Opplev Vietnam: Mui Ne og Nha Trang

Bli med til badebyene Mui Ne i Phan Thiet og Nha Trang.

Skrevet av Frida Feline Dahl, tidligere Ving-ansatt.  

Jeg har lenge drømt om å oppleve Vietnam, og våren 2015 gikk drømmen i oppfyllelse. Jeg og kjæresten pakket to gigantiske ryggsekker og dro ut på et tomåneders eventyr. Litt over halvparten av tiden brukte vi i Vietnam, der vi utforsket landet fra sør til nord.

Her vil jeg gjerne dele mine erfaringer fra reisen, sted for sted, til inspirasjon for deg som vil oppleve dette fargerike landet. Etter yrende storbyliv Ho Chi Minh gikk turen videre opp langs kysten, til badebyene Mui Ne i Phan Thiet og Nha Trang

DSC_1808(2)

Mui Ne er et surfe- og kitemekka. Foto: Frida Feline Dahl

Mui Ne i Phan Thiet

Velkommen til et skikkelig surfe- og kiteparadis med laidback stemning. Dette er også et supert reisemål hvis du bare vil slappe av på stranden. Det kan være en del vind her, men til gjengjeld regner det svært lite. De store sanddynene i nærheten hjelper til med å beskytte det unike mikroklimaet, og holder det visstnok stort sett tørt og fint også i regntiden.

DSC_1817

Her skimtes en brøkdel av alle båtene i den gamle fiskerlandsbyen. Foto: Frida Feline Dahl

Lille Mui Ne er en rolig turistby i utkanten av Phan Thiet, og består av en lang bukt med både sandstrand og klipper, og en hovedgate med restauranter, noen butikker og hotell. Mui Ne glir umerkelig over i tettstedet Ham Tien, som er en fortsettelse av den ca. 10 km lange bukten.

♥ Les del 1: Opplev Vietnam – Phu Quoc Island

Berømte sanddyner

Mui Ne er berømt for sine røde og hvite sanddyner. Vi leide en scooter og dro ut på tur for å se dem. Underveis kjørte vi gjennom den fine fiskerlandsbyen som ligger litt utenfor turistområdene. Det var et imponerende syn å se hundrevis av båter ligge forankret i bukten, der lokalbefolkningen var i full sving med diverse reparasjoner og andre daglige oppgaver. Alle fargene som brukes her til lands er også en stor kontrast til den nokså grå hverdagen i Norge. I Vietnam maler de helst båtene sine i blått, turkist, rødt og gult.

Neste stopp var så de røde sanddynene som består av finkornet rød sand og minner litt om sanddynene i Sahara. Her kunne man leie akematter og suse ned skråningene, og det krydde av folk siden det var fellesferie for vietnameserne. Vi hoppet på scooteren igjen og satte kursen mot de hvite sanddynene som skulle vært de aller flotteste. Men etter å ha kjørt en times tid begynte det å bli mørkt (beregnet tiden litt dårlig) så vi måtte dessverre snu. Ingen vits i å se sanddyner i bekmørke. 😉

SGNPHT_KF_0080 Red sanddunes, Mui ne, Phan Thiet, Vietnam

Lån en akematte og skli ned de røde sanddynene i Mui Ne!

Gode matopplevelser

I utkanten av Ham Tien er det et område med svært enkle fiskerestauranter på rekke og rad, som stort sett består av plastmøbler, en stor grill og akvarier/iskasser fulle av fisk og skalldyr. Men la deg ikke skremme av den enkle stilen – her serveres sprellende fersk sjømat, med nydelige sauser, marinader og tilbehør.

Av andre gode spisesteder vi besøkte gjorde den eksklusive hotellrestauranten Sandals inntrykk. Her serveres det skikkelig kvalitetsmat i vakre omgivelser ved havet. Ikke gå glipp av denne! Et rimeligere alternativ er den tyrkiskinspirerte Sindbad i Ham Tien – kjempebillig og kjempegodt. Er du glad i is er Bellany Ice Cream et must, de har fantastisk, avhengighetsdannende iskrem…

