En smaksreise i Baskerland

VSESPMIPLP1043

Skrevet av Heidi Skaare Nilssen, leder for Vings gruppe- og konferanseavdeling

– Welcome to Basque Country! Delia, guiden vår, møter oss med et smil på flyplassen i Bilbao. Jeg og tre andre reisebyrå-representanter har blitt invitert til Baskerland av Spanias turistkontor og Vitoria Gasteiz Turismo. Her skal vi bli bedre kjent med områdets kultur, både hva gjelder mat, vin og historie – og jeg skal se om Baskerland egner seg for gruppereiser. Kanskje dette er det perfekte reisemålet for julebordet, sommeravslutningen eller bursdagsfeiringen du planlegger?

Fra Bilbao tar det bare tre kvarter inn til Baskerlands hovedstad Vitoria-Gasteiz. Der får vi vårt første møte med det baskiske kjøkkenet: lunsj på Zaldiaran. Med sin ene Michelin-stjerne er den en av byens beste restauranter. Forventningene er skyhøye når de første rettene seiler inn på bordet, og trøffelrikets delikatesser lever så visst opp til ryktet.

Vi får også en hyggelig overraskelse når regningen kommer på bordet – til å være en Michelin-restaurant er prisene langt fra skremmende. Etter å ha ladet opp med lunsj i særklasse blir vi vist rundt i Vitorias gamleby av Delia. I løpet av de 14 784 skrittene vi går denne ettermiddagen får vi med oss den vakre, gotiske Santa Maria-katedralen fra 1200-tallet, og flott middelalder-arkitektur.

Matmarkedet i Vitoria er en fryd å besøke. Alt er lekkert og delikat, og de små bodene bugner av alt fra fingermat og spanske omeletter til store oster og vellagret skinke. Selgerne vakumpakker råvarer i mindre porsjoner, så her kan du kjøpe med deg noen godsaker hjem. Få med deg et besøk på kokkeskolen Su Alai også, der får du en innføring i lokale råvarer og lærer hvordan de brukes i matlagingen – en av de beste måtene å lære om Baskerlands matkultur på. De arrangerer også vinsmaking.

VSHRSPU1062

Vinentusiaster er vi alle mann, og besøket på Bodega Fabulista kommer vi til å huske lenge. Det er et lite winery som lager Rioja-vin på den gammeldagse måten: druene plukkes for hånd, og saften tråkkes ut for fot, rett og slett. En annen smaksopplevelse ventet oss i Salinas de Añana, Valle Salado, et unikt saltlandskap med platåer, kilder og saltkar. Jeg trodde salt var salt, men der tok jeg feil! Baskerne har produsert salt her i over 6000 år, og restaurantene har egne platåer hvor de henter sitt eget salt. Saltet er tilsatt forskjellige smaker og brukes til ulike matretter.

LES OGSÅ: Gruppereise med trøffeljakt

Visste du forresten at de beste pintxos-barene har søppel på gulvet? Vi avslutter oppdagelsesferden i Baskerland der vi startet – i Bilbao. Baskernes kjøkken kjennetegnes blant annet av «miniatyr-mat»: pintxos, og i Bilbao ligger pintxos-barene tett i tett. Hvis gulvet er dekket av servietter betyr det ikke at baren er skitten, det tyder bare på at mange mennesker har vært der og spist. Med andre ord er det et populært spisested, så gå inn og ta deg en matbit du også. Før dagen var omme rakk vi et besøk på Urban Winery og prøvesmakte både vin, skinke og ost.

VSESPMI1155

Mett på erfaringer, inntrykk og mat vender jeg tilbake til Norge. Er det én ting turen til Baskerland har overbevist meg om, så er det at dette er det perfekte reisemålet for alle matentusiaster som vil oppleve noe litt utenom det vanlige. Kontakt gjerne Vings gruppe- og konferanseavdeling hvis du vil vite mer om hvordan du kan arrangere en gruppereise til Baskerland.

Les mer om Vings gruppereiser

Kategorier