Gran Canarias mest sjarmerende småbyer

Teror Gran Canaria.

Gran Canaria er mer enn sol og sydenliv – den er også full av sjarmerende småbyer som bare venter på å bli oppdaget. Begi deg ut på kjøretur og opplev øyas hyggelige landsbyliv med vår guide til de flotteste stoppene.

Når du leier bil kan du reise litt utenfor allfarvei og se nasjonalparker, bortgjemte steder og små landsbyer. Med denne guiden som utgangspunkt kan du planlegge eller hente inspirasjon til ditt neste eventyr på Gran Canaria.

  • Teror

Kun en kort kjøretur fra Las Palmas, på nordsiden av øya, finner du Teror – en koselig landsby med tradisjonelle hvite hus og et obligatorisk stopp for den historieinteresserte. Den kjente basilikaen fra 1767 ligger i sentrum, og her kan du se statuen av Madonnaen som i følge et gammelt sagn åpenbarte seg i et pinjetre like ved. Byen er også kjent som Gran Canarias vakreste med den velbevarte arkitekturen, og er et av stedene der tradisjonell kanarisk mat fortsatt har en viktig plass i kulturen. Stopp her for litt historisk påfyll og en rusletur tur i de koselige gatene.

LPA, Teror, Gran Canaria, Spain, April 2011, Joakim Boren

  • Ingenio

Den neste byen på listen passer godt for deg som er interessert i kultur- og håndverkshistorie.  Ikke langt fra veien mellom Las Palmas og Playa del Inglés finner du landsbyen Ingenio. Dette er Gran Canarias håndverkssentrum, og har lang tradisjon med produksjon av blant annet kniplinger, keramikk og tepper. Ta turen innom Mueso del Piedro for å lære mer, og plukk med deg et par suvenirer til en god pris.

  • Fataga og Ayacata

Veien opp til den lille fjellandsbyen Fataga går gjennom tørt og goldt landskap, men når du kommer til den grønne Fataga-dalen skjønner du godt hvorfor den ofte blir kalt “De tusen palmenes dal”. Ta en rusletur  i den lille byen og ta inn duften fra de mange små frukthagene. Deretter kan du kjøre videre opp i fjellet til du kommer til Ayacata, en koselig by med flere restauranter der du kan spise lunsj eller middag. Fortsetter du helt til du kommer til Cruz de Tejeda får du oppleve et fantastisk skue. Utsikten her er helt unik – på en klar dag kan du faktisk se helt til Tenerife og vulkanen Teide!

Fataga dalen,Fataga Gran Canaria.

  • Moya og Artenara

Når du først er på veien bør du ikke gå glipp av et besøk i Moya. Denne imponerende landsbyen ligger vakkert til på en fjelltopp med grønn pinjeskog på alle sider. Her blir du møtt av hvitkalkede hus med en majestetisk kirke helt på toppen. Fra Moya er det ikke langt til Artenara som ligger 1270 meter over havet. Her finner du små hyggelige restauranter og utkikksplasser som verdt et stopp. Dette er også et fint sted å besøke for den historieinteresserte; i de nærliggende grottene kan du lære mer om hvordan øyas urbefolkning bodde.

LPA, Teror, Gran Canaria, Spain, April 2011, Joakim Boren

  • San Felipe, Agaete og Puerto de las Nieves

Fra Las Palmas kan du ta veien mot Galdar og den lille fiskerlandsbyen San Felipe med sjarmerende, gulmalte hus. Parker bilen, ta en tur gjennom byen, slå deg ned på en terrasse og nyt utsikten over Atlanterhavet. Fortsetter du vestover herfra kommer du til Agaete, en vakker landsby som ligger i en skråning kantet med banan-, sitron- og mangotrær. Etter et stopp her kan du fortsette vestover til den lille fiskerlandsbyen Puerto de las Nieves. Her kan du nyte lokale delikatesser på en av de koselige fiskerestaurantene eller handle i de små butikkene og galleriene. I Puerto de las Nieves er det også anlagt naturlige havbasseng, perfekt for å ta et oppfriskende bad før du setter kursen hjemover.

  • Tips til turen:

– Sjekk eventkalenderen på den offisielle siden til turistkontoret på Gran Canaria. Det arrangeres nemlig større og mindre festivaler hele året rundt, en perfekt mulighet til å oppleve litt kultur og det autentiske landsbylivet.

– Ta med gode sko, mat og drikke.

– Sjekk ut Vings leiebilavtaler og bilguider med kart.

Amadores. Gran Canaria.