♥ Les del 2: Opplev Vietnam – Ho Chi Minh City

Nha Trang

Reisen fra Mui Ne til Nha Trang bød på en ny opplevelse for oss; nemlig liggebuss. Denne busstypen består av bakoverlente seter ( à la en liten tannlegestol) over to plan med små stiger mellom. Ved bena skulle både føtter og bagasje få plass i et lite rom, og det var ikke veldig romslig for å si det sånn! Ved skumring ble det satt på røde og blå neonlys inne i bussen akkompagnert av balladeopptredener på dvd (på repeat selvsagt). En morsom opplevelse, som vi etterhvert ble vant til. Omtrent halvparten av bussturene vi var på var nemlig av denne typen. I Vietnam må man forresten regne med en del venting, kollektivtrafikken er gjerne forsinket en time eller to og sånn er det bare. Sier noen at bussen din går klokka to i dag, kan det godt hende den går klokka fire neste dag. Litt sjokkerende i starten for en nordmann som er vant til at rutetider er rutetider, men man blir vant til det etter hvert.

SGNNTR_KF_0019 View of Nha Trang City from Lodge hotel, Vietnam.

Nha Trang.

Oppskriften på badeferie

Vel fremme i Nha Trang var det sol og bad på agendaen igjen. Nha Trang er en ganske stor by sammenlignet med Mui Ne, og består både av veldig turistifiserte områder og områder der lokalbefolkningen og småbylivet regjerer. Det er en del russere som ferierer i Nha Trang, så alle skilt og menyer står på både russisk og engelsk (mange av vietnameserne vi snakket med trodde vi var russiske). I denne byen er det et kjempeutvalg av restauranter og utesteder. Det er et livlig uteliv her, med populære bargater og puber. Butikker er det også flust av. Bo sentralt og bra på Novotel Nha Trang, eller eksklusivt på Evason Ana Mandara Nha Trang.

♥ Les del 4: Opplev Vietnam – Hanoi og Halong Bay

Super sandstrand

Om dagen er den brede, gylne stranden populær blant turistene. Her er det solsenger, fin sandbunn, varmt badevann, fruktselgere, kaféer og alt som hører en fin strand til. Det er også mulig å prøve kiting og windsurfing her. Med en gang skyggene blir lengre og turistene pakker sammen sakene sine for å spise middag trekker lokalbefolkningen mot strandkanten. Vietnameserne flest er ikke spesielt glade i å få sol på huden, så med en gang solen går ned samles de på stranden for å bade og kose seg. Store familier, barn og eldre, ungdomsgjenger, businessmenn – alle er ute etter å kjøle seg ned etter en varm dag, og de tar gjerne middagen på stranden i samme slengen. God stemning!

DSC_1870(1)

Eldgamle Bánh Ít (Silver Towers) i Quy Nohn. Lignende tårn finner man flere steder i Vietnam, blant annet i Nha Trang. Foto: Frida Feline Dahl

Veien videre nordover

Er du på gjennomreise i retning nord bør du lese videre. Her er tips til steder som er verdt et besøk:

Quy Nohn

Fra Nha Trang tok vi nattoget til byen Quy Nohn, hovedstaden i Binh Dinh-provinsen mellom Nha Trang og den gamle byen Hoi An. Toget var en opplevelse i seg selv – det så ut som et lokomotiv fra forrige århundre, tatt rett ut fra en Harry Potter-film. Vi banet oss vei gjennom rismarker og bygdeliv til vi kom til Quy Nohn, et sted som definitivt ikke var vant til vestlige turister. Her ble vi nemlig stirret halvt ihjel og vi kan fortså hvordan kjendiser må ha det…! Folk kom løpende for å ta bilder – en ganske sprø opplevelse.

Quy Nohn er en veldig velstelt by med ca. 300 000 innbyggere, en flott strandpromenade, markeder, en stor park med tivoli og landets lengste bro. Vi hadde faktisk en lang sandstrand helt for oss selv (for vietnamesere er jo som sagt bare på stranden om kvelden – og ved 5-tiden om morgenen fant vi ut). Det som er så flott med denne byen er at man kan leie scooter og reise til fine steder i nærområdet. Som den lille fiskerlandsbyen Tuong Nhon Ly, der du kan øve deg på engelsk med nysgjerrige, små barn i skoleuniform, eller bare kjenne på det ekte, vietnamesiske landsbylivet (med tilskuere…). Et annet koselig utfluktsmål er stedet “Big Tree” – backpacker and bistro en liten kjøretur unna. Dette stedet er drevet og bygget av noen britiske ildsjeler og ligger ved en idyllisk vik i en liten landsby. De serverer attpåtil nydelig mat.

