3 dager på Svalbard

Svalbard ligger midt mellom Nordkapp og Nordpolen og er verdens nordligste tilgjengelige destinasjon. Og verdens mest eksotiske, ifølge mange. Slik gikk det da vi besøkte øya.

Da vi landet i Longyearbyen i mars ble vi ønsket velkommen av en veldig hyggelig og imøtekommende guide fra Spitsbergen Travel. Allerede på flyet hadde vi latt oss fascinere av det fantastiske landskapet, lyset og fjellene, og så frem til noen spennende og opplevelsesrike dager.

I løpet av de ti minuttene det tok med bussen inn til Longyearbyen fortsatte vi å beundre og betrakte landskapet. I fjellsidene så vi gamle master som en gang i tiden ble brukt til å frakte kull. Vi sjekket inn på flotte Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen, men kastet ikke bort tiden – det første vi gjorde var å dra på sightseeing i Longyearbyen. Byen er liten, med bare rundt 2000 innbyggere, og det tok ikke lang tid å spasere gjennom gatene på kryss og tvers. På Svalbard-museet ble vi vist rundt av en guide som fortalte hvordan Willhem Barentz på 1500-tallet oppdaget øya og kalte den Spitsbergen, på grunn av de spisse fjellene. Museet er interessant og absolutt verdt et besøk.

Visste du at det bor flere isbjørner enn mennesker på Svalbard? Det er imidlertid liten sjanse for å se isbjørn på vestsiden (hvor Longyearbyen ligger).

Ut på tur med snøscooter og hundeslede

Vi våknet opp med sommerfugler i magen, klare for en actionfylt dag. Vi pakket oss inn i dresser, finlandshetter, hansker og sko og kløv om bord på snøscooterne for å kjøre til Barentsburg syv mil unna. Etter et stykke med dårlig sikt fikk vi endelig blå himmel og det spektakulære landskapet bredte seg ut foran oss. Her ruslet reinsdyr omkring, og etter hvert kunne vi øke farten på det flate underlaget. Tre timer senere durte vi inn i Barentsburg.

Vær oppmerksom på at du må ha med førerkort for å få kjøre snøscooteren selv. 

Tilbake i Longyearbyen senere samme kveld var det duket for for champagnesmaking og 4-retters middag på Funken Lodge. I “gamle dager” var dette samlestedet for fiffen på Svalbard, og restauranten har sannsynligvis byens beste utsikt. På menyen sto kongekrabbesuppe, gåselever, oksefilet og créme brûlée. Her kan du vente deg en meget fin matopplevelse.

Før vi reiste hjem til Norge fikk vi med oss en tur med hundeslede. Vi tilbrakte først litt tid i kennelen for å bli kjent med hundene og få en liten innføring i hvordan et hundespann styres. Vi hadde kanskje forventet oss en heidundrende fartsetappe, men opplevde det mer som en hyggelig søndagstur. Helt greit for oss som hadde liten erfaring på området, og det syntes sikkert de ivrige hundene også. Alt i alt var Svalbard var en fantastisk opplevelse som vi varmt kan anbefale. Vi reiser gjerne tilbake!