Den store Rhodos-guiden

Nordmenns Hellas-favoritt; Rhodos, fortsetter å overraske. Her finner du lekre hotell, gode restauranter, bra shopping, surfing og kule beach-barer.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig ble publisert i 2017 og derfor kan inneholde utdatert informasjon. 

Med vakker natur, koselige landsbyer og flest antall soldager i det greske øyriket, er det ikke rart at nordmenn har lagt sin elsk på den grønne øya.

Helt nord ligger Rhodos by, som er øyas største, og på øst- og vestkysten finner du reisemål med vidt forskjellig karakter og opplevelser.

– Det beste med Rhodos er at det virkelig er et reisemål som passer for alle. Om dere reiser med eller uten barn, er eventyrlystne, historieinteresserte, unge eller gamle – her finner du garantert et sted som passer for deg, sier markedsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum.

Lei deg en bil

Når Tonje ferierer på øya, bor hun helst på østkysten der stemningen er herlig avslappende. Hun tar gjerne med familien på tur med leiebil og besøker småbyer og strender langs kysten.

LES OGSÅ: Se flere greske reisemål på en gang

– Jeg anbefaler virkelig å reise rundt på øya. Lindos er et must.Den lille byen ligger vakkert til i en fjellside med små hvitkalkede hus og en herlig badevik nedenfor. Her kan du gå deg vill i en labyrint av smågater, ta deg en iskaffe og spise god mat på en av de koselige tavernaene, tipser hun.

Lindos ligger en times kjøretur fra Rhodos by.

Lenger ned i artikkelen finner du oversikten over de ulike stedene på Rhodos som passer akkurat for deg, enten du reiser med barn, som kjærestepar eller på venninnetur.

KOMBINER REISEMÅL: Hvis du vil oppleve mest mulig i ferien kan du bo på flere greske øyer i stedet for én. Rhodos kan for eksempel kombineres med idylliske Tilos. Tonje og familien reiste dit på en dagstur.

Bortgjemte badeviker og beach-barer

Når du først er på kjøretur bør du kjøre sørover langs østkysten. Her ligger det nemlig strender og badeviker som perler på snor. Tonjes favoritt er langgrunne Agathi Beach med silkemyk sand, like nord for Lindos. Et annet tips er Oasis Beach, en idyllisk liten strand med en beach-bar plassert i fjellveggen med herlige loungeputer og avslappende musikk.

Stranden ligger om lag 4,5 kilometer sør for familiehotellet Sunwing Kallithea.

Vil du ha det stille og rolig anbefaler hun Tassos Beach som ligger like ved.

Begge strendene har fantastisk klart vann, så du bør absolutt ta med deg snorkleutstyret når du reiser hit.

Anthony Quinns Bay er også et populært badested. Her finner du smaragdgrønt vann og pinjetrær som speiler seg i vannkanten. Bukta er liten og blir fort fylt opp i turistsesongen, så et godt tips er å legge seg på den andre siden av bukten hvor det er langt færre folk.

UNESCO: Rhodos by er en trivelig blanding og gammelt og moderne, og blant middelalder-arkitektur finner du trendy barer, kafeer og bra shopping.

«Middelalderbyen»

Rhodos by sammenlignes ofte med Palma i det vestlige Middelhavet, og både karakteren og atmosfæren har visse likhetstrekk. Byen har gjennomgått en omfattende modernisering de senere årene.

– Jeg elsker gamlebyen! Den er Europas største bebodde middelaldersentrum, og er med på Unescos verdensarvliste. Her holdt korsfarerne til i en lang periode, og det er fremdeles mye å se fra den perioden. I den moderne delen av Rhodos by finner du trendy barer, kafeer og bra shopping med mange merkebutikker, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, som inntil nylig var informasjonssjef i Ving.

Hvis du har lyst til å prøve greske spesialiteter anbefaler hun restauranten Locanda Demenagas, som ligger fem minutter fra gamlebyen med utsikt over den kommersielle havnen.

