Topp 5: Side

Merhaba!

(God dag!)

Skrevet av Therese Rand som jobber for Ving i Side

Tyrkia er et fantastisk land med lang historie og vennlige mennesker. Tyrkerne vil virkelig være din venn, og byr ofte på en chai (te) og baklava (dessert). I Side får man fort mange venner, og våre gjester som reiser hit kommer tilbake år etter år fordi de har funnet gode venner, yndlingsfrisører, favoritthotell og restauranter.

Selv har jeg jobbet seks sesonger i Tyrkia, fem av disse i Side, og jeg har fått venner for livet som jeg treffer hvert eneste gang jeg kommer tilbake. Nå er jeg på plass igjen, klar for sommersesongen, og vil gjerne fortelle dere mine topp fem anbefalinger til hva dere bør gjøre i Side. Har du ikke vært her før, er disse tingene et must å få med seg.

 

1. Gamlebyen og moskeene

Gamlebyen består av gamle romerske ruiner fra 400 f.Kr., og er en fantastisk bydel med mye historie. Den gamle bymuren og det godt bevarte romerske teateret ved bygrensen vitner om en rik historie, og mye av den gamle bebyggelsen er her fremdeles. Du må betale en liten avgift for å komme inn i amfiteateret, men det er verdt det.

Tyrkia et muslimsk land med veldig mange moskéer, og den største i nærområdet ligger i Manavgat. Denne moskéen har fire minareter og plass til hele 3000 mennesker. En veldig flott konstruksjon, jeg anbefaler alle å besøke.

Mye i Side vitner om byens rike kulturhistorie

 

2. Strandpromenaden

Strandpromenaden i Side fra 2009 er fantastisk flott. Den strekker seg fra gamlebyen og ut til området Evrenseki. Promenaden er ca. 8 kilometer, og perfekt for en jogge- eller gåtur. Langs promenaden ligger det flere hotell og restauranter som du kan ta deg en velfortjent pause på.

Det er trivelig langs den 8 km lange strandpromenaden

Det er trivelig langs den 8 km lange strandpromenaden

 

3. Lørdagsmarkedet

Hver uke er det et stort marked, også kalt basar, i Side. Markedet finner du ca. fem minutter (med bil) fra gamlebyen, like ved moskeen. Her selger de lokale det de har – sishaer (vannpiper), klær, klokker, frukt og mye, mye mer.

Her skal det prutes! Tips! Kjøpmennene spør deg alltid hvor du er fra, og hvis de får vite at du er norsk antar de umiddelbart at du har veldig mye penger og skrur prisene kraftig opp. Bruk heller en hvit løgn; si at du er fra Island eller Polen. Det er sjeldent disse språkene er kjent, og selgerne begynner gjerne priskrigen på et mer “normalt” nivå. Likevel skal du uansett prute en del, kjøpmennene dobler nemlig gjerne verdien i første runde. Prøv derfor å komme deg ned på halvparten av det de vil ha, og kanskje enda lavere? Prut ned prisen til det du føler deg komfortabel med å gi.

Et annet marked som også er verdt et besøk er Manavgat, ca. ti minutter utenfor Side. Dette markedet er sammenlagt seks kilometer langt. Med andre ord – mange shoppingmuligheter!

Shop till’ ypu drop på markedet i Side, men ikke glem å prute!

 

4. Strendene

Stranden i Side er herlig! Det finnes faktisk to strender, én nedenfor strandpromenaden i sentrum og én litt større på østsiden. Den østre er mest populær, og her kan du slappe av på solsengen og bestille både mat og drikke fra restaurantene som ligger på stranden. Blir du lei av stranden er det ikke langt til gamlebyen, og strendene har også gratis pick up-service.

Deilig sol og sand på stranden i Side

5. Utflukter

Du kan bli med på mange utflukter i Side. Flere av dem er historiske, og absolutt verdt å være med på om du ikke bare vil ligge på stranden. Det finnes utflukter for de som vil lære mer om Side og Tyrkia, og for barnefamilier som vil på delfinshow eller badeland. Noe for alle og enhver, med andre ord. Vi bruker lokale guider på turene, og de snakker både skandinavisk og engelsk.

Side hamnen.

La brunfargen hvile litt og få med deg en lærerik utflukt i løpet av ferien

 

Ps! Ikke glem å søke elektronisk visum på forhånd hvis du skal til Tyrkia!

 

 • Cathrine

  Hei, takk for veldig gode tips!
  Jeg reiser ned til Side i starten av august med kjæresten min. Vi har jubileum mens vi er der- har du noen tips eller ideer til noe vi kan gjøre? Noen flotte restauranter, eller annet å finne på?
  Vi gleder oss!

 • Maren

  Hei!
  Vi reiser til side i august og lurer på om det finnes noen steder med gode shopping muligheter? Da tenker jeg på “ordentlig” shopping, ikke markeder med te og juggel 🙂

  • lenkongerud

   Hei Maren! De store kjøpesentrene glimrer med sitt fravær i Side, men drar dere til Antalya (ca. én time med buss) kan dere shoppe på TerraCity, et stort senter med butikker som Armani, Zara, Pull & Bear, Michael Kors, Nine West, Nike, Mango, Marks & Spencer osv. God tur til Tyrkia! 🙂

 • Marie Eidal

  Er lørdagsmarkedet hele dagen? Eller er det en spesiell “åpningstid”?

