Reiseeksperten: Kroatia med Mia

Mia Moss har jobbet mange sesonger som Vings destinasjonssjef i Kroatia og India. Hun har 15 års erfaring med å jobbe utenlands – både som guide, mia mossutfluktsleder og med administrasjon.

Favorittreisemål: Kroatia, India og Paris.

Mias tipsliste for Kroatia-reisende:

Kroatia er et land med mye å by på. I tillegg til vakker natur og perfekte forhold for sol & bad, er spennende arkitektur og historie noe som trekker mange tilreisende. Her er det rett og slett noe for alle, også for de som er ute etter opplevelser og aktiviteter. Opplev den fortryllende vakre naturen, de dramatiske fjellsidene, det klare, turkisblå vannet og de frodige slettene og dalsidene. De tørre, karrige vingårdene, de vakre øyene, den rene friske luften og duften av eviggrønne pinjetrær… Listen kan gjøres lang!

⇒ Ikke gå glipp av naturskjønne Plitvicka Jezera – en nasjonalpark som består av 16 sjøer, fosser, grotter og frodig skog. Området ligger omtrent midt i mellom reisemålene Opatija og Split. I parken komme du deg lett omkring langs fine turstier. Nasjonalparkens overveldende skjønnhet vil få deg til å snappe etter pusten.

VSHRPUY1057

⇒ Finn deg et hyggelig bord ved havnen i Hvar by, på øya Hvar. Dette er faktisk den øya som har flest soltimer i hele Europa. Nyt et glass kald drikke, en kule med hjemmelaget sorbet eller en drink i solnedgangen mens du nyter den behagelige atmosfæren og synet av  luksusyachter som dupper langs promenaden. Utforsk de snirklete, små gatene i skumringen og let etter hyggelig sted å spise middag – eller gjør litt kveldsshopping.

⇒ Lei en bil og dra på utflukt til de små fjellandsbyene. Utforsk det lokale landsbylivet, stopp ved en vingård, et marked eller et lokalt gjestgiveri. Spør etter lokale delikatesser og spesialiteter og gi smaksløkene dine noen nye opplevelser! På denne måten kommer du nærmere innpå det lokale, kroatiske livet.

⇒ Kjenn historiens vingeslag når du rusler gjennom Diocletanius-palasset i Split, på muren i Dubrovnik eller langs de rullestensbelagte gatene i Trogirs gamle bykjerne.

⇒ Nordvest i Kroatia ligger halvøya Istria, der Kroatia kan minne ganske mye om nabolandet Italia. Finn deg et koselig sted langs stranden i Opatija eller Porec,  og nyt folkelivet. Eller kanskje en konsert i amfiteateret i Pula kan friste? Middelalderbyen Rovinj i Istria byr på mange koselige restauranter ved sjøen. I Rovinj finner du også flust av små kaféer og kunstgallerier i de smale, snirklete gatene som strekker seg opp til St. Eufemiakatedralen, på byens høydetopp.

Opatija

⇒ Når du ferierer i Kroatia har du også mulighet til å besøke noen av de nærliggende nabolandene. I Kroatia er det et godt tips å ha leiebil, så står du fritt til å dra på spontane – og planlagte – utflukter. Det er også gode bussforbindelser mellom de fleste byer og småbyer. Fra Istria ligger grensen til Slovenia og Italia kun et stenkast unna. Fra kystbyene i Dalmatia-området tar du deg fint over til Bosnia der du kan besøke byene Mostar og Sarajevo – byer rike på histore. Kjører du sørover fra Dubrovnik får du oppleve Montenegros vakre landskap.

Flere aktiviteter:

⇒ Gå på fjellturer (turkart får du i turistinformasjonen).

⇒ Bli med på båttur der du kan bade, sole deg og nyte den milde, svalende havbrisen.

⇒ Prøv rafting i Cetina-elven.

⇒ Bli med på seiling, havpadling og sykkelturer. Øya Hvar er et godt utgangspunkt for dette.

Kort oppsummert: Kom og opplev Kroatia og omegn!

Hvilken del av Kroatia vil du hest oppleve? Har du vært i Kroatia før? Del tanker og opplevelser med oss i kommentarfeltet under ⇓