Nå tømmes hyllene for årets sommerferier

Maren og hennes storfamilie på 13 sikret seg sommerens drømmeferie i Kroatia. Og det lønte seg å være tidlig ute.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig ble publisert i 2017 og kan inneholde utdatert informasjon.

Januar er høysesong for reisebestillinger, og dersom du vil velge og vrake er det på høy tid å bestemme seg. Mange av de populære hotellene begynner allerede å bli fulle.

I to år har Maren Norløff og familien reist på ferie sammen. Selv om det meste gikk på skinner, er det ikke bare bare å legge ut på en ferietur når 13 personer skal være med å bestemme hvor man skal og hva man skal gjøre. Men denne gangen var alle enige: Ferien måtte gå til den vakre øya Brac i Kroatia.

LES OGSÅ: Hit bør du reise i 2017

– Vi var i Tyrkia sammen i 2014, og det var så hyggelig at vi bestemt oss for å gjenta suksessen i fjor.

Maren jobber til daglig som reiserådgiver i Ving, og var opptatt av at familien skulle være tidlig ute. Derfor ble reiseplanene spikret allerede i juleferien.

– Det var en utfordring å finne et reisemål og et hotell som passet for alle sammen. Hvis vi hadde ventet med å bestille hadde det nok vært nærmest umulig å finne et sted og et hotell, sier hun.

Det å være tidlig ute er bare et av rådene som ekspertene trekker frem som viktige for å sikre seg drømmeferien i sommer.

Se den komplette listen med tips og reiseråd nederst på siden ↓

GØY: Familien elsker vannsport, og dét ble det mye av i Kroatia. Foto: Maren Norløff

Selv om det tok Maren og familien litt tid å lande drømmereisen, bestemte de seg til slutt for hotellet Waterman Supetrus Resort. Hotellet ligger i Supetar – en sjarmerende liten by med en livlig havn og flere trivelige restauranter. Byen er øyas største, men med sine lave mursteinshus og smågater føles Supetar mer som en koselig landsby.

– De idylliske bakgatene er fulle av blomster, og du trenger ikke å gå langt hvis du vil gå på oppdagelsesferd litt utenfor turisttråkket. En kveld snublet vi over en stor scene midt i byen, omringet av tilskuere. Plutselig kom en yngre fyr ut på scenen, og det ble roping og hoing. Det hele endte med allsang på kroatisk og ble avsluttet med et stort fyrverkeri. Det var herlig stemning og en spesiell opplevelse, forteller Norløff.

BADELØVER: En fin strand med Kroatias karakteristiske krystallklare vann ligger like nedenfor Waterman-hotellet. Der lekte Norløff og familien seg med blant annet hoppekonkurranser fra badebryggene.

Les også: Den store Kroatia-guiden

– Rett nedenfor rommet vårt kunne vi få solsenger ved siden av hverandre midt på dagen, og det var et helt supert vannaktivitetstilbud. Prisene er mye lavere enn i andre land, så vi ble rett og slett stamkunder på vannsportsenteret Rent a Robert’s, og testet alt fra stående padling til vindsurfing.

Aktiv familie

Norløff anbefaler Supetar og Waterman Supetrus Resort både til kjæresteturer og familieferier, og reiser gjerne tilbake.

– Vi var kjempefornøyde. Rommene hadde god plass, og hotellområdet var stort og føltes aldri overfylt til tross for at det var høysesong. I løpet av uken rakk vi også å gjennomføre vår årlige familietennisturnering som vi også hadde sist vi var på tur sammen.

Familien hadde bestilt all inclusive, så tennisbanen og utstyr var inkludert i prisen. Maren forteller at det også var muligheter for å leie bane og racketer mot betaling.

– Det var ikke noe problem å få tak i bane, vi reserverte bare en dag i forveien.

Nam nam lam

Uken i Kroatia ble avsluttet på den populære restauranten Punta på hotellet, hvor man må reservere bord i god tid for å få plass. Der fikk Norløff og familien servert langtidsstekt lam tilberedt på en helt spesiell måte.

– Lammekjøttet ble plassert i en panne og deretter dekket av et stort steinlokk fullt av glødende kull. Mens vi ventet på det som skulle vise seg å være et av turens beste måltider, satt vi rett ved havet og så solnedgangen fra første rad.

– Dette var mitt første besøk i Kroatia, men forhåpentligvis ikke det siste.

Supetar, Brac.

Høysesong for feriebestilling

I løpet av januar blir det bestilt rundt 70.000 pakkereiser. Og dersom du vil velge og vrake er det på høy tid å bestemme seg, mener kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum.

– Mange av de populære hotellene begynner allerede å bli fulle.

– Hvis du har spesielle ønsker eller rett og slett vil ha litt å velge i, bør du ikke vente for lenge med bestillingen. Det er allerede flere rom og hotell som nærmer seg utsolgt i de mest populære ferieukene, forteller hun.

Feriefavoritt

Til tross for den høye etterspørselen etter Kroatia-reiser er det likevel Mallorca som antas å bli sommerens store feriefavoritt, og Norges største feriearrangør øker i år antall sommerreiser til øya med hele 22 prosent.

