Det tyrkiske kjøkken!

Visste du at det tyrkiske kjøkken er rangert som et av verdens tre beste?

Tyrkerne har altid vært lidenskapelig opptatt av mat, noe som bekreftes av det gamle tyrkiske ordspråket:

Ta med deg magen til Tyrkia – den vil takke deg.

Nøkkelen til Tyrkias kulinariske skattekiste ligger i palassene i Istanbud, som var sentrum i det mektige osmanske riket. Det var på sitt aller største på 1600 tallet og omfattet mange land og kulturer.

Tilgangen til utsøkte råvarer var nærmest ubegrenset. Alle typer kjøtt, fisk, fjærkre og krydder ble brukt i matlagningen. Ikke rart at kjøkkent ble uimotståelig.

Det tyrkiske kjøkken varierer avhengig av hvor du befinner deg i landet og maten du blir servert er naturligvis spesielt preget av middelhavskjøkkenet. Med andre ord mye grønnsaker, olivenolje, fisk og urter. Men tyrkerne er generelt sett ett kjøttelskende folk, noe som merkes på menyene. Tyrkerne er veldige selektive når de handler mat. Hver eneste tomat blir grundig inspisert og alle ingredienser skal være så ferske og ubehandlede som mulig. og når de går ut og spiser stiller de høye krav til restaurantene de besøker. Så hvis det er mange tyrkere på en restaurant kan du være sikker på at maten er bra.

Tyrkerne spiser nesten alltid meze – tyrkiske småretter. Salat og ferskt brød er en selvfølge. Det er også nasjonaldrikken raki – en sterk brennevin laget av druer og krydret med anis. Noe som bokstavelig talt er med på å gjøre måltidet til en fest, som ofte varer i timesvis.

Typisk tyrkisk
Yoghurt er en viktig ingrediens i det tyrkiske kjøkken og brukes til nesten alt.
Auberginer har også en sentral plass i matlagingen, ofte kombinert med kjøttdeig (f.eks moussaka) og også i salater. Pirzola – lammekoteletter som smaker helt fantastisk selv for dem som ikke er så begeistret for lam.
Köfte – små, ganske sterke kjøttboller.
Kebab – marintert grillet kjøtt av forskjellig slag. Den populære dönerkebaben i pitabrød serveres ofte som take away.
Kavurma – gryteretter med kjøtt, ofte lam, men også vegetar med champion.
Humus – puré av kikerter
Haydari – yoghurt med urter og hvitlløk
Patlican salata – auberginsalat

Og hvis du er heldig å ha en ekstra dessertmage får du kanskje plass til en baklava, som er en deilig og klissete kake fult med en nøtteblanding og dynket i sirup. Det er mye mulig at magen din blir litt bortskjemt etter Tyrkia-ferien. Men den vil garantert takke deg.

Kom nærmere det tyrkiske kjøkken her

Kategorier