Opplev Vietnam: Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City, også kjent som Saigon, er en by rik på historie. Velkommen til Vietnams største by med over fem millioner innbyggere – en spennende by i vekst!

Skrevet av Frida Feline Dahl, tidligere Ving-ansatt.  

Jeg har lenge drømt om å oppleve Vietnam, og våren 2015 gikk drømmen i oppfyllelse. Jeg og kjæresten pakket to gigantiske ryggsekker og dro ut på et tomåneders eventyr. Litt over halvparten av tiden brukte vi i Vietnam, der vi utforsket landet fra sør til nord.

Her vil jeg gjerne dele mine erfaringer fra reisen, sted for sted, til inspirasjon for deg som vil oppleve dette fargerike landet. Nå står Ho Chi Minh City for tur.

sgnaig2012_2_34

I Ho Chi Minh er det alltid livlig i gatene.

Både Ho Chi Minh i sør og Hanoi i nord utvikles i raskt tempo og har blitt moderne storbyer på linje med andre storbyer i Sørøst-Asia. Her får du storbyferie med stor S!

Da vi besøkte Ho Chi Minh City i april feiret vietnameserne at de har hatt 40 år med fred. Jubileet ble markert med store plakater og pynt, militærparader og feststemte innbyggere. Det var nemlig i denne byen at Vietnamkrigen krigen kulminerte 30. april 1975.

Da vi besøkte Ho Chi Minh valgte vi å bo i bydelen District 1, sentrum sør. Hotellet vårt lå rett ved byens høyeste bygning, Bitexco Financial Tower. Fra denne skyskraperen var det flott å se ut over byen, fra baren «Saigon Skydeck» i toppetasjen.

♥ Les også: Del 1 – Opplev Vietnam – Phu Quoc

Shopping i alle prisklasser

For de shoppingglade er det også veldig fint at Bitexo-bygget også huser diverse klesbutikker, som f.eks. TopShop og Mango. Er du en storshopper har du størst utvalg i de digre kjøpesentrene som ligger spredt omkring bykjernen. Her er det for øvrig mange lokale, asiatiske merker og ikke fullt så mange av de merkene vi kjenner til i vesten. Men utvalget er det ikke noe å si på! Ser du etter luksusvarer finnes det et knippe eksklusive butikker i kvartalene rundt det gamle operahuset, også i District 1.

SGNAIG_KF_0043 Saigon (Ho Chi Min City), Vietnam.

I Ho Chi Minh har du et hav av spisesteder å velge mellom, i alle prisklasser.

God mat – ja takk!

Hva er vel en storbyferie uten spennende matopplevelser? Vi brukte en del tid på å søke etter gode restauranter, og en av de beste vi testet i Ho Chi Minh var restauranten Quan Nuong. Her sitter man rundt et bord med en grill i midten, og servitørene serverer skåler med rå grønnsaker, rått, marinert kjøtt, ris og diverse sauser. Så er det bare å sette i gang og grille. Nam!

Et annet sted som absolutt er verdt å merke seg er restauranten Hoa Tuc. Bare stedet i seg selv er verdt turen, med sine vakre art nouveau-detaljer. Lokalene til den populære restauranten like ved operaen ble bygget da Vietnam var under fransk kolonistyre på 1800-tallet, og originalt brukt som opiumsraffineri. Maten her er helt nydelig. Men husk å bestille bord, det kan fort bli fullt!

Vil du ha litt avveksling fra det vietnamesiske kjøkkenet? Vi hadde behov for en ris- og nuddelfri dag og fant frem til et mexicansk spisested like ved parken ved navn «23. september». På restaurant La Fiesta var det fiesta for smaksløkene. Kjempegod meksikansk mat og digre porsjoner.

♥ Les også: Del 3 – Mui Ne og Nha Trang

Cu Chi-tunellene

Et lite stykke utenfor Ho Chi Min City ligger de berømte Cu Chi-tunellene – et must for alle som reiser til Ho Chi Minh. Her ble vi med på en guidet turer for å se hvordan Viet Cong-soldatene levde i skjul for de amerikanske soldatene. Under Vietnamkrigen, eller «Amerikakrigen» som vietnameserne kaller den, ble tusenvis av amerikanske soldater stasjonert i Ho Chi Minh. Mens Viet Cong, også kalt FNL (Front National de Liberté), var soldater utsendt fra det nordvietnamesiske kommunistpartiet, og erklærte seg selv som en frigjøringshær.

DSC_1789(2)

Disse tunellene er ikke for pyser…

 

Det gjorde inntrykk å se hva slags forhold de nordvietnamesiske soldatene levde under samt demonstrasjonene av de skrekkelige, hjemmelagde fellene beregnet på de amerikanske soldatene. Mot slutten av omvisningen fikk vi mulighet til å selv gå ned i tunellene som er ca. 70 cm høye og enda smalere samt ekstremt varme. Her snakker vi en øvelse i klaustrofobi. Jeg klarte bare noen få meter, rundt en liten sving – og tilbake… At mennesker oppholdt seg i disse tunnelene over lengre perioder sammen med skorpioner og malariamygg er helt ufattelig. Vi valgte å ta elvebåt tilbake til byen igjen, så fikk vi se livet langs elvebredden også. En fin opplevelse!

♥ Les også: Del 4 – Hanoi og Halong Bay

Livlig uteliv

Bydelen vi bodde i var relativt rolig og en “finere” bydel fant vi ut etter hvert. Så da var det ekstra gøy å oppsøke de mer “folkelige” områdene, der også store deler av lokalbefolkningen gikk ut for å spise. I dette området kan du bo billig på Elegant Hotel eller på populære New World Saigon Hotel med høy standard og et flott svømmebasseng. Det var en opplevelse å kjenne på det vanvittig yrende folkelivet i gågatene, med så mange lyder og mennesker overalt. Her er et kort videsnutt jeg tok i Bui Vien-gaten, en av de travleste gatene med barer og restauranter i fleng!

 

En morsom og bokstavelig talt liten detalj; på kaféer og enklere restauranter i Vietnam består møblementet som oftest av et bord og noen små krakker/stoler. Disse stolene er knøttsmå, ofte bare rundt 30 cm høye, noe som til tider bød på utfordringer for to langbeinte nordmenn.

Vil du se forestillinger i den gamle, ærverdige operaen må du være tidlig ute, her blir det nemlig fort utsolgt, noe vi dessverre fikk erfare. Det finnes heldigvis mye annet man også kan se. Det ligger en hyggelig jazzkafé ved navn Sax n Art Jazz Club i District 1, med livejazz omtrent hver kveld. Det populære teateret Golden Dragon Water Puppet Theater viser et populært show med dukketeater i vann, flere ganger daglig.

Vi var i Ho Chi Minh i fire dager, og det var likevel noen ting vi ikke rakk å få med oss. Som for eksempel Chinatown, den storslåtte Norte Dame-katedralen og jadepagodaen. Kanskje blir det neste gang?­

Denne bloggposten ble først publisert i 2015, men har blitt oppdatert. 

Har du vært i Ho Chi Minh City? Del gjerne dine tips og erfaringer under ⇓