Slik sikrer du deg den eksotiske drømmeferien

Har du lyst til å dykke ved fargesprakende korallrev, seile langs en tropisk kyst sammen med ville delfiner og gi smaksløkene nye opplevelser? Da er du ikke alene – stadig flere reiser nemlig langt når de drar på sommerferie.

– Vi ser at flere ønsker seg til spennende reisemål, og antallet reisende som skal til mer eksotiske steder øker stadig, sier Svein Erik Bjørheim, sjef for Vings ruteflyavdeling. Selv kastet han seg på eksotisk-bølgen da kona Lisbeth fylte 50 år. Da gikk turen til øyriket Seychellene i Det indiske hav.

BURSDAGSBARNET: Svein Erik Bjørheim tok med kona Lisbeth til Seychellene da hun fylte år. Det ble en fantastisk tur for dem begge.

– Vi hadde lyst til å oppleve «drømmestrender» i virkeligheten, og dette var en perfekt anledning. Seychellene passer bra for par som ønsker å slappe av og nyte hverandres selskap. For å få mest mulig ut av turen kombinerte vi flere øyer, og de beste dagene hadde vi på paradisøya Denis Island, forteller Bjørheim.

LES OGSÅ: 20 reiseopplevelser du ikke bør gå glipp av

HOPP I HAVET: Liker du å bade er det bare å rette snuta mot Det indiske havs paradisøyer.

Denis Island eies av den gjestfrie familien Mason, som lever etter det Kardemomme-by-lignende mottoet: «Øya er din – gjør hva du vil så lenge du ikke forstyrrer andre». Mason-familien har lykkes med å bevare Denis Islands skjønnhet, og samtidig utviklet en bærekraftig og økologisk turisme. Her er det meste lokalprodusert, og øyas naturressurser er godt ivaretatt.

– Praslin og Mahe er de største øyene, og de kan fint kombineres med to til tre netter på mindre steder som Denis Island eller La Digue. Det er for øvrig på La Digue du finner de velkjente, spektakulære granittformasjonene på strendene, tipser Bjørheim.

– Og hvordan var strendene?

– Enda vakrere enn på bildene du har sett.

Ikke gå glipp av dette på Seychellene:

  • Stranden Anze Lazio på Praslin. Regnes som en av verdens beste strender.
  • Den privateide øya Denis Island. Rullebanen er en gresslette.
  • Den lille byen Victoria på hovedøya Mahé. En av verdens minste hovedsteder.

Har du lest denne? Derfor bør du velge eksotisk i år

Har du lyst til å se Seychellenes ikoniske strandformasjoner er det øya La Digue du skal reise til .

Lettere å velge eksotisk nå

At Ving samarbeider med flere ruteflyselskap gjør det enklere å reise til eksotiske steder som paradisøyene i Det indiske hav, Bali, Sri Lanka og Malaysia, for å nevne noen, forteller Bjørheim.

– Flyselskap som Emirates har etablert seg med ruter fra Oslo. Det har ført til kortere reisetid, og ikke minst – betydelig lavere priser på flybillettene.

Terje Grue, administrerende direktør i Emirates Norway, bekrefter trenden.

– Nordmenn liker tydeligvis å oppleve nye reisemål, og vi er ikke redde for å tråkke opp litt upløyd mark, sier han. Selv reiste han til Mauritius for noen år siden.

– Kona forsøkte faktisk å overtale meg i nesten ti år. Hun jobber også i reiselivsbransjen og hadde vært på Mauritius flere ganger, men jeg var i utgangspunktet veldig skeptisk til å dra så langt for «bare» en strandferie, forteller Grue.

Terje Grue og datteren Sarah storkoste seg på Mauritius, og særlig da de leide en båt og seilte langs kysten.

Det var først da Emirates etablerte seg med rutefly, at han lot seg overtale. Sammen med kona og datteren på elleve samt en vennefamilie med tre barn i alderen 9-21 år ble det sommerferietur.

– Jeg må innrømme at jeg forelsket meg litt i Mauritius. Både fordi vi bodde på lekre hoteller der vi ble skjemt bort og vartet opp, men også fordi reisemålet passet så godt for hele familien. Det var et stort aktivitetstilbud å velge fra, og øya er rett og slett herlig å oppleve for både store og små.

Ifølge Grue tilbyr Mauritius høyt servicenivå og et fantastisk spennende kjøkken. De kombinerer mange smaker, og du finner mange impulser fra India, Kina og ikke minst Frankrike i maten.

– Du finner hotell i de fleste priskategorier, og går man til 5-stjernershotellene så snakker vi hotell i verdensklasse, sier han.

Det mest stabile sommerværet finner du på vest- og nordsiden av øya, og en av de flotteste opplevelsene familien hadde var da de seilte langs vestkysten med katamaranen de hadde leid for dagen.