– Restauranten ligger i en trafikkert gate med et bilverksted som nærmeste nabo, men ikke la det skremme deg. Her serverer nemlig Demenagas og familien hans fantastisk, hjemmelaget gresk mat. De har kun greske menyer og du blir invitert med ut på kjøkkenet for å se hva de serverer gjestene. Vel verdt et besøk eller flere, forteller Elisabeth.

SPESIELL RESTAURANT: På den familiedrevne restauranten Locanda Demenagas serveres hjemmelagede, greske spesialiteter, og kanskje får du bli med inn på kjøkkenet for en nærmere kikk.

Lekre hotell for voksne

For den ultimate parferien anbefaler Elisabeth det barnefrie voksenhotellet Casa Cook i Kolymbia. Hotellet har en avslappet loungestemning, trendy interiørdetaljer, hengekøyer på terrassen og direkte utgang til bassenget fra alle rom.

– Casa Cook er et av de kuleste hotellene jeg har besøkt. Det er vanskelig å beskrive stemningen, en blanding av luksus og bohemsk atmosfære – midt i blinken for deg som er på jakt etter et hotell som er en opplevelse i seg selv, mener Larsen-Vonstett, og anbefaler yogatimene med hotellets egen yogainstruktør, Stavroula Gouma, på det varmeste.

BOHEMLUKSUS: Det nye hotellkonseptet Casa Cook byr på en blanding av luksus og bohemsk atmosfære.

LES OGSÅ: Reiseblogger tester Casa Cook

Vestkysten av Rhodos er vakker og dramatisk med behagelig temperatur, takket være den milde brisen fra vest. Ved den lille byen Ixia ligger det flere populære hotell. Her ligger voksenhotellet Sunprime Miramare Beach, opprinnelig et jetset-sted fra 1960-tallet, som har beholdt litt av den gamle sjarmen, men i ny og «fresh» innpakning. Store bassengområder, lekre rom og gratis treningstimer er bare noe av det hotellet har å tilby.

– Nærheten til Rhodos by og det flotte bassengområdet er noe av det beste med hotellet, forteller Svein Erik Bjørheim som er sjef for Vings ruteflyavdeling og har reist på ferie hit flere ganger med kona Lisbeth.

– Leilighetene er lyse og fine, vi valgte å bo i bungalowene som ligger nydelig til ved havet. Her kan du sitte på terrassen med en kald øl og en ouzo og nyte utsikten over havet. Helt fantastisk.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge Sunprime Hotels

FORNØYD FAMILIE: På Sunwing Kallithea hadde Tonje og familien rom med Swim Out – det vil si en egen utgang til et privat basseng – noe som gjorde ferien ekstra morsom.

Hvilket reisemål passer for deg?

 • Rhodos by passer godt for deg som vil ha både strand, shopping, kultur og uteliv i ferien.
 • Kallithea ligger like ved Rhodos by med flere fine familiehotell. Passer godt for deg som vil bo fredelig og rolig med kort vei inn til byen.
 • Kolymbia er det perfekte valget hvis du vil ha det avslappende i ferien. Her ligger luksushotellet Casa Cook og flere andre voksenhotell.
 • Lindos er et populært sted å besøke, og perfekt om du er interessert i gresk historie og kultur.
 • Vestkysten er rolig og strendene får store bølger på grunn av den milde vestavinden. Flere lekre voksenhotell og noen familiehotell.
 • Faliraki har fine strender og et bredt utvalg restauranter og utesteder. Dette er stedet for deg som vil ha fest og moro i ferien.
 • Kiotari er en populær liten ferieby med en lang sandstrand og en fin strandpromenade med hyggelige tavernaer.

SOM EN LITEN GRESK LANDSBY: Sunwing Kallithea har flere bassengområder, gressplener og en fin strand med klart vann rett nedenfor.

Barnas paradis på østkysten

MORO I VANN: Marianne anbefaler Sunwing Kallithea for familier med både små og store barn. De eldste syntes særlig vannscooter på stranden var en morsom aktivitet.

