Treningseksperten: Helene Sandvig om ferietrening

Foto: NRK

Helene Sandvig (46) er trebarnsmor og programleder for helse- og livsstilsmagasinet Puls på NRK1.

Uansett om det er vestlandsferie med unger og mann, seiltur i Kroatia eller lengre jobbturer, er det én ting jeg aldri drar uten – joggeskoene. Det finnes etter min mening ingen enklere og mer effektiv trening enn å gå raskt, spesielt i motbakker, eller å løpe. Du trenger bare et par joggesko, og så kan du starte fra utgangsdøra og trene effektivt fra du går ut til du kommer tilbake. Herlig sightseeing får du også. Litt styrketrening kan gjøres jevnt gjennom hele ferien, og du må ikke alltid besøke treningsstudioet for å få deg en økt. Mage, rygg og armer kan trenes på et hotellrom, eller i en deilig, grønn park et sted.

Et par gode joggesko er rett og slett gull å ha med seg, uansett om planen er å bedrive seriøs shopping i en storby, klatre noen hundre høydemeter opp på en fjelltopp eller gå-løpe en tur på en strand.

Morgenstundene med joggesko på beina, harde eller milde, oppleves som små velsignelser for meg. Jeg suger inn nye inntrykk og lukter. Jeg speider etter koselige spisesteder og deilige iskrembarer som jeg kan ta med meg resten av flokken til senere. Jeg blir rett og slett salig av å se nye steder og byer våkne til liv. Jeg passer alltid på å ha noe smått i lomma så jeg kan hente hjem nystekt bakst fra den lokale bakeren. Kaffen smaker aldri så godt som på trammen etter en runde med litt puls.

Helenes tips for trening på ferie:

1. Ikke overdriv

Ikke ha det samme ambisjonsnivået i 25 grader som i 15-16 grader. Du kan unngå den verste heten hvis du trener morgen eller sen ettermiddag. Sykling og svømming er supre aktiviteter i varmen, og de er mer skånsomme for ledd og muskler enn løping.

2. Fyll på med væske

Sørg for å fylle på masse med drikke i timene før en økt i varmen og fortsett å drikke når den er unnagjort.

3. Dropp svarte klær

Lyse, ledige klær beskytter deg bedre mot varmen enn mørke. En caps er også god å ha.

4. Styrkeøvelser kan gjøres på hotellrommet

Noen styrkeøvelser i leiligheten eller på hotellrommet med unger og mann kan gi dere all en fin økt og en god latter

5. Dra på oppdagelsesferd

Jeg tar alltid på meg joggesko og drar på oppdagelsesferd når jeg kommer til et nytt sted. Da oppdager jeg koselige spisesteder, iskrembarer og sjekker ut hvilke butikker det er verdt å svinge innom de neste dagene.

6. Husk navnet på hotellet!

Ta med mobilen eller visittkortet til hotellet hvis du legger av gårde på egen hånd. Jeg glemte alt på en jobbtur til Brasil en gang, og det var bare flaks at jeg fant veien tilbake til hotellet selv.

Lyst til å være skikkelig aktiv i ferien? Les om Vings treningsreiser