Ikke glem å sjekke dette i passet

norsk pass

Det holder ikke å sjekke at passet er gyldig – hvis det ikke er langt nok tidsrom frem til utløpsdatoen kan du risikere at årets sommerferie går i vasken.

Mange land krever nemlig at passet er gyldig i minst tre måneder etter hjemreisen, og flere land krever dobbelt så lang gyldighet (blant annet Tyrkia).  Blir du avvist på flyplassen ved ankomst på grunn av dette er det lite som kan gjøres. Som regel er du pent nødt til å snu og reise tilbake til Norge.

Hvis passet ditt nærmer seg utløpsdatoen og du har bestilt en ferietur er det veldig viktig å undersøke hvilke innreiseregler som gjelder for landet/landene du skal besøke. I sommermånedene tar det som regel litt tid å skaffe seg et nytt pass på grunn av stor pågang på passkontorene, så ikke regn med å få nytt pass på dagen.

Du bør heller ikke regne med at politiet utsteder et nødpass til deg på flyplassen hvis du oppdager at du trenger et nytt pass med lengre gyldighet. Feriereiser regnes nemlig ikke som nødstilfelle.

Ikke glem visum heller: Nå må du ha elektronisk visum for å reise til Tyrkia

Noen land har mye strengere på innreisereglene enn andre, som for eksempel USA, Thailand og Indonesia. Her granskes passene ekstra nøye i passkontrollen. Sjekk at passet ikke har avrevne eller løse sider, og at siden med personalia er ren og fin.

Pass- og visumregler kan du blant annet sjekke på ambassadenes nettsider. Utenriksdepartementets landsider.no har også mye praktisk visum- og innreiseinformasjon om reisemål verden over. Har du vært i landet du skal feriere i tidligere må du være obs på at regler kan ha endret seg siden sist. Husk at det alltid er bedre å sjekke én gang for mye enn én gang for lite.

Vårt beste tips? Gjør en regelmessig pass-sjekk til en vane når du planlegger neste ferie.

LES OGSÅ: Hjelp, jeg har glemt passet mitt!