Jeg anbefaler også en tur ut til Bánh Ít (Silver Towers), som består av fire ca. tusen år gamle murtempler på en bakketopp utenfor byen.

Ps! Er du i Quy Nohn er du bare nødt til å ta turen innom det lille spisestedet Gia Vy 2 i sentrum. De serverer noe av det beste vi spiste på hele turen. En helt spesiell type vietnamesiske, crispy rispannekaker kalt banh xeo, med marinert biff/scampi toppet med friske urter og salat, rullet i rispapir og dyppet i en smakfull saus. Vi spiste her mer enn én gang… Nam!

DSC_1874(1)

Banh Xeo – en vietnamesisk pannekakedrøm… Foto: Frida Feline Dahl

Hoi An

Et besøk i gamle, sjarmerende Hoi An glemmer man ikke med det første. Byen ligger omtrent midt på Vietnams lange kyst og er på UNESCOSs liste over verdensarv. Vil du ta turen hit kan du enten satse på buss og tog, eller gå for en raskere løsning med innlandsfly fra de store byene. Flyene lander i Da Nang, like ved Hoi An. Hoi An er berømt for sin unike, godt bevarte gamleby med hus fra 1400- til 1800-tallet, da Hoi An var en viktig havneby i Sørøst-Asia. Hoi An er nok ett av de mest besøkte stedene i Vietnam, men det har likevel bevart mye av sin småbysjarm.

11270501_10155645658800453_8768055890201488009_o

Etter matkurset kunne også vi lage de fantastiske pannekakene, hurra! Foto: Frida Feline Dahl

Hoi An er også kjent for sine mange, dyktige skreddere og for maten. Dette er et Vietnams “mathovedstad” og det tilbys mange bra kokkekurs her. Vi var med på et hos Golden Lotus Cooking School, og det var valuta for pengene.

Hue

Er du glad i historie vil du elske Hue, noen få timers biltur nord for Hoi An. Hue er kjent for å ha vært hovedstad under det tidligere keiserdømmet – med en rekke overdådige keisergraver utenfor bykjernen samt Keiserbyen i sentrum som blant annet inkluderer “Citadellet” og “Den forbudte byen”. Store deler av Keiserbyen ble dessverre helt ødelagt under Vietnamkrigen. Hue var faktisk et av de stedene i Vietnam det gikk aller hardest for seg.

DSC_1934(1)

Den majestetiske trappen opp til en av keisergravene. Foto: Frida Feline Dahl

Keisergravene er imponerende saker. Noen av dem består av store, vakre hageanlegg og andre igjen mengder av gull. De kan besøkes med bil, sykkel (for de sprekeste) eller dragebåt langs Parfymeelven, som en dagstur. Like utenfor Hue kan du bestige et av de syv hellige fjellene kalt Marble Mountains, en populær tur blant pilgrimer.

Phong Nha

Noen timers biltur nord for Hue ligger nasjonalparken Phong Nha-Ke Bang. Denne parken huser en rekke enorme grotter, noen av dem blant de største i verden. Guiden vår fortalte oss at Paradise Cave (den grotten vi valgte å dra til) ble oppdaget for få år siden av en bonde som lette etter medisinplanter. Noen av grottene her må man besøke med båt, andre må man overnatte i, men det er visst flere års venteliste på sistnevnte. En av grotteturene innebærer vandring i gjørme opp til livet. Vi valgte en man kunne gå på dagstur i, nemlig fantastiske Paradise Cave. Vi vandret 1500 meter under bakken  med hodelykter, kjente på total stillhet og så utrolige steinformasjoner. Etter 4-5 kilometer kom vi til en lysning der solen skinte fra “taket”. Vi måtte vasse i iskaldt vann, dukke under spisse stalaktitter og klatre rundt store stalagmitter for å komme oss frem noen steder. Nevnte jeg kjempeedderkopper? Alt i alt var det en opplevelse for livet (og i tillegg veldig godt å komme ut).

DSC_2001

Paradise Cave – først 1 kilometer med opplyst sti, så 1 mil i bekmørket… Foto: Frida Feline Dahl

Denne bloggposten ble først publisert i 2015, men har blitt oppdatert. 

Har du vært i Mui Ne eller Nha Trang? Del gjerne dine tips og erfaringer under ⇓