– Det betyr at vi skal sende drøyt 70.000 nordmenn på ferie til den populære ferieøya, og vi er slett ikke alene. Det er stor pågang etter Mallorca-ferier fra hele Europa, sier Fossum.

På det allsidige reisemålet finner du herlig spansk stemning på tapasbarene, olivenlunder, turkist hav og fantastiske strender.

– Ingenting slår stranden i Alcudia. Lys, finkornet og langgrunn, sier Sven-Arne Strømsvåg.

Han er HR-ansvarlig i Ving og har vært på Mallorca et tyvetalls ganger, senest i fjor sommer med datteren Aurora og resten av familien. Den spanske ferieøya er et av hans favorittreisemål.

– Mallorca har alt. Sol, bad, god mat og shoppingmuligheter – for alle aldre. Reiser du uten barn er Mallorcas hovedstad Palma et godt alternativ.

Smakfulle Palma-tips

Palma er som en storby i lite format, og som seg hør og bør i en spansk storby kan du velge og vrake blant gode spisesteder. Kortreiste oliven, serranoskinke, manchego-ost og lokal Rioja-vin. Listen med spanske delikatesser er lang.

– Wineing er en artig vinbar der du kjøper glassene fra en automat, istedenfor ved bardisken, forteller Strømsvåg. Det passer perfekt for alle som vil prøve mer enn én vintype i løpet av kvelden.

– En annen liten hemmelighet er tapasstedet El Pilón, et hull i veggen rett rundt hjørnet ved El Corte Ingles på hovedgaten Jaime III. La Boveda er en annen, velkjent tapasbar. Det er alltid lang kø utenfor før de i det hele tatt åpner, så husk å reservere bord!

Spesialdesignet for familier

Det blir stadig vanskeligere å finne nye, uoppdagede steder rundt Middelhavet. I stedet for nye reisemål satser derfor feriearrangørene på å utvikle sine egne hotellkonsept.

– Vi er veldig fornøyd med å åpne dørene til vårt tredje Ocean Beach Club på Kypros til sommeren, forteller Løkaas Fossum.

Familiehotellet Ocean Beach Club finnes fra før av på Kreta og Gran Canaria, og er en luksuriøs og mer dempet utgave av de populære og velkjente Sunwing-familiehotellene.

Ocean Beach Club på Kreta

Linda Vedø jobber med strategisk kommunikasjon i Ving, og hun har vært på Ocean Beach Club på Kreta flere ganger.

– Maskotene Lollo og Bernie og de kjente barneklubbene finnes naturligvis der, men i en mye mer nedtonet og dempet versjon, sier hun og legger til:

– For å få det lille ekstra, vil jeg anbefale en av leilighetene med direkte bassengutgang. Sist jeg var på Ocean Beach Club bodde jeg i en toroms suite med egen utgang til et privat basseng som jeg bare delte med naboleiligheten, og det var helt herlig og absolutt verdt å spandere på seg, sier Linda.

– Til å være et familiehotell er Ocean Beach Club overraskende rolig.

Og hotellets popularitet er det ingenting å si på, kan Vings markedsdirektør fortelle.

– Hotellet på Gran Canaria var fullt allerede før det åpnet i januar, og vi venter stor interesse for det nye hotellet på Kypros, sier Fossum.

Gode råd til deg som skal bestille sommerferie

* Det lønner seg alltid å være tidlig ute, spesielt hvis du vet du må reise på en spesiell dag, eller ønsker å bo på et spesielt hotell eller hotellrom.

* Bruk tid på å finne ut hva dere ønsker. Det gjelder både hotell og reisemål, men også opplevelser. Er det viktig for deg å være i nærheten av et stort sentrum? Eller foretrekker dere strandbeliggenhet? Liker du store hotell eller små pensjonat? Tenk litt på hva du ønsker, da er det lettere å få hjelp av reiserådgiveren.

* Dersom du reiser med barn – se etter et hotell som er tilpasset barnefamilier. Hos Ving heter disse hotellene blant annet Sunwing, Family Garden og Ocean Beach Club. Flere av hotellene har egne leiligheter tilpasset småbarnsfamilier, men her er det viktig å være raskt ute med bestillingen.

* Dersom du reiser uten barn, finnes det hotell bare for voksne. Hos Ving heter disse hotellene blant annet Sunprime og Casa Cook.

* Det koster alltid mest å reise i høysesong. Se om det er mulig å reise før eller etter skolestart for å spare inn på budsjettet. Mai og siste halvdel av august er tradisjonelt blant de rimeligste reiseperiodene i løpet av året.

* Velg bort hotell med fasiliteter du ikke kommer til å benytte deg av. Dersom du ikke trenger restaurant, frisør og spa kan du spare penger på å velge et enklere hotell.

* Tenk kombinasjoner. For å få mer ut av feriedagene kan du for eksempel dele opp en to-ukers ferie i to med en uke på to ulike hotell og/eller reisemål.