Vingkolleger vender nesen mot Svalbard!

Svalbard er et sted de fleste av oss drømmer om å få oppleve en gang i løpet av livet og for 7 glade og forventningsfulle kolleger fra Ving skulle den drømmen gå i oppfyllelse.

landet vi i Longyearbyen, der vi ble mottatt av en veldig hyggelig og imøtekommende guide fra Spitsbergen Travel. Det første som kom oss i syne var det fantastiske landskapet, lyset og fjellene. Vi visste allerede da at det kom til å bli noen spennende og opplevelsesrike dager.

Svalbard fra luften

Bussturen inn til Longyearbyen tok ca. 10 minutter og på veien kunne vi se mer av det flotte landskapet. Oppe i fjellsidene så vi gamle master som en gang i tiden ble brukt til å frakte kull. Vi sjekket inn på Radisson Blu Polar hotell Spitsbergen; et flott hotell som var bosted for amerikanske journalister under OL på Lillehammer, som deretter ble flyttet opp til Spitsbergen og bygget ut som hotell. Inne på hotellet må man ta av seg skoene i resepsjonen og restauranten. Restauranten har fin utsikt over Adventsfjorden og ned til det nybygde museet og universitetet.

Det første vi gjorde var å dra på sightseeing i Longyearbyen. Turen gikk først ned til museet som er både nytt og flott. Også her måtte vi av med skoene. Vi fikk en runde med guiden som faktisk var fra Australia og hadde bodd på Spitsbergen i 4 år. Her fikk vi lære historien om Longyearbyen og om hvordan Willhem Barentz på 1500-tallet hadde oppdaget øya og kalte den Spitsbergen på grunn av de spisse fjellene. Besøket var veldig interessant og absolutt verdt et besøk.

Ferden fortsatte opp gjennom Longyearbyen. Longyearbyen er en liten by med ca. 2000 innbyggere, så turen tok bare ca. 10 minutter hver vei. På øya bor det faktisk bare rundt 2500 mennesker og hele 3000 isbjørner! Likevel er det liten sjanse for å se isbjørn på vestsiden og størst sjanse for å se isbjørn er det på cruise med Spitsbergen travel.

På kvelden ble vi hentet for en villmarksaften, der vi dro ca. 9 km utenfor sentrum til ”Gammen”. Her fikk vi ikke bare lære mer om isbjørner, men vi fikk også et nydelig måltid og stemningen rundt bålet var på topp!

På Svalbard er det flere isbjørner enn mennesker.

Dag 2

Vi våknet opp med sommerfugler i magen, klare for en actionfylt dag på snøskuter! Vi var veldig spente på hele opplegget og gledet oss til turen til Barentsburg. Vi ble godt innpakket i skuterdresser, finnlandshette, hjelm, hansker og sko. Alt var for stort, men det skulle det være og det varmet faktisk bedre! Man må ha førerkort på bil eller motorsykkel for å få kjøre snøskuter selv, så husk førerkortet.

Så bar det av sted. Vi startet rolig, for å bli komfortable både med vær og fremkomstmiddel. Det var 7 mil til Barentsburg og etter et strekke med dårlig sikt, fikk vi endelig blå himmel og landskapet åpnet seg. Et helt utrolig vakkert syn! Her tuslet reinsdyr omkring og vi kunne øke farten på scooterne ettersom det ble flatere underlag. Etter vel 3 timer på snøskuter ankom vi Barentsburg.

Godt innpakket i skuterdresser, finnlandshette, hjelm, hansker og sko på vei til Barentsburg.

Litt slitne, mørbanket og fulle av inntrykk, hadde vi en time på å dusje og gjøre oss klare for champagnesmaking og 4-retters middag på Spitsbergen hotell, Funken. På dette hotellet holdt funksjonærene til da det var funksjonærer og gruvearbeidere i Longyearbyen. Det var et stort klasseskillet mellom de to, og dette var samleplassen for fiffen. Restauranten her har nok byens beste utsikt over hele Longyearbyen og Adventfjorden.

Etter omvisningen var det ned i kjelleren for champagnesmaking i det gamle Nordpolet. Dette kan bestilles for mindre grupper (minimum 4 personer). Kelneren forklarte oss om de fem forskjellige champagnene vi smakte på. De smakte bedre og bedre, gitt! Deretter var det opp i restauranten for middag, med nydelige retter som kongekrabbesuppe, gåselever, oksefilet og Créme Brûlée. En meget fin matopplevelse.

Dag 3

Nok en tidlig morgen og innpakking i varme klær for å vende tilbake til vinterkulden. Denne gangen for hundesledetur! Vi fikk litt tid på kennelen til å bli kjent med hundene og få litt opplæring i hvordan et hundespann skal styres. Vi hadde kanskje forventet oss en heidundrende fartsetappe, men dette var mer som en hyggelig søndagstur. Helt greit for oss som hadde liten erfaring på området og det synes sikkert hundene også. Det var morsomt å høre hvordan de kommuniserte med hverandre og var ivrige etter å dra.

Svalbard var en fantastisk opplevelse som vi varmt kan anbefale. Vi reiser gjerne tilbake!

 • Rita Myge

  Har vært på Svalbard tre ganger,er bare helt fantastisk,håper å få komme tilbake en gang.

 • anne lise hovland

  Dette hørtes mer enn fantastisk ut, for noen opplevelsesrike dager!!
  Lurer på om en hjelpepleier fra vestlandet kan koste på seg noe slikt, altså hva er prisen for en slik tur???mvh-Al Hovland

  • Hei Anne Lise, Prisen er fra 5500 kroner per person i dobbeltrom for to dager, dyrere hvis du blir lenger. Om sommeren er det også mulig å være med på et fem dagers cruise med det gamle Hurtigrute-skipet Nordsjernen, pris 9270 kroner. Hvis du bestiller en Svalbardpakke på ving.no er også 2 utflukter inkludert. Les mer her http://www.ving.no/norge/svalbard
   Håper du finner en tur til Svalbard! Mvh Sophie

 • Jonn Ødegaard

  Det tyder på at Spitsbergen Travel har lært hva service betyr. Kanskje deres guider lærte noe av de.

  • Ann-Renee

   Hei Jonn! Det var personer fra vår salgsorganisasjon som var på studietur for å kunne lære om produktet på Svalbard.