Østkysten av Rhodos er kjent for å ha de fineste strendene, og her finner du også de fleste familiehotellene. Marianne Bjørkamo, som jobber i Vings gruppeavdeling, og familien la sommerferien til Sunwing i Kallithea rett øst for Rhodos by i fjor sommer.

– Det føles ut som en liten gresk landsby med flere bassengområder, gressplener og en fin strand med klart vann rett nedenfor. Hotellet er også veldig bra tilrettelagt for både voksne og barn, sier hun.

LES OGSÅ: Øyhopping med barna

Hun anbefaler reisemålet for familier med både små og store barn. Henrik på fem år elsket vannskliene og Madelene syntes det var ekstra stas å få besøk på rommet av Vings maskot Lollo på selve tiårsdagen sin. Kristoffer på 18 stortrivdes også, og hans beste tips er å leie vannscooter nede ved stranden.

– Ta gjerne en tur inn til Rhodos by om kvelden. Det er kun 20 minutter med buss eller taxi og vi dro ofte en tur etter middag for å tusle rundt i gamlebyen og titte i de mange butikkene, sier Bjørkamo.

LES OGSÅ: Derfor er Sunwing familiens favoritt

X

Surfing i sør

Helt på sørspissen av Rhodos åpenbarer det seg en gyllen strand som åpner seg mot det knallblå Middelhavet på den ene siden og Egeerhavet på den andre. Himmelen er spekket med kiter i alle regnbuens farger. Dette er Prasonissi, et av Europas mest populære kite- og windsurfingsteder. Hver sommer fylles stranden av eventyrlystne surfere fra hele Europa.

KITEPARADIS: Ifølge Benjamin Ashton har Prasonissi-stranden helt sør på Rhodos perfekte kiteforhold for både nybegynnere og mer erfarne.

Benjamin Ashton, som bor og jobber i Oslo, besøkte Prasonissi med vennegjengen for et par år siden og ble imponert over den langstrakte stranden og surfemiljøet. De tilbrakte en uke med kitesurfing, god mat og lange dager på stranden.

– Stedet har en kul atmosfære og kiteforholdene er unike. Været er nesten bestandig bra og forholdene passer for både nybegynnere og mer erfarne. Her er alle velkomne, forklarer Benjamin.

Ved stranden er det flere restauranter som serverer god gresk mat. Her ligger det også flere beach-barer der du kan slappe av med en øl og snakke med andre surfere etter en lang dag på stranden, tipser han.

HØYT TIL VÆRS: Benjamin Ashton brukte ferien til avslapning, men også til å dyrke en av favoritthobbyene.

Tre gode restauranter på Rhodos:

Restaurant Wonder utenfor gamlebyen i Rhodos by. Serverer gresk og internasjonal mat utendørs i en vakker bakhage.

Locanda Demenagas i den kommersielle havnen i Rhodos by. Serverer greske spesialiteter.

Mavrikos i Lindos. Familierestaurant siden 1912. Serverer nydelig gresk mat.

x

Ikke gå glipp av

 • Lei en bil og besøk noen av de flotte strendene langs østkysten. Oasis, Thassos, Anthony Quinns Bay, Tsambika og Agathi (på vei til Lindos) anbefales.
 • En båttur – vannet utenfor Rhodos er krystallklart og en båttur blir aldri feil.
 • Gå dere vill i labyrintgatene i gamlebyen. Det er mulig å leie en guide som forteller mer om den spennende epoken da korsfarerne var på Rhodos.
 • Smak på nye, greske spesialiteter som grillet blekksprut, grillet halloumiost, dolmades (vinblader som er fylt med ris og grønnsaker) og fylte zucchiniblomster (ofte fylt med ris, grønnsaker og mynte). Og for ikke å glemme baklava til dessert – de søte, smakfulle kakene som ser grå og triste ut, men som er en fest i munnen.
x

Reisen til Rhodos:

Ving har charterfly til Rhodos fra Oslo, Sandefjord, Stavanger, Bergen, Molde og Trondheim. Du kan også reise med rutefly og selv bestemme reiselengden.

Kategorier