet finner du ca. fem minutter (med bil) fra gamlebyen, like ved moskeen. Her selger de lokale det de har – som shishaer (vannpiper), klær, klokker, frukt og mye, mye mer. Glem for all del ikke å prute, men ikke avslør at du er fra Norge. Kjøpmennene spør alltid hvor du er fra, og antar umiddelbart at skandinaver har mye penger – og skrur opp prisen deretter. Server en hvit løgn og si at du er fra Island eller Polen. Det er sjeldent disse språkene er kjent blant selgerne, så du må sannsynligvis ikke “bevise” at du kan det, og selgerne begynner gjerne priskrigen på et mer normalt nivå. Du kan uansett prute en del, de dobler nemlig gjerne verdien i første runde. Du kan fint forsøke å få prisen ned til halvparten av det de spør om, men ikke prut bare for å prute – gå for den prisen du føler deg komfortabel med å betale.

Shop till’ you drop på markedet i Side, men ikke glem å prute!

 

4. Strendene

Stranden i Side er herlig! Det finnes faktisk to strender, én nedenfor strandpromenaden i sentrum og én litt større på østsiden. Den østre er mest populær, og her kan du slappe av på solsengen og bestille både mat og drikke fra restaurantene som ligger på stranden. Blir du lei av stranden er det ikke langt til gamlebyen, og strendene har også gratis pick up-service.

Deilig sol og sand på stranden i Side

5. Utflukter

Du kan bli med på mange utflukter i Side. Flere av dem er historiske, og absolutt verdt å være med på om du ikke bare vil ligge på stranden. Det finnes utflukter for de som vil lære mer om Side og Tyrkia, og for barnefamilier som er på utkikk etter mer familievennlige alternativer. Noe for alle og enhver, med andre ord. Lokale guider er med på Vings utflukter, og de snakker både skandinavisk og engelsk.

Side hamnen.

Ta en pause fra solslikkingen og bli med på en lærerik utflukt i løpet av ferien.

Ps! Ikke glem å søke elektronisk visum på forhånd hvis du skal til Tyrkia!