Spis deg gjennom Tyrkia

Visste du at det tyrkiske kjøkkenet regnes som et av verdens beste?

Tyrkerne har alltid vært lidenskapelig opptatt av mat, noe som bekreftes av det gamle tyrkiske ordspråket:

Ta med deg magen til Tyrkia – den vil takke deg.

Ikke vet vi helt hvordan du skulle reist uten, men uansett – nøkkelen til Tyrkias kulinariske skattekiste ligger i palassene i Istanbul, som var sentrum i det Det osmanske riket. Tilgangen til utsøkte råvarer var nærmest ubegrenset. Alle typer kjøtt, fisk, fjærkre og krydder ble brukt i matlagingen. Ikke rart at kokekunsten ble uimotståelig!

Hva som serveres varierer avhengig av hvor du befinner deg i landet, men generelt sett er maten – kanskje ikke uventet – preget av middelhavstradisjonene. Med andre ord er det mye grønnsaker, olivenolje, fisk og urter. Tyrkia skiller seg imidlertid ut ved sin forkjærlighet for kjøtt, og det ser du godt på menyene. Tyrkerne spiser ofte meze, som er en type tyrkisk tapas. Mange småretter, salat og ferskt brød. Ved siden av er det ikke uvanlig med en klunk av nasjonaldrikken raki, en sterk brennevin av druer med et hint av anis. Noe som bokstavelig talt er med på å gjøre måltidet til en fest, og det kan vare i timevis.

Tips! Tyrkerne er veldige selektive når de handler mat. Hver eneste tomat blir grundig inspisert, og alle ingredienser skal være så ferske og ubehandlede som mulig. De er minst like nøye når de går ut og spiser, og stiller høye krav til restaurantene. Med andre ord – er det mange lokale gjester på en restaurant, kan du nesten være helt sikker på at maten de serverer er god.

Typisk tyrkisk

  • Yoghurt er en viktig ingrediens i det tyrkiske kjøkken og brukes til nesten alt. Haydari er yoghurt med urter og hvitlløk
  • Auberginer har også en sentral plass i matlagingen, ofte kombinert med kjøttdeig (som i moussaka), og også i salater. Patlican salata er auberginsalat.
  • Pirzola er lammekoteletter
  • Köfte er små og ganske sterke kjøttboller.
  • Kebab har du garantert hørt om allerede, men den består altså av marinert grillkjøtt av forskjellige slag. Den populære dönerkebaben i pitabrød serveres ofte som takeaway. Det skjer ikke bare i Oslo, altså.
  • Kavurma er gryteretter med kjøtt, ofte lam, men det finnes også vegetaralternativer med sopp og annet.
  • Humus er en deilig puré av kikerter.

Ikke mett enda? Til dessert er baklava en klassiker. Det er en deilig og klissete kake med nøtter og sirup. Det er mye mulig at magen din blir litt bortskjemt etter Tyrkia-ferien. Men den vil også garantert takke deg.

Kategorier