Manchester – mye mer enn fotball

Fra venstre: Marit Frydenlund, Jonas Vonstett, Noah Larsen-Vonstett, Markus Vonstett og Elisabeth Larsen-Vonstett. Foto: Privat.

Fra venstre: Marit Frydenlund, Jonas Vonstett, Noah Larsen-Vonstett, Markus Vonstett og Elisabeth Larsen-Vonstett. Foto: Privat.

Du trenger ikke å elske fotball for å kose deg på fotballtur. Helgen i Manchester ble høstens høydepunkt for familien, også for de av oss som ikke så lett lar seg engasjere av svette menn i knestrømper.

En flott septemberhelg tok jeg med meg sønn, mamma og to nevøer til Manchester for å se årets lokaloppgjør mellom United og City på Old Trafford. Mamma har vært United-supporter siden 1967, og det er første gang både hun og resten av gjengen opplever lagene live.

Det er dessuten mamma som har insistert på at jeg kommer til å elske å være på kamp selv om jeg av en eller annen grunn ikke er utstyrt med resten av familiens fotballgener.

– Dette er enda bedre enn Thailand!

– Dette er enda bedre enn Thailand! sier nevøen min Jonas (12) entusiastisk. At City gikk seirende ut av gårsdagens match mot United har nok påvirket den hengivne City-supporteren, og det legger ikke akkurat noen demper på situasjonen at vi befinner oss på omvisning på hjemmebanen Etihad Stadium.

Les mer om hvordan kampen gikk her: Magiske minutter i Manchester

På Etihad har vi akkurat prøvesittet innbytterbenken, gått andektig ut gjennom spillertunnelen og besøkt hjemmelagets garderober. Nå skal vi snart ta trikken til den andre siden av byen for å besøke erkefienden United og Old Trafford.

DRØMMENES TEATER: Old Trafford har vært hjemmebanen til Manchester United siden 1910 og har plass til 75 643 tilskuere. Foto: Privat.

Tre generasjoner på fotballtur

Det 90 minutter lange lokaloppgjøret er naturligvis turens høydepunkt, men vi har satt av tid til arenaomvisning hos begge lag (av en eller annen grunn er den ene nevøen min City-supporter, mens resten av gjengen heier på United), shopping og et besøk på byens fotballmuseum. Og nå er vi altså på vei fra den ene helligdommen til den andre.

Guiden røper at garderobespeilet har fått kallenavnet Ronaldo.

Omvisningen på Old Trafford har mye til felles med den på Etihad. Mest stas var det nok å få prøvesitte garderobeplassene til stjerner som Zlatan og Rooney. Guiden røper at garderobespeilet har fått kallenavnet Ronaldo (etter den jålete, portugisiske spilleren) og at Alex Ferguson insisterte på enkle fasiliteter for gutta sine.

MUSEUM: Old Trafford huser også et stort museum som foteller historien til den tradisjonsrike fotballklubben.

INNHOLDSRIKT MUSEUM: Old Trafford har laget et eget museum som med utstillinger, lyd og bilder forteller historien til den tradisjonsrike fotballklubben. Her besøker Noah (11) rommet som er dedikert dagens kaptein, Wayne Rooney.

Guidene er underholdende og humoristiske, og det blir gjort mye moro ut av reisefølget vårt med fire United-tilhengere og én City-fan. Rundturen tar ca 75 minutter begge steder, og vi gir en ekstra stjerne i boka til United for det flotte museet deres.

Perfekt for storbytur

På forhånd hadde jeg forestilt meg Manchester som en sliten industriby med hooligans, rufsete utesteder og frityrstekt pubmat. Så feil kan en ta! Manchester viste seg fra sin aller beste side med 25 grader og sol hele helgen. Bykjernen har mange grønne lunger i form av parker og kanaler, et utendørs matmarked og for øvrig et overraskende stort utvalg av gode restauranter. Alle de store kleskjedene er representert, både i gågatene og de store kjøpesentrene. De fleste butikker holdt søndagsåpent og det var et yrende liv i gater og parker.

