Hver gang Icelandair lander på Keflavik flyplass sier de «velkomín heim» over høyttaleren i kabinen. Det er islendingene om bord glade for, og alle vi andre føler oss litt ekstra velkommen.
Islands hovedstad er verdens minste storby. Og det er en by med voksesmerter. Hver gang du kommer til Reykjavik har det på mystisk vis dukket opp en ny forstad tilsynelatende over natten, og inne i sentrum, langs kystpromenaden, reiser det seg høyhus som står i skarp kontrast til den lavmælte bygningsmassen Reykjavik tradisjonelt har bestått av. Utesteder og restauranter du sverget du ville komme tilbake til er borte ved neste besøk, bare for å ha blitt erstattet av noe enda mer trendy og eksperimentelt. Butikker og gallerier popper opp og forsvinner like fort som de kom.
Og nettopp denne rastløsheten, denne balansegangen mellom det litt provinsielt småbyaktige og det utålmodig moderne er hva som gjør Reykjavik til en – for å bruke et litt slitt ord – pulserende by. Liten, men stor, uten å ha det aller minste å være beskjeden for.
En byvandring med avstikkere i Reykjavik
Men noe har kommet for å bli. Ta for eksempel konserthuset Harpa nede ved havnen. Ingen byvandring i Reykjavik er komplett uten en tur innom dette praktbygget fra 2011. Arkitektene har samarbeidet med kunstneren Olafur Eliasson om den karakteristiske fasaden i stål og glass som gjenspeiler det skiftende lyset. Her er det suvenirbutikker, kaféer og restaurant, og i foajéen er det ofte utstillinger. Et fint sted å gå inn når vinden rusker – et ikke ukjent værfenomen i Reykjavik.
Ikke et vondt ord om Den blå lagune, men er du ute etter å treffe islendingene på hjemmebane skal du pakke badetøyet og ta turen innom et av byens mange offentlige utendørsbassenger.
Islendingene vet å sette pris på sine badeanlegg hvor de, takket være gratis tilgang til oppvarmet vann fra geotermiske kilder, kan bade utendørs året rundt. Det koster lite penger å komme inn, du kan være der hele dagen, og det er fasiliteter som «heitapottur», boblebad, fossefall, vannsklier, svømmebasseng, badstue og fine garderober. Du treffer gjerne familier hvor tre generasjoner hygger seg sammen, pensjonister som diskuterer politikk og siste nytt i den varme kulpen og hoiende barn i vannskliene.
Det blir ikke mer eksotisk enn å sitte i 40 dampende grader midtvinters med snø på hodet!
Ved det minste snev av solstreif trekker de mest ihuga badegjestene ut solsenger og rigger seg til i le av vinden. Hør med hotellet ditt hvor nærmeste offentlige badebasseng befinner seg.
Vil du se hele Reykjavik i én jafs skal du stikke innom Perlan med den roterende restauranten «Út i bláinn» – ut i det blå – som byr på 360 graders panoramautsikt over byen, fjorden og fjellene rundt. Du kan også nøye deg med en kaffekopp i kafeen Kaffitár og en spasertur rundt på observasjonsdekket. Og om du vil se HELE Island i én jafs skal du gå inn i rådhuset nede ved byvannet Tjörnin og se det enorme, tredimensjonale kartet over Island. Da først forstår du hvor mye av landet som faktisk er dekket av isbreer.
Det skorter ikke på spisesteder og kaféer i Reykjavik. Islendingene – som nordmenn – elsker kaffe, og knusler ikke på størrelsen på kakestykkene. Og det er alltid gratis påfyll av kaffe!
Reykjavik sentrum er lite og kompakt, med den lange hoved- og handlegaten Laugavegur som en hovednerve gjennom byen. Øverst i byen troner vakre Hallgrimskirkja med statuen av Leifur Eiríksson, annengenerasjons innvandrer fra Norge som oppdaget Amerika. Tar du heisen opp i kirketårnet har du utsyn over hele byen. I strøket rundt kirken og i sidegatene nedover ligger gamlebyen med sine karakteristiske kvartaler med murvillaer og bølgeblikkhus, et populært byggemateriale i eldre bebyggelse på Island. Mange hus er pusset opp i glade farger, og har små hageflekker med muntre hagegnomer og blomsterpotter.
Lyst til å dra til Reykjavik? Her får du hotelltipsene du trenger.
Selvsagt kan Reykjavik med sin høyst levende musikkscene oppvise sitt eget punkemuseum. Det ligger i bunnen av Laugavegur i et nedlagt, underjordisk offentlig toalett (hvor ellers?). Det ble innviet av selveste Johnny Rotten fra Sex Pistols i 2016.
Nede i havneområdet foregår det saker og ting. I lagerbygningene langs den gamle fiskehavnen Grandi, litt spøkefullt kalt «the Fishpacking District» etter New Yorks Meatpacking District, har det i de senere år dukket opp trendy restauranter, sushibarer, kaféer, designerbutikker og -studioer. Du har den fordelen at det er færre turister her enn i sentrum, bare 10 minutter unna. Og vil du være enda mer for deg selv skal du finne veien vestover gjennom forstedene ut til tuppen av Seltjarnarnes, hvor du ved lavvann kan spasere langs stranden ut til fyrtårnet Grótta. Her har du kun selskap av sjøfugler, og neste stopp er Grønland.
En vulkansk opplevelse
«Den gylne rute» med Thingvellir, Geysir og Gullfoss er jo en innertier når det kommer til severdigheter. Men har du utferdstrang, litt ekstra tid på turen til Reykjavik og leiebil (eller tar rutebuss 52) kan du rekke flere spennende opplevelser. Følger du riksvei 1 over fjellet ned til sørkysten og fortsetter over det vakre slettelandskapet østover, kommer du etter ca. 1,5 time til det lille tettstedet Hvolsvöllur med det ganske så nye opplevelsessentret «Lava». Her får du med hjelp av state of the art-teknologi førstehånds kjennskap til vulkaner, askeutbrudd og jordskjelv. Museet har allerede vunnet flere priser, og byr på bokstavelig talt rystende opplevelser. «Lava» ligger i det området som i 2010 var åsted for det store utbruddet som ga oss begrepet «askefast».
Reiser du enda noen mil lenger øst, over de enorme jordbruksområdene hvor flokker med hardføre islandshester går ute året rundt, kommer du til Skógafoss, en av Islands mest ikoniske fosser. Du kan også stoppe ved vakre Seljalandsfoss. Men ikke regn med å være alene om opplevelsen; turismen på Island har tatt seg veldig opp i senere år. Like ved Skógafoss ligger Skogár folkemuseum.
«Verdens beste hummersuppe» – verdt en avstikker
En annen avstikker fra Reykjavik det er verdt å nevne er den lille fiskehavnen Grindavik på sørkysten av Reykjanes. Det kan virke som stedet gud glemte (det er mulig stedets innbyggere ikke er enig i det). Men søker du på Grindavik i Google får du veldig mange treff. Akkurat det kan ha noe å gjøre med menyen på bittelille kafé Bryggjan, som ligger litt beskjedent til blant fiskenøter og tauverk nede i havnen. På menyen står det kun én rett – hummersuppe. Skuespiller Sigourney Weaver twitrer begeistret at det er «verdens beste hummersuppe», og undertegnede – som muligens har spist mindre hummersuppe enn Ms. Weaver – er tilbøyelig til å være enig. Dessuten er det gratis påfyll fra gryta ved disken. Nam! På vei til eller fra Grindavik kan dere stoppe ved Den blå lagune og duppe i det melkehvite vannet sammen med turister fra hele verden.
Tweet