8 tips til deg som vil spise deg gjennom Kreta

Hellas’ største øy har mye å by på når det gjelder historie, natur og kultur. Også når det kommer til mat har det greske kjøkkenet mye å by på. Vi har snakket med to Ving-kolleger med lang erfaring fra Kreta, og bedt dem dele sine beste restauranttips.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig ble publisert i 2017 og kan inneholde utdatert informasjon. 

Morten Stausholm har tilbragt 14 somre på Kreta og kjenner øya bedre enn de fleste. Sammen med kolleger og venner, både grekere og skandinaver, har han spist seg gjennom utallige menyer og fått mange gode minner fra øya.

Dragon’s Cave Restaurant, Makrigialos
Dette er en unik restaurant som ligger på vei mot Kapsas, bare noen få kilometer fra Sunwing Makrigialos. Den er bygget i en klippe, noe som gjør stemningen veldig spesiell. Utsikten over havet er helt fantastisk, men det er maten som er den virkelige attraksjonen. Her har de satset på bra meze, og de er også veldig gode på lam. Det meste de serverer her er også egenprodusert, som for eksempel brødet, oljen, frukten og grønnsakene.

Sofas Taverna, Hersonissos
Sofas ligger ved det lille torget i den gamle delen av Hersonissos og er både idyllisk og koselig. De spesialiserer seg også på meze, altså lokale småretter. Her trenger du ikke bestille store hovedretter. Be heller om hjelp til å velge ut 5-6 småretter hvis dere er to personer.

Salis, Chania
Salis er en nyåpnet restaurant i den mindre kjente delen av havnen i Chania. Her møtes det gamle og det nye i det greske kjøkkenet, bundet sammen av lokal vin. Den svenske deleieren Afshin er nemlig også deleier i Hellas’ beste vingård, Manousakis Winery. Vinen deres Nostos begynner så smått å komme på verdenskartet og har vunnet flere priser.

Thallasino Ageri, Chania
Vil du spise de beste fisk- og skalldyrsrettene som finnes på Kreta skal man bevege seg til den gamle bydelen Chalepa i Chania by. Alt som serveres er ferskt, nesten direkte fra fiskebåtene. Her velger du mat enten ved å se på menyen, eller ved å se hva som befinner seg i grytene på kjøkkenet. Nærmere havet kommer man vel strengt talt ikke heller. Man sitter så nære vannet at man kan risikere å bli våt på bena ved høyvann.

Orthonas, Rethymnon
Et sikkert kort i den gamle delen av Rethymnon. Her står det lokale kjøkkenet sterkt, med god hjelp av gamle oppskrifter som setter smak og sunnhet i fokus. Her kan du bestille ”grønne retter” som alle blir presentert på underholdende vis av eieren, Mr Othonas – en gresk TV-kokk. Han er lidenskapelig opptatt av hvordan mat bidrar til både bedre helse og bedre humør. Menyen hos Orthonas byr på en rekke kyllingretter, som kylling med ouzo-saus, med jordbærsaus og med peppersaus.

 

Anna-Reetta Aatsinki er Vings svenske destinasjonssjef på Chaniakysten. Hun har valgt ut tre favorittrestauranter i Chania by:

Baron, Chania
Daliani Street er en veldig populær restaurantgate på kveldstid blant grekere. Der kan jeg varmt anbefale restaurant Baron, som ligger i enden av gaten. Spesielt lammet med olivensaus er helt himmelsk!

Ginger Concept, Chania
I en sidegate fra Daliani Street, finner du Ginger Concept. Det er et ganske nytt sted som allerede har rukket å bli veldig populært. De serverer herlige frokoster med blant annet detox-smoothies. På kveldstid står det småretter på menyen. Stedet er en gammel vingård, så de har et stort utvalg av viner å velge mellom også.

Kariatis, Chania
Om man vil spise en litt bedre middag, eller kanskje har noe å feire, så anbefaler jeg Kariatis. De holder en høy kvalitet både på meny, mat, vin og service. Restaurant Zafferano i Platanias har samme eiere og en ganske lik meny med internasjonale og italienske retter.