Tove Nilsens Kreta-tips

Forfatter Tove Nilsen har tilbrakt hver eneste sommer på Kreta de siste tiårene, og hun blir rett og slett ikke lei av den greske favorittøya.

tove nilsen

Tove Nilsen er forelsket i Kreta. Foto: NTB SCANPIX

Hvert eneste år, siden 1979, har 63-åringen tilbrakt varme sommerkvelder og grønne vårdager på feriefavoritten Kreta.

– Jeg møter en del folk som himler litt med øynene over at jeg stadig kommer tilbake. Men det er litt som når du starter å nøste opp i et snøre. Det kan fort ta litt tid – mer enn 35 år faktisk, ler Nilsen.

Forelskelsen i Hellas og Kreta startet med at hun, motvillig, ble med en kjæreste dit. Øya har forandret seg mye siden da, men Nilsen finner fortsatt mange grunner til å reise tilbake.

– En av de tingene jeg aldri blir lei av, er å se de store kontrastene i landskapet. Fra det frodige i nord, til det karrige, litt ville man finner sørover på øya. I tillegg har jeg jo fått meg mange venner der etter alle disse årene. Og dem er det selvfølgelig veldig fint å se igjen.

Vurderer du øyhopping med barn? Da bør du lese denne!

De utallige turene førte i 2003 til boka «Kreta-døgn». En bok de fleste norske Hellas-fantaster nok har fått med seg.

– Har du noen tips til leserne for hva de bør gjøre på Kreta, da?

– Opplev forskjellene i landskapet! Og så ville jeg overnattet i en fjell-landsby. Du trenger ikke ha planlagt noe på forhånd. Velg deg ut en av de små, med et litt ugjenkjennelig navn, og reis dit!

I tillegg anbefaler 63-åringen deg, om du er i Chania, å gå motsatt vei av alle andre.

Har du fått med deg denne? → Den store Kreta-guiden

– Gå mot seilbåthavnen og fyret. Så fortsetter du litt lenger. Og når det ser litt stusselig ut, er du fremme. Der sitter grekerne. Du kommer til å få en helt annen mat og en stemning, som man sent kommer til å glemme.

– Helt til slutt. Hva er ferie for deg?

– Alle reiser jo et sted med en forventning, men det beste er jo de uforutsette bildene du får i hodet. Da er jeg på et fint sted.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med VG Partnerstudio.