Hit bør du reise på permisjonsferie

sophie2

Sophie valgte myk sand fremfor slaps da hun tok med seg åtte måneder gamle Casper til Thailand. Permisjonsferie i varmere strøk har blitt en trend – les hvordan tre mammaer tilbrakte sin.

På en deilig sandstrand på Koh Phi Phi, langt vekk fra trilleturer i snø og slaps, fant Sophie Frisholm Damsund og mannen tid til å være sammen som familie og virkelig kose seg med lille Casper. For det er ingen spøk å få ordentlig kvalitetstid sammen når barseltreff skal organiseres, hunden skal luftes, den ene skal på jobb og tre lag med tøy skal på hver gang du går ut døra.

– Det er deilig å reise til et varmt sted hvor du ikke trenger å tenke på klær. Ungene kan leke og kose seg i bare badebuksa, eller naken for den saks skyld, og alt er veldig enkelt, sier Damsund, som jobber på Vings hovedkontor i Oslo.

– Thailand passet utmerket for oss. Strendene er barnevennlige og de som jobbet på hotellet var utrolig flinke, vi følte oss veldig trygge og godt ivaretatt. I tillegg er jo den fantastiske maten nesten verdt reisen alene, legger hun til.

Til ferske foreldre som lurer på om de skal reise bort eller ikke har Sophie ett tips:

Dra på tur! Dere kommer ikke til å angre. Det er sånn dere skaper gode minner sammen som familie.

sophie_1

BARNEVENNLIG: Thailand er kjent for å være et trygt sted å reise til med små barn.

a

Sol og storbyliv på Costa Blanca

Lucie var bare seks måneder gammel da Ingvild Follestad og samboeren reiste på en to måneder lang permisjonsferie til Costa Blanca. For dem var de hyggelige menneskene og den avslappede spanske livsstilen vel så viktig som det behagelige klimaet.

– Det er fantastisk å reise hit med små barn, de lokale er varme og familiekjære og barna kan være med overalt, sier Ingvild, som jobber med barn og unges psykiske helse og bor på St. Hanshaugen.

14191389_993516659672_1594752533_o

STRANDLIV: Costa Blanca har noen av Spanias beste strender; Lucie klager ikke på utsikten.

14171867_993780156622_1446038517_n

SURFEMAMMA: Etterlenget egentid på stranden.

– Det beste med ferien var å ha masse tid til hverandre og tid til morsomme aktiviteter som å leie surfebrett. Når Lucie sov gikk vi lange trilleturer langs strandpromenaden, surfet, svømte eller slappet av med en bok i solen.

Alicante er en fin avveksling til strandlivet på Costa Blanca, tipser Ingvild.

– Det er en ordentlig spansk storby hvor du finner noen helt fantastiske restauranter.  I ferien hadde vi god tid til lange lunsjer; ofte kunne vi sitte i timevis og kose oss ved bordet. Et restaurantbesøk her er en helt annen opplevelse enn i Norge. Med baby får du ekstra mye oppmerksomhet og du rekker ikke en gang å sette deg ned før servitøren har funnet frem barnestol, tegnesaker og andre hendige distraksjoner, forteller hun.

Ingvilds beste tips til permisjonsfeiren er å ikke stresse.

– Barn er utrolig tilpasningsdyktige og liker at det skjer ting rundt dem, det er enklere enn du kanskje tror å reise med små barn, avslutter hun.

a

Avslappet i Arguineguín

Da Martin var 6 måneder var Jorunn Evandt klar for å bytte bort kulde og hverdag med en mer avslappet atmosfære på varmere breddegrader. Valget falt på den lille feriebyen Arguineguin på sydkysten av Gran Canaria.

– Vi ville dra til et varmt sted, men ikke for varmt for en baby. Gran Canaria i februar var et perfekt valg. I tillegg er det ikke så altfor lang flyreise, sier Jorunn, som bor i Bærum og forsker ved folkehelseinstituttet.

jorunn2

KLARE FOR TAKEOFF: Flyreisen til Gran Canaria tar bare 5 1/2 time før du kan nyte det fine været.

Arguineguín passet godt for oss som ville slappe av og nyte varmen ved svømmebassenget. Når Martin skulle sove plasserte vi vogna i skyggen av en palme og han sov ekstra godt i palmesusen. Før solnedgang tok jeg gjerne en joggetur langs stranden med et påfølgende kveldsbad, det var deilig avkobling fra mamma-tilværelsen.

For Jorunn er det viktig å vite at det er enkelt å komme seg til sykehus eller lege dersom noe skulle skje, noe hun og samboeren undersøkte nøye før de reiste.

– Området var godt tilrettelagt for barnefamilier. Vi følte oss alltid velkommen på restauranter og servitørene var veldig behjelpelige. Vi dro på flere dagsturer, blant annet til Puerto de Mogàn og Palmitos Park der Martin kunne se på de spennende dyrene.

Jorunns beste tips er å bestille leiebil.

– Det er utrolig praktisk, vi kunne ta med vårt eget bilsete til Martin og dra på spontanturer når vi ønsket det.

Tips før du reiser

  • Sjekk været: Klimaet endrer seg med årstidene, og det kan være varmt for de små i enkelte perioder. Sjekk været for det aktuelle reisetidspunktet.
  • Tenk på reiseruten: Det aller beste er å velge en flyreise uten mellomlandinger. De små klarer seg som regel bra, det er verre for foreldrene som ikke får slappet av før de kommer frem til hotellet.
  • Velg riktig hotell: På hotell som er tilpasset småbarnsfamilier er det gjerne babystoler og senger, babybasseng og enkelt å komme seg ut og inn med vogn. Sophie valgte et hotell  med bungalower på stranden, på den måten kunne de bruke babycall og hygge seg i strandrestauranten mens Casper lå og sov.
  • Pakk lett: Det er lurt å ta forhåndsregler, men ikke fyll kofferten med bleier til en to-ukers ferie til Thailand eller Gran Canaria. Ta med det du trenger til reisen og den første dagen. Det viktigste er å huske på ting som ikke kan erstattes, som babyens yndlingskosedyr eller solskjermen til barnevognen. – De har bleier, barnemat og det meste utstyr de fleste steder, så ikke bruk unødig plass på ting du ikke behøver, sier Ingvild.
  • Smarte triks: – Vi hadde med et UV-telt der Martin kunne leke i skyggen, det var gull verdt i den kanariske vintersolen, tipser Jorunn som også hadde med en softbag på flyet. – Der kunne Martin sove slik at vi fikk hendene fri og kunne slappe av, forklarer hun.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig ble publisert i 2016 og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Kategorier