Trening på Tenerife

Tips fra treningsblogger Kari F. Lingsom

Etter en herlig uke på Tenerife er jeg mange erfaringer rikere med tanke på hvor du kan sykle, løpe og svømme mens du er på ferie på den sydlige delen av denne flotte øya.

Har du lyst til på en aktiv ferie, uten at du må tenke altfor mye på treningstøy og intensitet? Da bør du utforske noen av turstiene i nærområdet. I Los Cristianos ligger Montana de Guaza, et lite fjell med fine turmuligheter. På toppen får du flott utsikt over Los Cristianos og strandpromenaden nedover mot Las Americas og Fanabe.

En lignende tur kan du gjøre sør for Aeropuerto Sur, ved Montana Roja eller “det røde fjellet” som det kalles på norsk. Det er et populært utfartssted ca. 18 km fra Las Americas, og du kommer deg hit med sykkel, taxi eller buss.

Vil du kunne gå rett ut av hotelldøra, anbefaler jeg å bruke strandpromenaden for alt den er verdt. Her får du 10 km med fin vei, trygg ferdsel og få utfordringer, men absolutt god mosjon. Hvorfor ikke starte dagen med en 30 minutters gåtur hver dag?

Vil du øke intensiteten kan du fint bruke strandpromenaden til løping også. Vi løp nesten alle øktene våre her, men jeg likte det best om morgenen da den var mindre folksom. For mer kuperte turer må du ta turen inn mot byen, og her er det ganske bratte bakker. Teknikkøkter og intervalløkter kan du fint kjøre på strandpromenaden, og friidrettsbanen er også et godt alternativ.

Svømming

Hvis du driver med triatlon, eller bare har lyst til å svømme, er det veldig gode muligheter for det i områdene Las Americas og Los Cristianos. I Los Cristianos har de et kommunalt utendørs 50 meters basseng som vi brukte mye. Her er det åpent fra 07.30-16.30 og 18.30-21.00 alle hverdager, 09.00-13.30 på lørdager og stengt søndager. I Adeje har de nylig bygget et flott sportskompleks hvor de har et innendørs 25 meters basseng, dette fikk vi ikke besøkt, men anlegget så flott ut utenfra.

Vil du svømme helt gratis, kan du gjøre det i havet ved Playa Las Vistas, rett ved Los Cristianos. Her er det en beskyttet bukt hvor de har lagt «banetau» hele veien over, totalt 600 meter en vei. Vi svømte her flere ganger og har vel aldri opplevd bedre svømmeforhold i havet. Vær imidlertid obs på tidevannsstrømmer og bølger. Husk at du aldri bør legge ut på svømmetur i havet på egen hånd. I det minste bør du sørge for at noen følger med på deg fra land. Det går helt fint å svømme uten våtdrakt her, men skal du ut på lengre turer bør du ha på våtdrakt for å holde deg flytende og varm.

Har du mulighet til å reise et lite stykke, ligger det kjente T3-senteret ca. 30 minutters sykkeltur unna (8 km) Las Americas, i La Caleta. Dette er et toppidrettssenter og er også kjent som Tenerife Top Training Center (derav navnet T3). Her har de både 25m og 50m basseng utendørs, samt et motstrømsbasseng med mulighet til å analysere din teknikk med 3D-video.

Svømmehallen i Los Cristianos.

Sykling

Tenerife er ikke et kjent for sine sykkelmuligheter, det er mange flere som drar til Gran Canaria eller Fuerteventura (fremfor alt triatleter), og for ikke å nevne det spanske fastlandet og populære Mallorca. Men vil du ha grei varme om vinteren så er Kanariøyene et godt alternativ, og etter to uker her på Tenerife synes jeg ikke at øya er et dårlig alternativ til de mer kjente sykkelstedene.

På Tenerife får du mulighet til å kjøre lange klatreetapper på sykkelen. Spanias høyeste fjell Teide ligger på øya og måler 3718 moh. Fra Las Americas som vi bodde i er det rundt 50 km med kun oppover til du er rett ved toppen. Og med alle oppoverbakkene kommer også mange morsomme nedoverbakker. Her finner du også hyggeligere bilister enn hjemme. Først og fremst så er de fleste bilister på Tenerife vant til å vente litt når det er syklister på veiene, og de som tuter gjør det for å fortelle at de skal kjøre forbi, ikke fordi du er i veien.

Av negative ting med sykkelferie på Tenerife må det nevnes at det ligger utrolig mye glass ute på veiene. Folk liker tydelig å kaste fra seg glassflasker av ulike slag, hvilket får konsekvenser for oss syklister. Vi hadde to punkteringer i løpet av to uker. Begge gangene satt det igjen store glassbiter i dekket som vi måtte lirke ut. Det kan være lurt å forberede seg med punkteringssikre dekk før avreise. En annen ting å nevne er at det ikke finnes så mange alternativer å velge mellom når du skal ut på sykkeltur. Vi fant tre gode veier å starte turen på, men hvis du har lyst til å sykle flatt vil du slite med å finne alternativer. Tenerife er en kupert øy og hvis du vil bli en bedre syklist på flatene så er ikke dette reisemålet for deg.