– Vi så delfiner som spratt ut av bølgene langs båten, og vi ble servert en fantastisk barbeque-lunsj om bord. Mannskapet disket opp med hummer, fersk fisk, kylling og godt drikke i glasset, og hele turen var magisk, minnes Grue.

Båtturen var rett og slett så bra at han anbefaler alle å gjøre det samme.

– Du må på en båttur når du først er her, og jeg vil absolutt anbefale å leie en båt alene slik vi gjorde. Det kan svi litt på lommeboken om man er bare to, men hvis dere er en hel familie eller flere, blir prisen helt overkommelig. Å nyte bølgeskvulpet, kanskje med noen gode «beats» på høyttaleren og få se sine nærmeste nyte ferien – det er luksus og balsam for sjelen.

Ikke gå glipp av dette på Mauritius:

  • Lei en båt med eget mannskap og seil langs kysten.
  • Dykking eller snorkling ved korallrevene. Forhør deg med hotellet for å finne de beste stedene.
  • Le Morne Brabant får du fantastisk utsikt, men turen opp tar noen timer og du bør være i god fysisk form.

Mauritius er en av de mest eksklusive og fascinerende ferieøyene i Det indiske hav, og her kan du blant annet dykke ved fantastiske korallrev, prøve dyphavsfiske eller dra på champagne-piknik ved en av de turkisblå lagunene.

Flypause i Dubai

Både Grue og Bjørheim påpeker at mange velger å ta noen dager i Dubai og De forente arabiske emirater på veien til eller fra eksotiske reisemål som Mauritius, Sri Lanka og Maldivene.

– Veldig mange velger å gjøre stoppet på utreisen, mens noen faktisk stopper begge veier, forteller Grue, som selv tok noen dager i Dubai på vei til Mauritius.

– En «stop-over» i Dubai fungerer veldig godt av flere årsaker. Mange liker å kunne dele opp reisen i litt kortere flyturer. Dubai ligger bare drøye seks timer fra Oslo. Om bord får du en hyggelig lunsj med godt drikke, rekker å se en film og noen episoder av favorittserien, og kanskje kose deg med litt snacks – så er man fremme.

For mange er Dubai det første møtet med et arabisk land og kan oppleves som ganske annerledes.

– Når jeg blir spurt om å beskrive Dubai, så synes jeg det skaper et godt bilde av reisemålet når jeg sier at Dubai er som en perfekt blanding av London, New York og Tokyo – og den topper de alle tre fordi det også er flotte strender og bademuligheter.

Du finner hotell i verdensklasse, utallige muligheter for «shop ‘til you drop», og om man liker god mat og drikke, har verdensmetropolen noe for enhver smak. Uansett om du foretrekker gourmet eller såkalte hull i veggen med matimpulser fra nabolandene.

LES OGSÅ: Dubai – størst, best og vakrest

– Etter to-tre dager i denne fascinerende byen er både små og store klare for reisen videre, fulle av forventninger til en ny flytur – og ikke minst til å komme frem til den «virkelige» ferien.

Hvorfor ikke legge turen innom Dubai når du er på vei til drømmestrendene?

Husk dette før du bestiller

– Stadig flere legger mer vekt på komfort og utvidet service når de reiser på ferie, og det er et tydelig tegn i tiden at vi ser en sterk vekst i antallet feriereiser i både Business og First Class, forteller Grue.

I Business Class finnes det «flatbeds», du får flere-retters måltid med viner i verdensklasse samt et ekstra høyt fokus på service og komfort.

I First Class får du din egen «minisuite» med bl.a. minibar, sminkespeil, en enorm TV-skjerm – og ikke minst full à la carte-servering. Champagne, viner og brennevin helt i verdenstoppen er selvsagt inkludert. Når søvnen kaller, blir setet gjort om til en seng med madrass, dyne og pute – pysj får du selvsagt også!

Uansett om du velger en av de mer eksklusive flyklassene eller økonomiklasse får du alltid «all inclusive-service». Inkludert i dette er 30 kilo bagasje, setevalg og full servering om bord (inkludert mat og drikke med og uten alkohol). Det er som regel WiFi om bord, og ikke minst et underholdningssystem ICE med inntil 2500 ulike underholdningsalternativer. På en stadig større del av flyflåten tilbys også live-TV fra kanaler som BBC, CNN, Eurosport osv.

HER finner du reiser til Mauritius og Seychellene med Ving og Emirates

Tips! Å skreddersy eksotiske ferier med ekstra overnattinger underveis og besøk i flere land er ofte såpass avansert at det ikke kan gjøres på reisearrangørenes nettsider, men det betyr ikke at det ikke lar seg gjøre. Ta kontakt direkte med Ving hvis du ikke finner det du leter etter.