  • lenkongerud

   Hei Marie! Så vidt jeg kan se er markedet åpent fra tidlig morgen (ca. 8.00), til rundt 15.00, men jeg vil anbefale deg å høre med hotellet eller en av våre reiseledere når du er i Side. 🙂

   • Marie

    Fillern så dumt! Vi ankommer side en lørdag kl 16. Og reiser 06.00 neste lørdag 🙁

 • Ingrid

  finnes det windsurfing utleie i Side
  er der nok vind til windsurfing?
  like bra som Lanzarote, Sotavento å¨Fuerteventura)

  • Therese

   Hei Ingrid!
   På de fleste strender har de utleie av windsurfing, i tillegg til andre vannaktiviteter. Prisene ligger på mellom 30-100€. Når det gjelder vinden, så er dette litt forskjellig fra dag til dag, men som regel er det nok vind til å kunne blåse litt rundt:)

   Mvh Therese

 • Lene

  Hei. Vi reiser til side i morgen tidlig..og jeg er veldig spent på bl.a maten.Noe man burde styre unna? Ble matforgiftet da vi var i Alcudia sist,ingen god opplevelse:P

  Mvh Lene

  • Therese

   Hei Lene. Maten i Tyrkia kan väre litt sterk til tider så om dere har følsom mage for sterke ting, så ikke spis Kebab av type Adana. Men utover det så er maten kjempegod, og jeg har aldri på mine 5 sesonger i tyrkia reagert på noe. Vi har gode samarbeidspartnere som vi står bak og støtter. Så les i permen hvilke restauranter vi jobber med og gå til disse 🙂 Da får du en god opplevelse av hyggelig personal og fantastisk god mat.

   Mvh Therese

 • Anita

  Hei!

  Vi er en vennegjeng som skal til Side i juli.
  Vi er i starten av 30 årene og lurte på om du hadde noen tips om hva
  vi liksom MÅ ha med oss når vi er i Side?

  Lurte også på om du hadde noen spisesteder å anbefale?

  Vi bor ca 400 meter vest for gamle-byen, nesten helt ned til stranden. Noe morsomt
  i nærheten der?

  • Therese

   Hei Anita!

   Så hyggelig at dere kommer til Side.
   Ting som er verdt å få med seg i Side er Gamlebyen der vi har våres restauranter som vi anbefaler. Disse er Karma (som har god Sushi), Fiesta (kjempegod Mexikansk, men og andre retter), Ocakbasi (ekte tyrkisk) og Liman (god på fisk). Alle restauranter ligger med 5 min mellom hverandre.

   Utover det så vil jeg anbefale et par av våres utflukter: Manavgat Boat & Bazaar, Lille Tyrkia og Shopping i Antalya.

   Ønsker dere å bare slappe av på stranden, så reis til den Østre stranden på Sea Side Beach Club. Der er de kjempesøte de som jobber der og dere kan bare ligge på solsengen og få drinkene servert der 🙂

   Håper dette gav dere noen svar.

   Velkommen til Tyrkia og Side!

   Mvh Therese

 • Anne

  Vi skal på ferie til Side i sommeren og lurer på om det er noen steder man kan sykle forttrinnsvis med landeveissykkel uten alt for mye trafikk. Har hørt at folk kjører som de har “stjålet både bil og bensin” og lurer på om det er trygt å sykle langs veiene. Ser at strandpromenaden er flott, men leste at den dessverre ikke var lovlig å sykle på. Mulig det også finnes noe lignende for syklister. Forslag taes mot med stor takk. Anne

  • Therese

   Hei Anne. Som du sier så er strandpromenaden ikke lov å sykle på. Derimot så kan en sykle på grusveiene som går ned mot den østre stranden. Dere må sykle litt langs motorveien for å komme dit, men det kommer an på hvilket hotell dere skal bo på. Disse grusveiene starter bl.a ved vårt Sunwing Side East Beach, og strekker seg et godt stykke.
   Mvh Therese

 • LM

  Har du et hotell du kan anbefale? Gjerne med all inklusive. Rundt 10k for 2 stk. Har kikket litt på The Colours Side hotellet men ser nå at det har fått veldig dårlige tilbakemeldinger.

  • Eli Mette Sætre

   Hei. Jeg vil anbefale deg å sende oss en mail på info@ving.no. I mailen kan du beskrive litt nærmere hvordan du kunne tenke deg å bo, avreiseflyplassen deres, hvor lenge dere vil være borte og så videre. Så får du veldig god hjelp! Hilsen Eli Mette

 • LM

  Hei 🙂 Hva er temperaturen i Side 1 juni? 🙂 <Sånn ca.

  • Eli Mette Sætre

   Hei. I mai er gjennomsnittstemperaturen 25 grader om dagen i Tyrkia og i juni er den 30. Så den vil ligge på rundt 25-30 grader rundt 1.juni. I går reiste fem Ving-ansatte på studietur til Tyrkia, og de melder at det var 26 grader der i går når de kom frem. Du kan følge dem via @vingreiser på Instagram i dagene fremover: http://instagram.com/vingreiser. Hilsen Eli Mette

 • Eli Mette Sætre

  Hei Unni. Jeg har snakket med en av våre guider som har service på Sunwing Side West Beach, og det er mulighet for å leie sykkel ca 10 minutter fra hotellet. Spør i resepsjonen når du ankommer, så får du nærmere beskrivelse. God tur 🙂 Hilsen Eli Mette.

 • Unni

  Hei
  I mai skal vi bo en uke på Sunwing west Beach som ligger 8 km fra Side. Er det mulig å leie sykler der slik at vi kan benytte strandpromenaden inn til Side på sykkel?

  • Elin

   Vi leide sykler sist vi var i Side. Kjempegreit å komme seg kjapt rundt! Men vær obs på at det er forbudt å sykle langs strandpromenaden. Vi ble ganske raskt stoppet av “politi”