VERDENS STØRSTE: IFotballmuseumet i Manchester har bugnende montre fylt med minnerike gjenstander fra fotballens historie. Foto: National Football Museum

VERDENS STØRSTE: Fotballmuseumet i Manchester har bugnende montre fylt med minnerike gjenstander fra fotballens historie. Foto: National Football Museum

Verdens største samling

I Manchester finnes for øvrig Storbritannias største fotballmuseum. Det er åpent daglig og har gratis inngang. Museet har over 140 000 ulike gjenstander fra fotballens historie på lager, og 2500 av dem er til enhver tid utstilt. Pluss for mange interaktive aktiviteter og gratis inngang. Vi hadde dessverre altfor liten tid til å få med oss hele utstillingen.

Etter tre hektiske døgn i en av Englands mest spennende byer har vi fremdeles veldig mye til gode. Mest av alt savnet fire av oss en seier til ManUnited – så neste år er vi garantert tilbake i fotballbyen!

SPA DEG NED: Jonas (12) og Noah (11) koser seg i svømmebassenget på Midland Hotel. Her er det også dampbad, badstue og spa - perfekt for å hvile ut mellom slagene.

SPA DEG NED: Jonas (12) og Noah (11) koser seg i svømmebassenget på Midland Hotel. Her er det også dampbad, badstue og spa – perfekt for å hvile ut mellom slagene.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget ble publisert først i 2016 og kan inneholde utdatert informasjon. 

REISEFAKTA

Manchester ligger nordvest i England og er på størrelse med Oslo. Er kjent som den første industrialiserte byen i verden.

Slik kommer du dit

Ving selger fotballreiser (kampbilletter med hotell – med eller uten flyreise) til Premier League og La Liga. Vårt søsterselskap Thomas Cook er offisiell partner til flere av Storbritannias beste fotballag, og vi kan derfor tilby prisgunstige billetter. Les mer: Vings fotballreiser. Du kan også kjøpe kun flybilletter til Manchester hos Ving

Her bor du

Alle Vings hotell ligger sentralt i Manchester og med gangavstand til severdigheter, restauranter og shopping. Vi bodde på The Midland, et av Manchesters mest berømte og eldste hotell. Fantastisk frokost og et lekkert spa med svømmebasseng og treningsrom. Les mer: Vings hotell i Manchester

Å komme seg rundt

Vi tok taxi fra flyplassen til hotellet vårt sentralt i Manchester. Det koster ca 25£ og tar 25-30 minutter. Det er enkelt å ta seg rundt i Manchester, både til fots og ved hjelp av taxi eller trikk. Vi kjøpte dagskort og tok trikken både til Old Trafford og til Etihad. Ca fire stasjoner fra sentrum til begge arenaer.

Omvisning på arenaene

Det er daglige omvisninger på arenaene, men ikke på kampdager. På Etihad kjøper du billetter i Mega Store-butikken ved siden av stadion, på Old Trafford kjøper du billetter i resepsjonen under Sir Alex Ferguson Stand. Sjekk  www.manutd.com  og www.mancity.com for mer informasjon om ulike pakkeløsninger og priser.

Noen severdigheter for familien

Museum of Science and Industry Manchesters svar på Teknisk museum i Oslo.
National Football Museum Verdens største fotballmuseum! I tillegg til alle utstilte gjenstander har museumet også en rekke interaktive aktiviteter, blant annet en straffesparksimulator.
Aerial Extreme Utendørs klatrepark. Prøv deg i løyper som ligger opp til 14 meter over bakken

Restauranttips

Italienske Gio Ristorante ligger på baksiden av The Midland Hotel og serverer deilig, hjemmelaget mat. De har dessuten utrolig vennlige og sjarmerende servitører. Passer for hele familien.
Adresse: 5-7 Lower Mosley St.

Jamaicanske Turtle Bay har et herlig fargerikt og karibisk interiør. Maten smaker dessuten fantastisk! Passer for hele familien.
Adresse: 33-35 Oxford St.

Shopping

The Trafford Centre med over 300 butikker
Manchester Arndale – et av Europas største kjøpesenter

SPENNENDE: Manchester har vært gjennom en stor renovering, men har også tatt vare på mye av sin opprinnelse som verdens første industrialiserte by. Fotball, musikk, shopping og uteliv er viktige stikkord.

Kategorier